27.7 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑ50 χρόνια Μεταπολιτευτικής Δημοκρατίας

50 χρόνια Μεταπολιτευτικής Δημοκρατίας

Γράφει ο Μανώλης Χριστοδουλάκης*

Θεμελιώθηκε πάνω στο τραύμα της εθνικής τραγωδίας της Κύπρου, που άφησε πίσω της η επτάχρονη δικτατορία των συνταγματαρχών, όμως γρήγορα κατάφερε να πατήσει στα πόδια της με τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών, δημοψηφίσματος και την ψήφιση του Συντάγματος του 1975.

Εμπεδώθηκε με την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία το 1981, όπου για πρώτη φορά η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία ήταν απρόσκοπτη, χωρίς πια εξωτερικές παρεμβάσεις από το Στρατό, το Στέμμα ή τον ξένο παράγοντα.

Βάδιζε πλέον σε ένα νέο μονοπάτι, αυτό της εθνικής συμφιλίωσης, της ανοδικής κοινωνικής κινητικότητας και της ισότιμης συμμετοχής στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, όπου ο ελληνικός λαός βίωσε πρωτόγνωρα επίπεδα ευημερίας μέσα σε ένα καθεστώς ομαλοποίησης των δημοκρατικών θεσμών, παρά τις κατά καιρούς εξάρσεις της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Όμως το μεταπολιτευτικό κεκτημένο παρέμενε αρραγές και εμπλουτίστηκε στα χρόνια του εκσυγχρονισμού και η Ελλάδα κατάφερε να υλοποιήσει το όραμα των Ολυμπιακών Αγώνων, αποκτώντας αναγνώριση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μέσα από μεγάλες εθνικές επιτυχίες με αποκορύφωμα την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Τα τελευταία 20 χρόνια όμως το μεταπολιτευτικό κεκτημένο υποχώρησε. Η απειλή χρεοκοπίας το 2009, η έξαρση και πάλι του διχασμού, η συρρίκνωση της δημοκρατικής παράταξης κάτω από την πίεση της εχθροπαθούς δημαγωγίας και του λαϊκισμού ανέσυρε και πάλι εμφυλιοπολεμικά φαντάσματα και αρνητές της Μεταπολίτευσης, όπου η ακροδεξιά και οι φασιστικές και νεοναζιστικές απολήξεις της βρήκαν πρόσφορο έδαφος εκμεταλλευόμενες τον φόβο, την ανασφάλεια και την απογοήτευση.

Και βρισκόμαστε σήμερα εδώ.

Η Δημοκρατία άντεξε, όμως αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις: η κρίση αντιπροσώπευσης, όπως φάνηκε και στις τελευταίες ευρωεκλογές, η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς, η υποχώρηση του κοινωνικού κράτους, η αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων και η όξυνση της κλιματικής κρίσης δημιουργούν συνθήκες Αβίωτης Δημοκρατίας, με τις πολιτικές δυνάμεις να έρχονται αντιμέτωπες με τις ευθύνες τους και με την ακροδεξιά να παραμονεύει.

Σε ο,τι μας αφορά, το ΠΑΣΟΚ, το κόμμα που καθόρισε και εμβάθυνε την Μεταπολίτευση έχει μπροστά του μία ακόμη δημοκρατική διαδικασία τον προσεχή Οκτώβριο.

Σε αυτή πρέπει να βγει ακόμα πιο ενισχυμένο και αποφασισμένο να συνδεθεί και πάλι με την πολιτική του κληρονομιά και την ιστορική του παρακαταθήκη και μέσα από το σοκ της δημοκρατικής συμμετοχής να δώσει και πάλι διέξοδο στους προοδευτικούς πολίτες, αποκαθιστώντας την ισορροπία των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα που είναι δημοκρατικά επιβεβλημένη και στέλνοντας ξανά το μήνυμα ότι η Αλλαγή μπορεί και πάλι να εμπνεύσει και να απελευθερώσει.

Όμως δεν πρέπει να μείνουμε σε αυτό. Μαζί με τους Έλληνες πολίτες οφείλουμε να κάνουμε πράξη την ποιοτική Δημοκρατία, να ισχυροποιήσουμε τους θεσμούς, να αποδυναμώσουμε τις πηγές εξάρτησης, να δώσουμε φωνή και ρόλο σε όλους εκείνους που σήμερα αισθάνονται περιθωριοποιημένοι και αποθαρρημένοι.

Για εμάς, η Δημοκρατία δεν είναι απλά μία τελετουργία, αλλά μία διαρκής μάχη για την ισότητα, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη. Και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε ανυποχώρητα, τόσο μέσα, όσο και έξω από τη Βουλή, μαζί με τις δυνάμεις της δημιουργίας και της προόδου.

Μαζί με τις δυνάμεις της κοινωνίας!

*Μανώλης Χριστοδουλάκης Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Αττικής

Creative People

Τελευταία Νέα

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα