26 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΟ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΘΥΜΑΤΑΙ & ΕΞΙΣΤΟΡΕΙ ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΚΕΛ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ...

Ο ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΘΥΜΑΤΑΙ & ΕΞΙΣΤΟΡΕΙ ΤΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΓΙΑ ΚΕΛ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ

Με αιτία τα καλά λόγια που ανέφερε ο δημοτικός σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου Μάκης Βουδούρης για τον συνάδελφό του γιατρό και πρώην δημοτικό σύμβουλο Ρ-Π Βαγγέλη Μαυρουδή, επ’ ευκαιρία της κατά πλειοψηφίας ψήφισης της περιβαλλοντικής μελέτης της ΕΥΔΑΠ για το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι απ’ το Δ.Σ., ο κ. Μαυρουδής αφού τον ευχαριστεί για την αναφορά στο πρόσωπό του, καταθέτει το ιστορικό της προσπάθειας να κατασκευαστεί επιτέλους ένα έργο πνοής για το δήμο και την ευρύτερη περιοχή. Όπως τονίζει:

«Χαίρομαι παρακολουθώντας τις προδιαγραφές που έχουν εξαγγελθεί για το μεγάλο έργο υγείας και πολιτισμού το οποίο υλοποιείται στην περιοχή μας. Πρόκειται πράγματι για ένα υπερσύγχρονο κέντρο τριτοβάθμιου βιολογικού καθαρισμού κλειστού τύπου, άοσμο και αθόρυβο με επαναχρησιμοποίηση του καθαρού νερού. Οι εγκαταστάσεις θα βρίσκονται σε πάρκο που θα δημιουργηθεί και θα αρδεύεται από το νερό αυτό. Στον ίδιο χώρο θα υπάρχουν πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις καθώς και ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

Όταν το έργο ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία, οι μόνοι που θα αισθάνονται άσκημα θα είναι εκείνοι που το πολέμησαν καθυστερώντας την αποδοχή του και επιβαρύνοντας έτσι τη χώρα με δυσβάστακτα πρόστιμα. Διότι μολονότι πλέον η πλευρά των προστίμων δεν υπογραμμίζεται όσο στο παρελθόν, επειδή ακριβώς γινόταν αγώνας για την αποτροπή τους, αυτό δεν σημαίνει ότι έπαψαν να υπάρχουν. Το αντίθετο μάλιστα!

Τα πρόστιμα πληρώνονται ήδη από τον Οκτώβριο του 2015 και, όπως προβλέπει ο νόμος, θα επιμεριστούν όταν έρθει η ώρα στους υπαίτιους δήμους. Σήμερα η πολιτεία ετοιμάζεται να περικόψει ακόμα περισσότερο τις συντάξεις και να αυξήσει κι άλλο τη φορολογία, ώστε μαζί με τις δόσεις των δανείων να συνεχίσουν να καταβάλλονται και οι δόσεις των προστίμων αυτών.

Χαίρομαι επίσης που, μολονότι η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου Ραφήνας – Πικερμίου υπερψήφισε πριν ένα χρόνο το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι έχοντας λάβει 3μηνη προειδοποίηση της επικείμενης πειθαρχικής παραπομπής της, την οποία προβλέπει ο νόμος αν έπραττε διαφορετικά, σήμερα με πραγματικό αίσθημα ευθύνης προωθεί ορθά και εύρυθμα τις διαδικασίες υλοποίησής του. Ελπίζω και εκείνοι που ακόμη «εκ του ασφαλούς» ή για άλλους λόγους συνεχίζουν να αντιπολιτεύονται το έργο, βλέποντας τις θετικές εξελίξεις, να αλλάξουν στάση.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Όπως είναι γνωστό σε πολλούς, πριν 10 περίπου χρόνια είχα την ευθύνη της συμμετοχής μαζί με τον άξιο Νίκο Δημητρόπουλο στην επιτροπή προκήρυξης του τοπικού ΚΕΛ το οποίο θα κατασκευαζόταν δίπλα στο νεκροταφείο της πόλης. Η αιτία που το έργο δεν ξεκίνησε καν, μολονότι είχε ενταχθεί στα μεγάλα έργα της εποχής από την τότε κυβέρνηση, οφείλεται στη μη εμφάνιση στρατηγικού επενδυτή κι αυτό συνέβη επειδή το έργο δεν θεωρήθηκε βιώσιμο οικονομικά εξυπηρετώντας μόνο τον εντός σχεδίου πληθυσμό της πόλης μας.

Τηρουμένων των αναλογιών παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και για το ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι λόγω του μεγάλου αριθμού εκτός σχεδίου κατοίκων στους δύο δήμους που θα συνδεθούν. Αυτό ισχύει όμως  και για κάθε έργο υποδομής που σχετίζεται με την αποχέτευση των οικιακών λυμάτων, ανεξάρτητα μάλιστα από τη χωροθέτηση του τελικού αποδέκτη. Αλλά εδώ ο στρατηγικός επενδυτής είναι κοινωφελής οργανισμός, υποχρεωμένος να προχωρήσει. Η ανεφάρμοστη τεχνικά λύση Ψυττάλειας, που υιοθετήθηκε πολιτικά από κάποιους, καθυστέρησε την έναρξη του έργου με υψηλότατο κόστος λόγω των προστίμων. Ως μέσο χρησιμοποιήθηκαν οι περίφημες διαρροές εσωτερικής αλληλογραφίας της εταιρίας. Έγιναν σημαία ενός αγώνα όπου η άγνοια και η αγωνία έστρεψαν πολλούς συμπολίτες μας εναντίον της προόδου και της ανάπτυξης της πόλης, εναντίον της υγείας και των συμφερόντων τους.

ΑΥΡΙΟ

Κανείς δεν θα θυμάται τίποτε από αυτά όταν αύριο παρακολουθεί τα παιδιά του να αθλούνται στις εγκαταστάσεις του πάρκου στο Πλατύ Χωράφι. Η περιοχή θα αναβαθμιστεί. Στην πόλη καταγωγής των γονιών μου, σύμφωνα με τη ιστορία, όταν αποφασίστηκε η επέκταση της προκυμαίας ως την υποβαθμισμένη Πούντα, οι αντιδράσεις πήραν ακραίες μορφές. Η ολοκλήρωση του έργου όμως δημιούργησε εκεί τη Μπέλα Βίστα, την ομορφότερη και ακριβότερη περιοχή της Σμύρνης.

Στις μακέτες της ΕΥΔΑΠ είναι ολοφάνερη η διάθεση να δημιουργηθεί ένα έργο ευρωπαϊκού επιπέδου με υπευθυνότητα και αισθητική. Αισθάνομαι χαρά και τιμή για την όποια θετική συμβολή μου.  

 

Ευάγγελος Μαυρουδής

Ιατρός – Συγγραφέας

Πρώην δημοτικός σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου

(Ραφήνα, 29/4/2017)


Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα