Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά στην αναβίωση της Αθωνιάδας Ακαδημίας του Αγίου Όρους, με την υπογραφή απόφασης χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ από την περιφερειάρχη Αθηνά Αηδονά. Το έργο, με τίτλο «Στερέωση, αποκατάσταση και επανάχρηση Αθωνιάδος Ακαδημίας της Ι.Μ. Βατοπαιδίου – Φάση 1», χρηματοδοτείται με 4,8 εκατ. ευρώ και θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά έργα στην Αθωνική Πολιτεία.
Η παρέμβαση περιλαμβάνει τη στερέωση, συντήρηση και αποκατάσταση του λειτουργικά αυτόνομου τμήματος του οικοδομικού συγκροτήματος της Αθωνιάδος Ακαδημίας. Στην πρώτη φάση του έργου, θα αποκατασταθούν οι σημειακές καταρρεύσεις του κτιρίου και θα αποκαλυφθούν όλα τα καλυμμένα αρχιτεκτονικά στοιχεία. Στόχος είναι η διατήρηση και αποκατάσταση των σωζόμενων τμημάτων των τοίχων, καθώς και η πλήρης αποκατάσταση του μνημειακού συνόλου στην κατάσταση που ήταν πριν την εγκατάλειψή του.
Το αποκατεστημένο τμήμα της Αθωνιάδας θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος εργασίας και φιλοξενίας των επιστημόνων και ειδικών που μελετούν την ιστορία και την τέχνη του ιερού καθιδρύματος. Για την κάλυψη των αναγκών σε ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, θα κατασκευαστεί νέο υπόσκαφο κτίριο για τη στήριξη των απαραίτητων υποδομών. Η κ. Αηδονά δήλωσε ότι η Περιφέρεια στηρίζει συνεχώς το Άγιον Όρος, τονίζοντας τη σημασία της Αθωνιάδας Ακαδημίας στην πνευματική αφύπνιση του Γένους και στην εθνική αναγέννηση της Ελλάδας.
Πηγή: Politic.gr





