Αρχική ΑΡΘΡΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ: ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΕΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΗΣ: ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΕΡΑΤΙΩΤΗΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΡΕΠΕΙ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Η χώρα μαστίζεται από τεράστια κρίση. Επειδή η τελευταία είναι κυρίως θεσμική και αξιακή θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα. Θα πρέπει να ανατρέψουμε την «μετριοκρατία» και να προκρίνουμε την «αριστεία». Η τελευταία μπορεί να οδηγήσει την χώρα ψηλά. Ένας από τους αρίστους μας είναι ο καθηγητής ιατρικής Παναγιώτης Κατσίκης.

            Ο καθηγητής ιατρικής Παναγιώτης Κατσίκης γεννήθηκε στην Αυστραλία το 1959. Οι γονείς του ήταν Έλληνες με καταγωγή από την Κερατέα Αττικής. Ειδικότερα, ο πατέρας του Δημήτρης Κατσίκης ήταν κρεοπώλης που έδραζε την επιχείρηση του στην Άνω Πλατεία Κερατέας. Η μητέρα του Μαρία Πρίφτη ήταν ένας γλυκύτατος και ευγενέστατος άνθρωπος με μεγάλη καλλιέργεια αλλά και μεγάλο φορτίο εμπειριών. Οι εξαιρετικοί αυτοί γονείς έδωσαν τις σωστές βάσεις στα τρία παιδιά τους για να γίνουν επιστήμονες αλλά και να κυριαρχήσει η αγάπη και το ιδιαίτερο «δέσιμο» μεταξύ των μελών τους. Το 1956 η οικογένεια μετανάστευσε στην Αυστραλία και επέστρεψε στην Κερατέα το 1969.

Ο μικρός Παναγιώτης ήταν πάντα ευφυής και χαρισματικός. Παρά το γεγονός ότι υπήρξαν τυπικές δυσκολίες ενσωμάτωσης του στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα που προκλήθηκαν λόγω γέννησης του στην Αυστραλία, ο αείμνηστος δάσκαλος Δελίδης τον δέχτηκε στην τάξη του στο Δημοτικό σχολείο Κερατέας.  Προφανώς, τον εντυπωσίασε η ευφυΐα και η φιλομάθεια του Παναγιώτη. Η βοήθεια και υποστήριξη που έδωσε ο δάσκαλος Δελίδης ακόμη και σήμερα αναγνωρίζεται με ευγνωμοσύνη και αγάπη από τον Παναγιώτη. Ο τελευταίος συνέχισε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση του στο Γυμνάσιο Κερατέας, το Δ’ και το ΚΑ’ Γυμνάσιο/Λύκειο Αθηνών. Σημαντικοί σταθμοί στην ζωή του διακεκριμένου αυτού επιστήμονα είναι οι κατωτέρω:

  • Το 1978 εισάγεται στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Αποφοίτησε το 1985
  • Μετά έκανε ένα χρόνο ειδικότητα στην Παθολογία (1985-1986) στην Άρτα,
  • Εκπονεί την Διδακτορική του Διατριβή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Ολοκληρώθηκε η διατριβή το 1990. Μάλιστα επιβλέπων καθηγητής του ήταν ο φημισμένος παγκοσμίως καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας – Ανοσολογίας Χαράλαμπος Μουτσόπουλος,
  • Ερευνητής για ένα χρόνο στην Γαλλία στο Πανεπιστήμιο της Brest,
  • Μεταδιδακτορικός Ερευνητής το διάστημα 1990-1994 στο Kennedy Institute for Rheumatology Research Imperial College, στο Λονδίνο (Ηνωμένο Βασίλειο),
  • Μεταδιδακτορικός υπότροφος κατά το 1994 έως 1997, στο εργαστήριο Herzenberg, στο φημισμένο Πανεπιστήμιο Stanford School of Medicine, στις ΗΠΑ,
  • Καθηγητής – Ερευνητής στο Τμήμα Μικροβιολογίας & Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο Drexel University College of Medicine στην Φιλαδέλφεια στις ΗΠΑ από τον Οκτώβριο του 1999 έως τον Σεπτέμβριου του 2014 (15 χρόνια και 11 μήνες). Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Παναγιώτης ήταν επικεφαλής εργαστηρίου 15 ερευνητών. Σημειώνεται ότι ο  διάσημος Καθηγητής  Κωνσταντίνος Παπαδάκης ηγείτο του Πανεπιστημίου Drexel ως Πρόεδρος από το 1995 έως το θάνατο του (2009). Κατά τη διάρκεια της θητείας του, τριπλασιάστηκαν οι αιτήσεις πρωτοετών φοιτητών, και τετραπλασιάστηκε η χρηματοδότηση της έρευνας.
  • Καθηγητής – Ερευνητής και Πρόεδρος Τμήματος της Ανοσολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Erasmus στο Ρόττερνταμ της Ολλανδίας από τον Σεπτέμβριο του 2014  έως σήμερα. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ο Παναγιώτης είναι επικεφαλής τμήματος 150 καθηγητών και ερευνητών.

Εκπληκτικό το ερευνητικό του έργο. Συγκεκριμένα συγκεντρώνει πάνω από 6.500 ετεροαναφορές. Ουσιαστικά πάνω από 6.500 ερευνητικές εργασίες από άλλους καθηγητές – ερευνητές βασίστηκανπάνω σε εκείνες του Παναγιώτη.

Ο Δρ Παναγιώτης Κατσίκης ασχολείται με τα λοιμώδη νοσήματα και την ανοσολογία. Ενδιαφέρεται για τον ρόλο των κυτοκινών (cytokines), των κυττάρων Τ (T cells), την ανοσολογία, την αυτοανοσία (autoimmunity) και τις ανοσοαποκρίσεις ενάντια στους ιούς (anti-viral immune responses). Επίσης, επικεντρώνεται ερευνητικά στον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (Human immunodeficiency virus HIV), τα φονικά CD8 Τ λεμφοκύτταρα, την γρίπη τύπου Α (Influenza Type A) καθώς και την ανάπτυξη εμβολίων.

Ο Παναγιώτης Κατσίκης είναι ένας απλός, προσιτός και ευχάριστος άνθρωπος. Ακούει αλλά και ενημερώνεται για τα πάντα. Αποτελεί μια πολύπλευρη προσωπικότητα με ανατρεπτικό τρόπο σκέψης. Δημιουργεί και δεν επαναπαύεται στην πεπατημένη. Είναι ιδιαίτερα αγαπητός και εκτός των άλλων έχει πολλά πολιτιστικά ενδιαφέροντα. Είναι αρχετυπικός Έλληνας, ευαίσθητος, χαμηλών τόνων με ιδιαίτερη αγάπη στην Ελλάδα και στην Κερατέα. Χαρακτηριστικό είναι ότι επισκέπτεται την χώρα μας τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο ενώ οι δυο κόρες του ομιλούν απταίστως την Ελληνική γλώσσα  αν και δεν έχουν ζήσει στην χώρα.

Ο Παναγιώτης είναι πάντοτε ο άνθρωπος που ψάχνει τον εαυτό του και το επιστημονικό του πεδίο στην ιατρική. Πιστεύει στην δημιουργικότητα και στην προώθηση των νέων επιστημόνων μέσω της ελευθερίας και αυτονομίας της σκέψης αλλά και υπευθυνότητας στο επιστημονικό έργο. Διαπνέεται από αλτρουιστικά και ουμανιστικά ιδεώδη. Το βασικό κίνητρο του Παναγιώτη είναι η Αγάπη για τον Άνθρωπο.

Ως προσκεκλημένος καθηγητής αξιολογητής από την ΑΔΙΠ έχει αξιολογήσει τις Ιατρικές Σχολές των Πανεπιστημίων Θεσσαλίας και Ιωαννίνων. Έχει δώσει ενημερωτική διάλεξη στην Κερατέα στην «Χρυσή Τομή» σε θέματα της ειδικότητας του.

Ο Παναγιώτης Κατσίκης είναι μια περίπτωση ενός ελληνόπουλου που με σπουδές στην Ελλάδα (Δημόσιο Δημοτικό / Γυμνάσιο, Πτυχίο, Διδακτορικό) αριστεύει στην επιστήμη και έρευνα στο εξωτερικό. Αποτελεί εξαιρετικό πρεσβευτή της χώρας μας στο εξωτερικό. Όλα αυτά με την ελληνικότητα του, με την θέληση, την μεγάλη προσπάθεια και την στοχοπροσήλωση του. Ας τον ακολουθήσουμε.

Ο Παναγιώτης υιοθετεί αυτό που λέει ο Ιπποκράτης «Ουκ ένι ιατρικήν είδέναι, όστις μη οίδεν ό τι εστίν άνθρωπος» (είναι αδύνατο να ξέρει την ιατρική, αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τι είναι ο άνθρωπος).