34.7 C
Athens
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΑπό το πάτωμα του κομμωτηρίου στην ντουλάπα μας: Εταιρεία σχεδιάζει ρούχα από...

Από το πάτωμα του κομμωτηρίου στην ντουλάπα μας: Εταιρεία σχεδιάζει ρούχα από ανθρώπινες τρίχες

Ένα μάλλινο παλτό και τα μαλλιά της κεφαλής μας έχουν περισσότερα κοινά απ’ ό,τι νομίζετε: όχι μόνο βοηθούν στη διατήρηση της θερμότητας του σώματος, αλλά και τα δύο είναι κατασκευασμένα από ίνες κερατίνης. Τώρα, μια ολλανδική startup διερωτάται γιατί το ένα φοριέται και το άλλο σπαταλιέται.

Η Human Material Loop ελπίζει να μεταμορφώσει τη βιομηχανία της μόδας μετατρέποντας τις ανθρώπινες τρίχες σε ύφασμα. Μέχρι στιγμής, έχει κατασκευάσει πρωτότυπα παλτών, πουλόβερ και σακακιών από ανθρώπινες τρίχες, με την ελπίδα ότι μια μέρα, οι εταιρείες ένδυσης θα αγοράσουν ρολά από το εναλλακτικό υλικό της για τα δικά τους σχέδια.

Η συνιδρύτρια της εταιρείας, Zsofia Kollar, είχε από καιρό γοητευτεί από τις δυνατότητες της ανθρώπινου μαλλιού ως ύφασμα. Όταν χτύπησε η πανδημία του Covid-19, αντιμετώπισε κρίση ταυτότητας ως σχεδιάστρια και αποφάσισε να διορθώσει το ζήτημα των αποβλήτων της βιομηχανίας μαλλιών.

Κάθε λεπτό, τα κομμωτήρια στις ΗΠΑ και τον Καναδά παράγουν 400 κιλά αποβλήτων. Όταν τα μαλλιά διασπώνται χωρίς την παρουσία οξυγόνου, όπως σε μια σακούλα σκουπιδιών που θάβεται σε μια χωματερή, απελευθερώνουν αέρια του θερμοκηπίου που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.

Σύμφωνα με την Human Material Loop, 72 εκατομμύρια κιλά αποβλήτων ανθρώπινων μαλλιών καταλήγουν κάθε χρόνο σε ευρωπαϊκές χωματερές, βάρος που ισοδυναμεί με το βάρος επτά πύργων του Άιφελ. Οι περισσότερες χώρες καίνε αυτά τα απόβλητα και άλλες εναλλακτικές λύσεις είτε δεν είναι φιλικές προς το περιβάλλον είτε δεν είναι κατάλληλες για να χρησιμοποιηθούν ευρέως.

Η Kollar εξηγεί ότι η χρήση του υφάσματος από ανθρώπινες τρίχες δεν διαφέρει και πολύ από το πλέξιμο ενός πουλόβερ με οποιοδήποτε άλλο υλικό. Οι τρίχες πλέκονται και μετατρέπονται σε μια συνεχή κλωστή για να δημιουργηθεί ένα νήμα, και στη συνέχεια βάφονται με καθαρές χρωστικές ουσίες. Η Human Material Loop προμηθεύεται τα μαλλιά της από κομμωτήρια στην Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

Το πρώτο πρωτότυπο της εταιρείας ήταν ένα πουλόβερ με αίσθηση που μοιάζει με μαλλί. «Έπρεπε να φτιάξω ένα προϊόν με το οποίο οι άνθρωποι θα μπορούσαν να συσχετιστούν, και το πουλόβερ ήταν ένα από τα πιο εφικτά πρωτότυπα που θα μπορούσαμε να φτιάξουμε, αλλά και το πιο σχετικό», λέει ο Kollar.

Έκτοτε, η εταιρεία έχει δοκιμάσει και άλλα πρωτότυπα, συμπεριλαμβανομένου ενός μπουφάν γεμισμένου με ανθρώπινο μαλλί για να παρέχει θερμική μόνωση, το οποίο δοκίμασε σε δύσκολες συνθήκες κατά τη διάρκεια μιας αποστολής στο Ακονκάγκουα, το ψηλότερο βουνό της Αργεντινής.

Αυτά τα ρούχα δεν είναι διαθέσιμα προς αγορά – ο στόχος είναι η προμήθεια του υλικού για να δουλέψουν με αυτό άλλοι σχεδιαστές και μάρκες. Όταν φτάσει σε μεγαλύτερο όγκο παραγωγής, η τιμή θα είναι ανταγωνιστική με εκείνη του μαλλιού, υποστηρίζει η Kollar.

«Γνωρίζουμε ότι το να φοράμε ανθρώπινο μαλλί στο σώμα μας, δεν είναι κάτι για το οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι είναι έτοιμοι ακόμα», λέει η Kollar. Πιστεύει όμως ότι η ιδέα θα μπορούσε να γίνει αρεστή στο κοινό. Ένα ρούχο από ανθρώπινο μαλλί δεν είναι ελκυστικό ως ιδέα μόνο για την καινοτομία του ή το περιβαλλοντικό του όφελος – οι ανθρώπινες τρίχες είναι ένα απίστευτα ανθεκτικό υλικό, υποστηρίζει.

Με πληροφορίες από: Why a Dutch designer is knitting jumpers from human hair by Flo Cornall, CNN

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα