18.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ ΑΡΓΗΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΤΟ ΚΕΛ ΣΤΟ...

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΣΠΑΤΩΝ-ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ ΑΡΓΗΣΕ 5 ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΔΕΧΤΕΙ ΤΟ ΚΕΛ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ!

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι τα όνειρα θερινής νυκτός, στα οποία πολλοί επενδύουν για την κατάκτηση θώκου εξουσίας, χαϊδεύοντας αυτιά προθύμων πολιτών, καταλήγουν σε εφιάλτες όσων με τον τρόπο αυτό υφάρπασαν τη ψήφο.

Τρανή απόδειξη ο Δήμαρχος Σπάτων – Αρτέμιδας Δημήτρης Μάρκου, ο οποίος εκτέθηκε ανεπανόρθωτα από κακές συμβουλές, ότι δήθεν μπορούσε να αποτρέψει τη κατασκευή – λειτουργία ΚΕΛ στην περιοχή του.

Σήμερα μετά από μήνες που κυνηγούσε τριγύρω του χίμαιρες όπως ο σκύλος την ουρά του, ο Δημήτρης Μάρκου απολογείται σχετικά με την αποδοχή της εγκατάστασης του ΚΕΛ στην προ ετών επιλεγείσα θέση, στην οποία συναίνεσε η πλειοψηφία του δημοτικού συμβούλιου προ δύο ημερών.

Ακολουθεί η επιστολή του Δημάρχου Σπάτων – Αρτέμιδας:  

Οι πρώτες μελέτες για το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι άρχισαν το 1989. Το 2011 ακούσαμε για πρώτη φορά ότι υπήρχε δυνατότητα σύνδεσης όλης σχεδόν της Αττικής με την Ψυττάλεια. Μερικοί από εμάς πιστέψαμε σε αυτή τη λύση και παλέψαμε σκληρά. Δώσαμε μεγάλους αγώνες 5 χρόνια τώρα, κάτω από έντονες πιέσεις και αντιπαραθέσεις προκειμένου να πείσουμε την προηγούμενη Δημοτική Αρχή και τους αρμόδιους φορείς για να πετύχουμε το ιδανικό, κατά την άποψη μας, που ήταν η σύνδεση με τη Ψυττάλεια. Προσωπικά εγώ αλλά και στελέχη της παράταξής μου, επικριθήκαμε από πολλούς για τη στάση μας αυτή.

Κάναμε λοιπόν πάνω από 5 χρόνια αδιάλειπτου αγώνα, με υποβολή εναλλακτικών προτάσεων χωρίς να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα για το Δήμο Σπάτων – Αρτέμιδος. Ας μην ξεχνάμε κιόλας ότι ούτε ο Δήμος Σαρωνικού κατάφερε τη σύνδεσή του με τη Ψυττάλεια, παρότι ο προηγούμενος Δήμαρχος Σαρωνικού και νυν Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, είχε φροντίσει να έχει πλήρη φάκελο μελετών, αλλά πολύ περισσότερο είχε εξασφαλίσει και τη χρηματοδότηση του έργου.

Τον Οκτώβριο του 2015 το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα με τεράστια πρόστιμα (γιατί η χώρα μας είχε προθεσμία υλοποίησης των έργων αποχέτευσης για τη Ραφήνα και το Πικέρμι μέχρι τις 31-12-2000, ενώ η προθεσμία υλοποίησης των έργων αποχέτευσης για τα Σπάτα και το Πικέρμι ήταν μέχρι την 31-12-2005). Τον Φεβρουάριο του 2016 εκδόθηκε νόμος που προβλέπει τον καταλογισμό αυτών των προστίμων στους Δήμους. Σε μια τέτοια περίπτωση αυτό θα σήμαινε πτώχευση του Δήμου και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τον Ιούλιο του 2016 εκδόθηκε απόφαση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και βρεθήκαμε προ τετελεσμένου γεγονότος. Η αναγκαστική απαλλοτρίωση αποτελεί υποχρεωτική πράξη, η οποία επιβάλλεται χωρίς να χρειάζεται καν να λάβει γνώση ο Δήμος, είναι μη αναστρέψιμη όταν αφορά το εθνικό συμφέρον και μπορεί να ανακληθεί μόνο από την αρχή η οποία την εξέδωσε με πολύ τεκμηριωμένη αιτιολογία και δεν απαιτείται απόφαση χωροθέτησης όταν αυτή έχει προβλεφθεί σε κείμενο πολεοδομικού και χωροταξικού περιεχομένου. Η υλοποίηση του έργου θα γινόταν με όρους που θα έβαζε η ΕΥΔΑΠ και θα ήταν στη διακριτική της ευχέρεια να εφαρμόσει ακόμα και το ελάχιστο των απαιτήσεων που προβλέπει το νομοθετικό πλαίσιο. 

Έτσι λοιπόν από τη στιγμή που ήδη είχε ληφθεί απόφαση αναγκαστικής απαλλοτρίωσης και κάθε άλλη δυνατή λύση έχει αποκλειστεί, έπρεπε πλέον να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στο πως θα πετύχουμε το καλύτερο ποιοτικά έργο για τον τόπο μας. Αυτό δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί με εσωστρέφεια, απομόνωση και αντιδικία.

Έπρεπε να ανοίξουμε τα κανάλια επικοινωνίας που είχαμε κλείσει και να συνεργαστούμε με τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να επιτύχουμε άριστα μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας για το έργο το οποίο ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και περιφερειακά του τμήματα, όπως π.χ. οι μελέτες των εσωτερικών δικτύων των πόλεων έχουν ήδη ολοκληρωθεί.

Έτσι λοιπόν με τεράστιες προσπάθειες αλλά και πιέσεις που ασκήσαμε, καταφέραμε το έργο να βελτιωθεί σε σχέση με την πρόταση που είχε υποβληθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο το 2013.

Συγκεκριμένα πετύχαμε σημαντικότατες αλλαγές στα παρακάτω σημεία:

1. Αυστηρότερη επεξεργασία λυμάτων. Τώρα πλέον υπάρχει όχι απλά τριτοβάθμια επεξεργασία αλλά ΜΒR με απολύμανση UV κλειστού τύπου που περιέχει πλέον τη δυνατότητα και περιαστικής χρήσης.

2. Μικρότερη εγκατάσταση. Το προτεινόμενο μέγεθος ήταν αρχικά για πληθυσμό 500.000 κατοίκων και τώρα για 180.000 (αυστηρά μόνο για Σπάτα-Αρτέμιδα και Ραφήνα-Πικέρμι συμπεριλαμβανομένης και της εποχικότητας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες) και που αναμένεται να φτάσει μέχρι 226.000 το 2060.

3. Αυξημένες παρεμβάσεις περιβαλλοντικής προστασίας που αφορούν την αντιμετώπιση πιθανών οσμών, θορύβου, οπτικής επιβάρυνσης αλλά και προγράμματος παρακολούθησης κατά τη λειτουργία του έργου.

4. Εντελώς νέο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό για ανάδειξη του έργου και ενσωμάτωση αυτού στον πυρήνα της πόλης.

5. Επαναχρησιμοποίηση νερού για την άρδευση 10.000 στρεμμάτων που δεν υπήρχε στο παρελθόν.

6. Οι εγκαταστάσεις τώρα καταλαμβάνουν πολύ μικρότερο χώρο μέσα στο οικόπεδο, γιατί ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η σύγχρονη τεχνολογία. 

7. Η υπόλοιπη έκταση αποτελεί ένα τεράστιο πάρκο με ένα υπερσύγχρονο κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

8. Ο αγωγός μετατοπίστηκε κατά 30 μοίρες βόρεια, έχει 2200 μέτρα μήκος, το σημείο εκβολής απέχει 3 χιλιόμετρα από την παραλία του Αγ. Νικολάου και θα εκβάλλει στα 52 μέτρα βάθος με μηδενικούς ρύπους, κατόπιν απολύμανσης, στο θαλάσσιο χώρο της Ραφήνας ΜΟΝΟ κατά τους χειμερινούς μήνες.

Επίσης μετά το μεγάλο επίτευγμα της από 2-11-2016 λύσης της σύμβασης με την εταιρεία μελετών ¨ΑΞΩΝ”, υπάρχει πλέον η δυνατότητα να συνδεθούν σταδιακά όλες οι πολεοδομικές ενότητες της Αρτέμιδος και όχι μόνο το κέντρο και οι ΠΕ3, ΠΕ5.

Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου να εξασφαλίσει την άρτια και ολοκληρωμένη υλοποίηση του σχεδίου που προτάθηκε από την ΕΥΔΑΠ, αποφάσισε τα ακόλουθα:

“Γνωμοδοτούμε κατ’ αρχάς για τον προτεινόμενο από την ΕΥΔΑΠ σχεδιασμό του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων των Δήμων Σπάτων-Αρτέμιδος και Ραφήνας-Πικερμίου υπό τους ακόλουθους όρους:

1) Το σύνολο των μελετών που αφορούν τη συγκεκριμένη κατασκευή – Εγκαταστάσεις στο ΚΕΛ – θα εναρμονίζονται πλήρως με την πρόταση η οποία υποβλήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

2) Να δημιουργηθεί επιτροπή παρακολούθησης του έργου από τον Δήμο με τη δυνατότητα συμμετοχής :
α) ειδικών επιστημόνων – μελετητών που θα ορίσει ο Δήμος
β) υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου
γ) αιρετών εκπροσώπων του Δήμου από όλες τις παρατάξεις
δ) εκπροσώπων φορέων και συλλόγων η οποία θα προβαίνει σε εκτεταμένο έλεγχο για την τήρηση των προδιαγραφών που αναφέρονται, τόσο κατά το στάδιο των μελετών, όσο και κατά το στάδιο της κατασκευής.

3) Βασική προϋπόθεση αποτελεί η τήρηση, με απόλυτη ακρίβεια, του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και πολύ περισσότερο των ειδικών μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας στα οποία εντάσσονται:
Η αντιμετώπιση των οσμών
Η αντιμετώπιση του θορύβου
Η οπτική επιβάρυνση και
Το πρόγραμμα παρακολούθησης των λειτουργιών του ΚΕΛ, στο οποίο θα έχει συμμετοχή ο Δήμος, με τρόπο τον οποίο θα ορίσει κατά την έναρξη της λειτουργίας του για τη διασφάλιση των παραπάνω μέτρων.

4) Για την οριστικοποίηση όλων των επιμέρους θεμάτων θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση όπου θα ορίζεται αναλυτικά ο ρόλος καθενός από τα εμπλεκόμενα μέρη, αφού ληφθούν υπόψη οι προβλεπόμενες αποφάσεις των αντίστοιχων οργάνων”.

Ήταν μια απόφαση υπεύθυνη και απαλλαγμένη από ψήγματα μικροπολιτικής. Ήταν ο ανηφορικός δρόμος της δύσκολης πολιτικής απόφασης και όχι της εμμονής να πάει στην Ψυττάλεια.
Σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα και υπό αυτές τις συνθήκες το “Όχι” είναι άκρως εγωιστικό και εμμονικό , ενώ το “Παρών” είναι τουλάχιστον ανόητο και ευθυνόφοβο. 
Συγχαίρω τους συμβούλους που πίστεψαν στο έργο και ψήφισαν με “Ναι” μια τόσο σημαντική για τον τόπο απόφαση.

Κανείς από αυτούς που ψήφισαν με ένα ξερό “Όχι” ή “Παρών” δεν έλαβε υπόψη του ότι:

Η αναγκαστική απαλλοτρίωση μας έφερε προ τετελεσμένου γεγονότος και το ΚΕΛ θα γινόταν με δυσμενέστερες εγκαταστάσεις

Είμαστε ο τελευταίος Δήμος της Ελλάδας χωρίς βιολογικό καθαρισμό, που οι βόθροι ξεχειλίζουν στους δρόμους

Η δημιουργία βιολογικού καθαρισμού στον Δήμο μας είναι απαραίτητη.

Η δημιουργία του ΚΕΛ, και μάλιστα του πιο προηγμένου στην Ευρώπη θα είναι στο Δήμο μας.

Τέλος, κανείς δεν πρέπει να δίνει αγώνες για να δώσει διέξοδο στην οργή του και στη μνησικακία του εξυπηρετώντας το δικό του, προσωπικό όφελος, πόσο μάλλον αυτός που δεν αγωνίζεται ο ίδιος προσωπικά, αλλά αποζητά την ήττα του άλλου για να το εκμεταλλευτεί.

Μπορεί να αγωνίστηκα για τη λύση της Ψυττάλειας και να κατέληξα όπως θέλετε να λέτε στο Πλατύ Χωράφι, αλλά να ξέρετε ότι κατόπιν όλων των παραπάνω και με το χέρι στην καρδιά, νιώθω πως έπραξα το σωστό και θα μπορέσω να νιώσω ευτυχής και ευχαριστημένος κάνοντας το καλύτερο για την πόλη μου βλέποντάς τη να αναπτύσσεται παρά να ισοπεδώνεται.

Με εκτίμηση
Δημήτρης Μάρκου

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα