21.8 C
Athens
Τετάρτη, 22 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ & ΟΤΑ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠ’ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ & ΟΤΑ ΠΟΥ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠ’ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Ερώτηση Ελίζας Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη για την ενίσχυση των Ελληνικών Περιφερειών που πλήττονται από το προσφυγικό
Το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι Περιφέρειες και οι Τοπικές Αρχές στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, ανέδειξε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ερώτησή της, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής, ζητά από την Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο απευθείας ενίσχυσης των Περιφερειών και των Τοπικών Αρχών που πλήττονται από το προσφυγικό με επιπλέον προσωπικό και χρηματοδοτήσεις. Παράλληλα, ζητά την επανεξέταση του τρόπου διάθεσης των αδιάθετών πόρων των Ευρωπαικών προγραμμάτων αλληλεγγύης της περιόδου 2007 – 2013, προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.  

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:       
«Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του συντονιστικού οργάνου διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, οι πρόσφυγες στην Ελλάδα ανέρχονται περίπου σε 55.000. Μάλιστα σε κάποιες Περιφέρειες της νησιωτικής και της ηπειρωτικής Ελλάδας που φιλοξενούν υπερβολικά μεγάλο αριθμό προσφύγων (όπως Περιφέρεια Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Βορείου Αιγαίου κ.α.) η κατάσταση δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη από τις περιφερειακές και τις τοπικές αρχές, οι οποίες δεν διαθέτουν επαρκή χρηματοδότηση για την κάλυψη βασικών αναγκών των προσφύγων και των μεταναστών, κυρίως στους τομείς της στέγασης, της σίτισης και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Επιπροσθέτως, η διανομή των πόρων από την κεντρική διοίκηση στις Περιφέρειες, πολλές φορές καθυστερεί σημαντικά, εξαιτίας γραφειοκρατικών κολλημάτων.  
Δεδομένου του σημαντικού ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν οι περιφέρειες και οι τοπικές αρχές στην αντιμετώπιση και τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, ερωτάται η Επιτροπή:
1. Δεν κρίνει αναγκαία την απευθείας χρηματοδότηση και την ενίσχυση με επιπλέον προσωπικό των Περιφερειακών και των Τοπικών Αρχών, που χειρίζονται το προσφυγικό, ιδιαίτερα για ζητήματα στέγασης και υγειονομικής περίθαλψης, δεδομένου ότι πολλές περιφέρειες φιλοξενούν μεγάλο αριθμό προσφύγων;
2. Σκοπεύει να προχωρήσει στην επανεξέταση του τρόπου διάθεσης των τωρινών αδιάθετων πόρων στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης της περιόδου 2007 – 2013, προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης;».

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα