18.5 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΤΑ ΠΕΥΚΑ ΤΟΥ ΣΧΟΙΝΙΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ

ΤΑ ΠΕΥΚΑ ΤΟΥ ΣΧΟΙΝΙΑ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΚΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΑΔΙΑΦΟΡΟΥΝ

Η περιοχή του Σχοινιά εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000 δεδομένου ότι αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) βάσει της οδηγίας 2009/147/ΕΚ για τα άγρια πτηνά καθώς και Ειδική Ζώνη Διατήρησης βάσει της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τους οικότοπους.

Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι η ανευθυνότητα και η αδιαφορία πλήττουν ολοένα και περισσότερο την περιοχή του Σχινιά (και όχι μόνο). Η ασθένεια του νηματώδη των κωνοφόρων εξαπλώνεται καθημερινά καθώς δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο για την αντιμετώπισή της.

Σας επισυνάπτουμε την επιστολή της Κας Χρυσούλας Ανέστη.

Chrysoula Anesti  Αγαπώ το Δήμο Μαραθώνος, δρω ως Ενεργός Δημότης! (I love marathon)
December 27, 2015 at 7:03pm∙

S.O.S Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους! Σήμερα το μεσημέρι έκανα μια διαπίστωση σχετικά με το δάσος του αγαπημένου Σχοινιά και συγκεκριμένα στα δέντρα εκείνα που βρίσκονται στην κατάληξη του δρόμου που οδηγεί στην παραλία. Κατά την γνώμη μου και σύμφωνα με τις γνώσεις μου τα δέντρα είναι προσβεβλημένα από Bursaphelenchus xylophilus ή νηματώδη των κωνοφόρων*. Είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να εξαφανίσει ολόκληρα δάση. Όποιος αρμόδιος διαβάζει αυτή μου την ανάρτηση θα πρέπει να το ελέγξει και να απευθυνθεί στις δασικές υπηρεσίες για την άμεση αντιμετώπιση του φαινομένου. Για την σοβαρότητα της ασθένειας, θα σας πω μόνο πως όσα δέντρα έχουν ήδη κιτρινίσει ως το καλοκαίρι θα είναι εντελώς ξερά θεωρούνται ήδη νεκρά και είναι φορείς της ασθένειας.

* Ο νηματώδης Bursaphelenchus xylophilus (Steiner and Buhrer) Nickle et al προσβάλλει τα φυτά (εκτός των καρπών και σπόρων) των ειδών Abies Mill, Cedrus Trew, Larix Mill., Picea A. Dietr., Pinus L., Pseudotsuga Carr., Tsuga Carr., την ξυλεία και τον αποµονωµένο φλοιό των κωνοφόρων (Coniferales) εκτός από του Thugia L..Κύριο χαρακτηριστικό της προσβολής είναι ο γρήγορος θάνατος των δένδρων µετά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων που είναι η αλλαγή του χρώματος ολόκληρης της κόμης, αρχίζοντας από πράσινο-γκρι που µμεταβάλλεται γρήγορα σε κιτρινοπράσινο, κιτρινοκαφέ και καταλήγει σε σοκολατί έντονο καφέ. Οι βελόνες δεν πέφτουν αμέσως. Η νέκρωση αρχίζει είτε από την κορυφή είτε από ένα ή περισσότερους πλάγιους κλάδους. Επίσης, παρατηρείται ελάττωση έως και σταμάτημα της έκκρισης της ρητίνης.

Η Δημοτική Αρχή, μέσω του αντιπροσώπου της στο Φορέα, οφείλει για την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος της ασθένειας των πεύκων και φέρει ακέραια την ευθύνη ώστε το σοβαρό αυτό πρόβλημα να επιλυθεί.

Το ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ της ΔΥΝΑΜΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ  ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ
[email protected] [email protected]
2294095748 6974885399

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα