24.6 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ & ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ & ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ

Η ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΙΝΑΙ & ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ & ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ

Είναι απορίας άξιο για άλλη μια φορά, η προχειρότητα, ο ερασιτεχνισμός και η επιπολαιότητα που η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολλά και σοβαρά θέματα!

Η απορία όλων όσων ασχολούμαστε με τα κοινά και εφαρμόζουμε αποφάσεις της είναι, αν όλα αυτά γίνονται βάση κάποιου προγράμματος και σχεδίου ή υπάρχει άγνοια διοίκησης.

Όποια εκδοχή και αν ισχύει, οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια και αδιέξοδα!

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως ο μοναδικός φορέας ακόμα, που μπορεί να παράγει κοινωνική πολιτική, να βρίσκεται κοντά στα καθημερινά προβλήματα του Πολίτη, με τις οποίες ελλείψεις και παθογένειες, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει σε ανεκτά επίπεδα τις Τοπικές Κοινωνίες και να λύνει, όσο αυτό της επιτρέπεται, τα οποία προβλήματα υπάρχουν στον Τόπο ευθύνης της.

Η Κυβέρνηση όμως, κάθε ημέρα που περνά με τις αποφάσεις της και την εφαρμογή τους, αποδυναμώνει τον Θεσμό και φέρνει τους Δήμους σε αδιέξοδα, καλούνται δε να τα διαχειριστούν, με μείωση των πόρων που αγγίζει το 80% σε σχέση με το 2010, την μεγάλη μείωση του προσωπικού και την αύξηση αρμοδιοτήτων.

Το τελευταίο ατόπημα της Κυβέρνησης που έφερε τους Δήμους σε όλη την Χώρα σε αδιέξοδο είναι, αυτό των συμβασιούχων.

Από την αρχή φωνάζαμε ότι μια τέτοια ρύθμιση, ανανέωσης των συμβάσεων, ήταν μετέωρη και νομικά δεν στέκονταν πουθενά, η εφαρμογή της έγινε αναγκαστικά από τις Διοικήσεις των Δήμων, μιας και η μη τήρηση απειλούσε με κυρώσεις, το πρόβλημα λοιπόν που όλοι είχαμε εντοπίσει και επισημάνει “έσκασε” την χειρότερη περίοδο!

Ειδικά για τους νησιωτικούς, παραθαλάσσιους και γενικότερα τουριστικούς Δήμους, που το καλοκαίρι η επισκεψιμότητα αυξάνεται κατακόρυφα, το πρόβλημα γίνεται τεράστιο και μοιάζει άλυτο αν άμεσα δεν δοθεί λύση!

Το λάθος με λάθη δεν λύνεται, η προχειρότητα με πρόχειρες λύσεις δεν ξεπερνιέται και η άγνοια με λύσεις του ποδαριού θα οδηγήσει σε ακόμα πιο επικίνδυνα μονοπάτια!

Είναι εύκολο για κάποιους να κάνουν πολιτική… αλλά όταν καλούνται να την εφαρμόσουν, τότε αρχίζουν τα δύσκολα.

Δεν μπορεί κανείς να παίζει με το ψωμί και την δουλειά πάνω από 6.500 εργαζομένων και ειδικά στην περίοδο κρίσης που η Χώρα μας βρίσκεται, ούτε για ψηφοθηρικούς λόγους, να χρησιμοποιεί συνανθρώπους μας και να πατάει στην κυριολεξία πάνω τους για να ωφεληθεί πολιτικά.

Πρέπει άμεσα να δοθεί λύση πριν είναι αργά, ο τομέας καθαριότητας, είναι ο βασικότερος και πιο σημαντικός τομέας στην λειτουργία των Τοπικών μας κοινωνιών, η δημόσια υγεία και ο κίνδυνος, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες, για φωτιές δεν είναι πολύ μακριά αν δεν δοθεί λύση χθες!

Η Διοίκηση του Δήμου μας πριν καν αναλάβει είχε δηλώσει και το έπραξε, ότι θα σταθεί στο πλάι των τότε συμβασιούχων.

Μαζί τους χάραξε πολιτική και ακολούθησε δίκαιες για όλους πρακτικές, καταφέρνοντας μέσω δικαστικών αποφάσεων να μονιμοποιήσει περισσότερους από 35 συμβασιούχους που επί χρόνια ήταν εργασιακά όμηροι, στάθηκε στο πλευρό τους ακόμα και όταν απειλήθηκε με κυρώσεις και αποκατέστησε την αδικία και την ομαλή λειτουργία του Δήμου!

Σήμερα είμαστε και πάλι στο πλευρό τους και δίνουμε δίπλα τους τον αγώνα για την αποκατάσταση της αδικίας την οποία βιώνουν με Κυβερνητική αποκλειστικά ευθύνη!

Άμεσα λοιπόν, νομοθετική ρύθμιση για να ολοκληρωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων μέχρι τις 31/12 όπως αρχικά είχε προβλεφθεί, άμεσα προγραμματισμός προσλήψεων για μόνιμο προσωπικό έστω και αν το κόστος τους επιβαρύνει τους Δήμους, αφού επιμελώς κρύβουν τη μνημονιακή δέσμευση τους για μηδενικές προσλήψεις στην Αυτοδιοίκηση για το 2018-19.

Φίλες και φίλοι θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι και πρέπει να παραμείνει, φορέας παραγωγής κοινωνικής πολιτικής, ανάπτυξης και εφαρμογής λύσεων για τα προβλήματα των Τοπικών Κοινωνιών, θα πρέπει να μείνει μακριά από τα οποία κεντρικά πολιτικά συμφέροντα, να ενισχυθεί με τέτοιο τρόπο, θεσμικά και οικονομικά, έτσι ώστε ανεξάρτητη και αυτοδύναμη να συνεχίσει να παρέχει έργο και να δίνει λύσεις!

 

Ο Χρήστος Δρίτσας είναι

Πρόεδρος Δ.Σ. του Δήμου

Μαρκοπούλου Μεσογαίας 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα