Μία άκρως αποκαλυπτική εικόνα του Μικρασιατικού παρελθόντος της Ραφήνας παρουσιάζει ο εκ Τριγλίας απόγονος προσφύγων, π. Δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Βασίλης Πιστικίδης, στο υπό έκδοση τεύχος του marathonpress.

Γράφει ο Βασίλης Πιστικίδης:

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή και από τον ερχομό των Τριγλιανών προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς και 99 χρόνια από την πρώτη κατοίκηση τους στη Ραφήνα.

Στις 29 Αυγούστου του 1923, έχοντας αφήσει πίσω στις ακτές της Προποντίδας το βιός μιας ολόκληρης ζωής, αποβιβάζονται με τα λιγοστά υπάρχοντά τους, από το πλοίο «Ελλήσποντος» του Φίλιππου Καβουνίδη στη σημερινή παραλία «πλαζ», δίπλα από το λιμάνι. Είναι η πιο τραγική περίοδος για το σύνολο του Ελληνισμού της Ιωνίας, έχοντας βιώσει τον σκληρό δρόμο του ξεριζωμού και της προσφυγιάς.

Το δημοσίευμα αυτό δεν φιλοδοξεί να καταγράψει την ιστορία της Ραφήνας αλλά να εστιάσει, όσο είναι δυνατόν, στην πρώτη προσπάθεια των Τριγλιανών προσφύγων -μέχρι τα μέσα του 1930- να σταθούν στα πόδια τους σ΄ αυτόν τον νέο γι’ αυτούς τόπο.

https://news.marathonpress.gr/kykloforei-neo-teuxos…/…