19.5 C
Athens
Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΑυξάνει η ανησυχία για τα Κ.Υ. της αν. Αττικής – Καλύβια &...

Αυξάνει η ανησυχία για τα Κ.Υ. της αν. Αττικής – Καλύβια & Ραφήνα ασφυκτιούν τα υπόλοιπα οικουρούν

Ολοένα και περισσότερο αυξάνει η ανησυχία των χρηστών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας για τα Κ.Υ. της αν. Αττικής. Ιδιαίτερα ανήσυχοι είναι οι πολίτες με το ενδεχόμενο οι εφημερίες των δύο βασικών Κ.Υ. Καλυβίων και Ραφήνας, που έχουν επωμιστεί και το βάρος της πανδημίας, να μην μπορούν να καλύψουν τις εφημερίες τους λόγω έλλειψης ιατρών παθολόγων και Γεν. Ιατρικής, όπως και εργαστηριακών γιατρών, ενώ παράλληλα οι υπάρχοντες γιατροί έχουν ξεπεράσει τα ανθρώπινα όρια αντοχής με ότι αυτό συνεπάγεται, υπό το βάρος πολλαπλών υποχρεώσεων και μεγάλης προσέλευσης πολιτών που έχουν επιλέξει τα εν λόγω κέντρα ως τα πλέον αξιόπιστα.

Ενώ λοιπόν οι γιατροί και το υγειονομικό προσωπικό πιέζονται υπέρμετρα στα Κ.Υ. Καλυβίων και Ραφήνας, στα υπόλοιπα όχι μόνο δεν υπάρχει αυξημένη προσέλευση, αλλά τα περιστατικά στέλνονται στα κοντινά Κ.Υ. Καλυβίων και Ραφήνας, όπου μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν καλύτερα, αδιάψευστος μάρτυς των προαναφερομένων τα επίσημα στοιχεία που στέλνονται στην 1η ΥΠΕ.

Το πρόβλημα εντείνεται στις εφημερίες, όπου τα δύο προαναφερόμενα κέντρα, ιδίως της Ραφήνας, δέχονται όχι μόνο επείγοντα περιστατικά, αλλά και ασθενείς με ύποπτα συμπτώματα covid, ακόμα και πολίτες που απαιτούν να κάνουν τεστ κορωνοϊού, χωρίς ραντεβού βέβαια και εν τω μέσω της νυκτός.

Αποτέλεσμα τούτων οι εφημερεύοντες γιατροί να μην βρίσκουν ούτε κατ’ ελάχιστο χρόνο για λίγη ξεκούραση, ενώ την ίδια στιγμή αν κάποιος κάνει τον κόπο να περιηγηθεί στα υπόλοιπα κέντρα θα διαπιστώσει την ησυχία που επικρατεί δίνοντας την δυνατότητα στους εφημερεύοντες να ξεκουράζονται.

Το ανησυχητικό είναι ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει, με τους γιατρούς του Κ.Υ. Ραφήνας, είτε να ζητούν μετάθεση σε άλλα κέντρα, είτε να μην αναπληρώνονται οι γιατροί που συνταξιοδοτούνται, είτε επικουρικοί γιατροί να μην ανανεώνουν τις συμβάσεις τους ή ακόμα χειρότερο ν’ αναζητούν δουλειά στο εξωτερικό και να φεύγουν.

Έτσι σιγά-σιγά αλλά σταθερά υποβιβάζονται τα Κ.Υ. Ραφήνας και Καλυβίων, που θα μπορούσαν ν’ αποτελέσουν τα πλέον αξιόπιστα κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, που θα μπορούσαν σε μεγάλο βαθμό ν’ αποσυμφορήσουν  τα νοσοκομεία του κέντρου. Για να γίνει ωστόσο αυτό «αναίμακτα» για το σύστημα υγείας, θα μπορούσε επιτέλους να υλοποιηθεί έστω και πιλοτικά μόνο για την αν. Αττική, ο σχεδιασμός που υπάρχει απ’ την εποχή της συγκυβένησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ.

Στο σχεδιασμό αυτό απ’ τα 7 Κ.Υ., Ν. Μάκρης – Ραφήνας – Σπάτων – Μαρκοπούλου – Κορωπίου – Καλυβίων – Λαυρίου που βρίσκονται σε αποστάσεις αναπνοής το ένα απ’ τ’ άλλο, τα Καλύβια κι η Ραφήνα λόγω σύγχρονων υποδομών σε κτίρια, εργαστήρια και ιατρικό εξοπλισμό θα μπορούσαν να εφημερεύουν με πλήρη ασφάλεια για τους ασθενείς μπαίνοντας μάλιστα στη λίστα του 166, και τα υπόλοιπα αφού δεν είναι εφικτό να εφημερεύουν λόγω διαφόρων ελλείψεων υγειονομικού προσωπικού και υποδομών – μακάρι να γίνονταν όλα πλήρη – είτε να λειτουργούν μέχρι τις τρεις μ.μ. εξυπηρετώντας τις τοπικές ανάγκες, είτε ν’ αναβαθμιστούν ως κέντρα αναφοράς Μητέρας-Παιδιού, Φυσιοθεραπείας κλπ.

Όμως ο σχεδιασμός δεν έμελλε να υλοποιηθεί ποτέ, όταν ανακόπηκε με την πτώση της συγκυβέρνησης, την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ που δεν τόλμησε να τον εφαρμόσει λόγω πολιτικού κόστους και την Ν. Δημοκρατία που αντιμετώπισε κι αντιμετωπίζει μια φοβερή πανδημία που ανέδειξε όλες τις παθογένειες του ΕΣΥ, με αποτέλεσμα την επεξεργασία ενός νέου μοντέλου για τη Δημόσια Υγεία με ιδιαίτερη μνεία στην ΠΦΥ, που θ’ ανακοινωθεί τέλος του χρόνου.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα