23.6 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΑπίστευτο βίντεο – Όρκα σκότωσε μόνη της τεράστιο λευκό καρχαρία μέσα σε...

Απίστευτο βίντεο – Όρκα σκότωσε μόνη της τεράστιο λευκό καρχαρία μέσα σε δύο λεπτά

Για πρώτη φορά στα χρονικά οι επιστήμονες βλέπουν μία όρκα να εξολοθρεύει ένα μεγάλο λευκό καρχαρία

Στο φως βρέθηκε ένα βίντεο που δείχνει μία φάλαινα όρκα να κυνηγά και να σκοτώνει ένα μεγάλο λευκό καρχαρία, αφαιρώντας το συκώτι του για να το καταβροχθίσει. Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι είναι «πρωτοφανές» το φαινόμενο και έδειξε τις εξαιρετικές ικανότητες θήρευσης των φαλαινών-δολοφόνων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το National Geographic’s, το παρατσούκλι της όρκας είναι Starboard, ενώ πρόκειται για την πρώτη φορά που επιστήμονες καταγράφουν μια όρκα να εξολοθρεύει τελείως μόνη της έναν μεγάλο λευκό καρχαρία, που θεωρείται από τους πιο φονικούς θηρευτές των θαλασσών.

Τι δείχνει το βίντεο – Τι ανέφερε αναλυτής ειδική στους καρχαρίες

Το βίντεο που δημοσιεύει η Daily Mail καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2023 στο λιμάνι Μόσελ Μπέι. Ο Starboard εμφανίζεται να σκοτώνει έναν έφηβο μεγάλο λευκό καρχαρία μήκους 2,4 μέτρων και να αφαιρεί το συκώτι του, που είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Στη συνέχεια η όρκα πέρασε μπροστά από το σκάφος του εικονολήπτη με το ματωμένο όργανο στο στόμα της.

Οι όρκες, γνωστές και με την αγγλική τους ονομασία «φάλαινες δολοφόνοι» (αν και ανήκουν στην οικογένεια των Δελφινιδών) κυνηγούν συνήθως σε ομάδες. Η συμπεριφορά του Starboard σε αυτήν την περίπτωση είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη, λέει η Alison Towner, ειδική στους καρχαρίες στο Πανεπιστήμιο Rhodes και επικεφαλής μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο African Journal of Marine Science.

Αυτός είναι ο λευκός καρχαρίας που σκότωσε η όρκα στην ακτή

«Η στρατηγική του μας εξέπληξε πραγματικά. Στο παρελθόν τον είχαμε δει να κυνηγά κοντά σε άλλες όρκες, χρησιμοποιώντας συνεργασία για να εξουδετερώνει τους καρχαρίες και να τρώει το συκώτι τους» λέει η Towner.

Σημειώνεται ότι οι δύο φάλαινες δολοφόνοι Starboard και Port, που είναι πιθανώς αδέλφια, σκοτώνουν διάφορα είδη καρχαριών στη συγκεκριμένη περιοχή από το 2015, και μάλιστα με μια ειδική τεχνική: Αφού σκίσουν το σώμα τους, αφαιρούν προσεκτικά το συκώτι, που είναι πλούσιο σε θερμίδες και παρατούν το υπόλοιπο κουφάρι άθικτο.

Δείτε το βίντεο

Πολλοί το αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή

Οι επιστήμονες ανέφεραν τότε ότι τα ζώα, με το παρατσούκλι Port και Starboard επειδή τα ραχιαία πτερύγιά τους είναι λυγισμένα προς αντίθετες κατευθύνσεις, «έδειξαν προτίμηση στην εξαγωγή και κατανάλωση του συκωτιού των καρχαριών».

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι οδηγεί τη συμπεριφορά αυτή, αλλά η δρ Τάουνερ δήλωσε στο BBC News ότι γίνεται ολοένα και πιο εμφανές ότι «οι ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η κλιματική αλλαγή και η βιομηχανική αλιεία, ασκούν σημαντικές πιέσεις στους ωκεανούς μας».

Τέλος, από ότι φαίνεται θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις στην υγεία των φαλαινών-δολοφόνων που κυνηγούν καρχαρίες, συμπεριλαμβανομένης της κατάποσης τοξινών και μετάλλων από τη σάρκα των καρχαριών.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα