21.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗ ΓΗ (ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ)

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΕΠΕΣΕ ΣΤΗ ΓΗ (ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗ ΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ)

Είναι 79 ετών και το μυαλό της βρίσκεται στην επόμενη διαστημική αποστολή. Η Amalia Ercoli Fingi, η «Κυρά των κομητών», είναι καθηγήτρια στο Πολυτεχνείο, σύμβουλος της NASA και στην ESA και μόλις βραβεύτηκε απ’ τη Διεθνή Αστροναυτική Ακαδημία για την προσεδάφιση του οχήματος «Φίλε» σε κομήτη για πρώτη φορά στην ιστορία.

Νομίζετε πως είναι μια ανύπαντρη εργασιομανής, ρωτάει περιπαικτικά τους αναγνλωστες της η “Reppublica”. Λοιπόν η κυρία Amalia Fingi  είναι παντρεμένη έχει πέντε παιδιά, πολλά εγγόνια κι η ηλικία γι’ αυτή είναι απλά ένα νούμερο. Στα τέλη της 10ετίας του ’50 στο Πολυτεχνείο ήταν μόλις πέντε οι γυναίκες φοιτήτριες ανάμεσα σε 650 φοιτητές.

Στην αρχή δέχτηκε 27 προτάσεις γάμου, αλλά μετά τις επιδόσεις της στις εξετάσεις οι υποψήφιοι έφευγαν. Ο μόνος που άντεξε ήταν ο Μπρούνο, έκαναν τέσσερα αγόρια μέχρι να έρθει το κορίτσι, άλλαξε 32 μπέϊμπι σίτερς και συνήθισε να κοιμάται τέσσερις ώρες την ημέρα. Αποφοίτησε όταν οι Ρώσοι προσελήνωσαν τον Σπούτνικ και κολλητή της είναι η Βαλεντίνα Τέρσκοβα, η πρώτη γυναίκα που ταξίδεψε το 1963 στο διάστημα.

«Δεν ονειρευόμουν ποτέ μια καρέκλα, ονειρευόμουν το διάστημα. Όχι εγκλωβισμένη σε μια κάψουλα, αλλά στην αίθουσα ελέγχου να διοικώ την επιχείρηση. Ακόμα και σήμερα αυτός ο χώρος δίνει στις γυναίκες πολλές ευκαιρίες. Ένας άντρας θα επιλέξει ένα άλλο άνδρα να κάνει τη δουλειά.

Μπορείς να γίνεις μια θαυμάσια χειρουργός ή δικαστίνα, αλλά αν μπεις στις διαστημικές αποστολές είναι σαν να παραβιάζεις το τελευταίο οχυρό τους» λέει χαμογελώντας με αφορμή τη Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Τώρα ξεκινά η επιχείρηση «Mars Express». Το σκέπτεται, αλλά ο Άρης πέφτει δυο χρόνια μακριά. Για το φεγγάρι, όμως, δεν έχει καμία αντίρρηση.  

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα