24 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΙΚΕΡΜΙ & ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΝΑΣΚΑΦΕΣ ΣΤΟ ΠΙΚΕΡΜΙ & ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η ανάπτυξη  του Δήμου μας μέσα από την ανάδειξη των Πικερμικών απολιθωμάτων ήταν ανέκαθεν  για εμένα αυτονόητη και προφανώς δεν αμφισβητήθηκε ποτέ η σημασία του γεωπολιτισμικού μας πλούτου. Φυσικά, προσωπικά δεν ανήκω στην ομάδα των Δημοτικών Συμβούλων που πείστηκαν μόλις χθες με την ομιλία του Καθηγητή κ. Θεοδώρου.

Το θέμα συνεργασίας Δήμου-Πανεπιστημίου για τις ανασκαφές στο Πικέρμι, είχε έρθει και στο προηγούμενο ΔΣ ως έκτακτο. Τότε είχα εκφράσει έντονα την αντίρρησή μου σε πολλά σημεία, με αποτέλεσμα η συζήτηση που ακολούθησε να οδηγήσει το θέμα στη διαπαραταξιακή επιτροπή και τελικά στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο νέο σχέδιο σύμβασης που είδαμε χθες στο ΔΣ, όντως πολλά λάθη, ασάφειες, αλλά και διατυπώσεις που ζημίωναν τον Δήμο μας, έχουν διορθωθεί. Βασικό όμως θέμα – και ανοικτό ακόμα για εμένα – παραμένει αυτό των πνευματικών δικαιωμάτων ιδιοκτησίας των ανασκαφικών ευρημάτων.

Συγκεκριμένα το άρθρο 10 της σύμβασης αναφέρει ότι «ο Καθηγητής επιστημονικός υπεύθυνος, ο αναπληρωτής επιστημονικός υπεύθυνος, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, διατηρούν επ’ αόριστο τα πνευματικά δικαιώματα ιδιοκτησίας.».

Αντίθετα ο νόμος 3028/2002, άρθρο 39 αναφέρει ότι  οι υπεύθυνοι της ανασκαφής έχουν υποχρέωση να δημοσιεύουν τα αποτελέσματα εντός των χρονικών ορίων που ορίζονται (μέγιστο τα 6 έτη) και εντός των ορίων αυτών προστατεύεται το αποκλειστικό τους δικαίωμα.

Όλα τα «επ’ αόριστον» και οι αρνήσεις να γραφτεί στη σύμβαση ότι «τα πνευματικά δικαιώματα θα είναι σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο», πραγματικά με προβληματίζουν και θα έπρεπε να προβληματίσουν και άλλους.

Ανδρέας Βασιλόπουλος

Καθηγητής Γεωπληροφορικής

Δημοτικός Σύμβουλος Ραφήνας-Πικερμίου

Γραμματέας Δημοτικού Συμβουλίου

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα