Αύριο είναι μια σημαντική μέρα για το δήμαρχο Σπάτων-Αρτέμιδας Δημήτρη Μάρκου, ο οποίος με δύναμη και σθένος υποστήριξε την άποψη της μεταφοράς των λυμάτων του δήμου του στην Ψυττάλεια, άποψη που κατηγορηματικά απορρίφτηκε απ’ την ΕΥΔΑΠ και την Πολιτεία για διάφορους λόγους, αλλά και εκ του λόγου ότι δεν είναι δυνατό πλέον να επικρατεί στην πατρίδα μας η άποψη «ότι δεν μας αρέσει για τον Α ή Β λόγο να το στέλνουμε στην αυλή του γείτονα» και αύριο είναι υποχρεωμένος να παραδεχτεί το ανέφικτο και να προτείνει το εφικτό.
Υπό την Δαμόκλειο σπάθη των προστίμων να επικρέμεται πάνω στα κεφάλια των δημοτών, καθώς θα μετακυλήσουν στο δήμο αν δε παρθεί απόφαση για τη χωροθεσία του ΕΕΛ εντός των χωρικών υδάτων του δήμου και θα γονατίσουν οικονομικά το δημοτικό κορβανά που άμεσα απειλείται με πτώχευση, υπό την απειλή ότι η απαίτηση για λύση του αποχετευτικού των δήμων βρίσκεται στα προαπαιτούμενα των δανειστών για τη λήψη του 1 δις ευρώ, ο δήμαρχος Σ-Α κ. Μάρκου έχει ν’ αντιμετωπίσει αύριο και τη μήνη των συμπολιτών του για την αιφνιδιαστική στροφή προς τη θέση Λακαθέλα Κήπι, ενώ αντιμετωπίζει επίθεση κι απ’ τον ηλεκτρονικό τύπο που επιθυμεί την κεφαλή του επί πίνακι, επειδή ΑΠΛΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΠΟΥ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΕΙΝΑ ΜΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΙΜΗ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΤΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ.
Αντίθετα με συναδέλφους με τους οποίους συνέπλευσα επί χρόνια στην άποψη ότι στο Πλατύ Χωράφι μπορεί να κατασκευαστεί – λειτουργήσει ΕΕΛ αρκεί να είναι υψηλών προδιαγραφών κάτι που σήμερα είναι βέβαιο, αλλά και με όσους συγκρούστηκα, με όσους με λοιδόρησαν για τη σταθερή αυτή άποψη όλα αυτά τα χρόνια, ακόμα και με το δήμαρχο Δημήτρη Μάρκου και τον Χρήστο Ποθουλάκη που με πάθος υποστήριζαν παράλογα κατ’ εμένα πράγματα, εγώ δεν θριαμβολογώ, ούτε τους εγκαλώ. Ούτε μέμφομαι το δήμαρχο γιατί έχει τη δύναμη να παραδεχτεί ότι αγωνίστηκε σθεναρά για κάτι που δεν είναι εφικτό και σήμερα ζητά μια εναλλακτική για να αποτρέψει την πτώχευση του δήμου του.
Γιατί λοιπόν τόση επιμονή να πετροβολούν τόσοι πολλοί, για μένα τόσο λίγοι, έναν άνθρωπο που προτάσσει το γενικό συμφέρον αντί να εμμένει σε μια ανέφικτη λύση, μόνο και μόνο για να μη του επισυνάψουν το τίτλο της κωλοτούμπας;
Γιατί άραγε ομόφωνα οι δημοτικοί σύμβουλοι των Σπάτων-Αρτέμιδας να μη δώσουν το οκέι στο δήμαρχό τους να απεμπλακεί απ’ τη λανθασμένη όπως αποδείχτηκε λύση μεταφοράς των λυμάτων στη Ψυττάλεια και να διαπραγματευτεί ένα ΚΕΛ τελευταίας τεχνολογίας το οποίο όπου κι αν γίνει δεν θα επιβαρύνει κανένα;
Μήπως το ίδιο δεν έγινε όταν η πατρίδα μας κινδύνευε με πτώχευση και έξοδο απ’ την ΕΕ, με την αντιπολίτευση να δίνει μεγάλη πλειοψηφία στην προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα; Και μετέπειτα να τον επιβραβεύει η πλειοψηφία αναδεικνύοντάς τον ξανά πρωθυπουργό αν και έφερε ένα ακόμα σκληρότερο μνημόνιο;
Δεν καταδικάστηκε ο Τσίπρας, γιατί να καταδικαστεί ένας δήμαρχος που προσπαθεί να σώσει το δήμο του απ’ τη πτώχευση;
Και μη μου πείτε ότι ως παράδειγμα δε στέκει, αφού όλοι συμφωνούμε ότι αυτά που συμβαίνουν στη κεντρική πολιτική σκηνή, σε μικρογραφία συμβαίνουν στις τοπικές κοινωνίες.
Προσωπικά, σαν άνθρωπος που όλα αυτά τα χρόνια υποστηρίζω με τη μεγάλη αλλά σιωπηλή πλειοψηφία τη λύση με ένα ΕΕΛ στο Πλατύ Χωράφι και έχω ποικιλοτρόπως κατηγορηθεί γι’ αυτό, στηρίζω το δήμαρχο Σ-Α Δημήτρη Μάρκου ώστε να αποφύγουμε τα χειρότερα, καθώς ως δημότισσα του όμορου δήμου Ρ-Π θα υποστώ τις ίδιες οικονομικές συνέπειες, αφού ο δήμος μου είναι δεμένος στο άρμα του δήμου Σ-Α.
Εύχομαι και ελπίζω να επικρατήσει νηφαλιότητα και σωφροσύνη στο αυριανό δημοτικό συμβούλιο Σπάτων-Αρτέμιδας κι οι δημοτικοί σύμβουλοι να αποφασίσουν με τη λογική κι όχι με το συναίσθημα, εκβιαζόμενοι από μια φωνασκούσα μειοψηφία που υποστηρίζει πράγματα χωρίς καμιά επιστημονική βάση, καθώς το περιβάλλον, η θάλασσα και το υπέδαφος, είναι ήδη πολλαπλά επιβαρυμένο απ’ τους βόθρους και τα ρέοντα βοθρολύματα και θα ανασάνουν απ’ ένα έργο υποδομής τελευταίας τεχνολογίας, προϋπολογισμού 100 εκατ. Ευρώ, με υπόγειες δεξαμενές, μεμβράνες, τριτοβάθμιο και με το τελικό προϊόν της διύλισης επαναχρησιμοποιούμενο για πότισμα ή άλλη χρήση.



