21.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΑποζημίωση χιλιάδων ευρώ σε ασφαλισμένη επειδή καθυστέρησε η έκδοση της σύνταξής της

Αποζημίωση χιλιάδων ευρώ σε ασφαλισμένη επειδή καθυστέρησε η έκδοση της σύνταξής της

Σε μια σημαντική απόφαση προχώρησε το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας καθώς επιδίκασε αποζημίωση σε ασφαλισμένη, λόγω υπέρμετρης καθυστέρησης στην έκδοση της σύνταξής της.

Το δικαστήριο με την υπ’ αριθμόν 1806/2021 απόφαση έκρινε ότι «μπορεί να στοιχειοθετηθεί αστική ευθύνη του ασφαλιστικού οργανισμού, εφόσον η καθυστέρηση αυτή συνδέεται αιτιωδώς με τη ζημία που υπέστη ο ασφαλισμένος».

Στην προκειμένη περίπτωση που έφτασε ενώπιον της Δικαιοσύνης, η ασφαλισμένη αν και δικαιούταν να εισπράττει τη σύνταξή της από τον Οκτώβριο του 2010, λόγω του υπολογισμού του χρόνου της διαδοχικής ασφάλισής της στον εναγόμενο ασφαλιστικό φορέα χρειάστηκε να περάσουν περισσότερα από τέσσερα χρόνια μέχρις ότου πάρει τελικά τη σύνταξή της.

Σύμφωνα με όσα περιγράφει στην αγωγή της η ασφαλισμένη εξαιτίας πράξεων και παραλείψεων των οργάνων του e-ΕΦΚΑ έχασε τμήμα από τη σύνταξή της, κατά το χρονικό διάστημα από 9-10-2010 έως 31-8-2012. Έτσι, αποφάσισε να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και να διεκδικήσει αποζημίωση.

«Το προαναφερθέν χρονικό διάστημα που μεσολάβησε συνεκτιμώντας την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, ενόψει του ότι απαιτήθηκε η διενέργεια επιμέρους ελέγχων σε τρία διαφορετικά υποκαταστήματα του ΙΚΑ ΕΤΑΜ, υπερβαίνει το εύλογο εντός του οποίου όφειλε το εναγόμενο να διεκπεραιώσει την απαίτηση της ενάγουσας», αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης με βάση την οποία επιδικάζεται ως αποζημίωση ποσό περίπου 4.350 ευρώ.

Ο ΕΦΚΑ από την πλευρά του αντέτεινε ότι δεν έχει καμία παράνομη πράξη καθώς τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες και βεβαιώθηκε ο ορθός χρόνος ασφάλισής της.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα