15.6 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΈχετε 260.000 ευρώ; Μπορείτε να αγοράσετε ολόκληρο χωριό στην Ισπανία

Έχετε 260.000 ευρώ; Μπορείτε να αγοράσετε ολόκληρο χωριό στην Ισπανία

Έχει 44 σπίτια, μεταξύ άλλων αλλά κανέναν κάτοικο

Το Salto de Castro, στη βορειοδυτική Ισπανία, είναι προς πώληση έναντι 260.000 €. Το χωριό βρίσκεται στα σύνορα με την Πορτογαλία στην επαρχία Zamora και απέχει τρεις ώρες οδικώς από τη Μαδρίτη. Έχει δε, πολλά από τα κτίρια που θα περίμενε κανείς να βρει σε μια μικρή ισπανική πόλη.

Μεταξύ αυτών είναι 44 σπίτια, ένα ξενοδοχείο, μια εκκλησία, ένα σχολείο, ένα δημοτικό κολυμβητήριο, ακόμη και ένας στρατώνας, που στέγαζε κάποτε την πολιτική φρουρά.

Χωρίς κατοίκους

Αυτό όμως που δεν έχει είναι κατοίκους. Το χωριό έχει εγκαταλειφθεί πριν από σχεδόν 30 χρόνια. Ο νυν ιδιοκτήτης αγόρασε το χωριό στις αρχές της δεκαετίας του 2000, με σκοπό να το μετατρέψει σε τουριστικό θέρετρο. Ωστόσο, η οικονομική κρίση, εμπόδισε την υλοποίηση του σχεδίου.

«Ο ιδιοκτήτης είχε το όνειρο να έχει ένα ξενοδοχείο εδώ, αλλά όλα μπήκαν σε αναμονή», είπε ο Ronnie Rodríguez, της Royal Invest, της εταιρείας που εκπροσωπεί τον ιδιοκτήτη. «Θα ήθελε ακόμα να γίνει πραγματικότητα το όνειρό του».

Στην ιστοσελίδα Idealista στην οποία αναγράφεται το ακίνητο, ο ιδιοκτήτης, που είναι γύρω στα 80 του πια, αναφέρει ότι «Πουλάω το χωριό γιατί είμαι κάτοικος πόλης και δεν μπορώ να το συντηρήσω».

Η είδηση έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον, με περισσότερες από 50.000 επισκέψεις από τότε που τέθηκε προς πώληση, το χωριό, πριν από μια εβδομάδα, στη συγκεκριμένη τιμή.

Πωλείται ισπανικό χωριό έναντι 260.000 ευρώΟ Rodríguez είπε ότι 300 άτομα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη αγορά. Ορισμένοι από τους ενδιαφερόμενους είναι από τη Ρωσία, τη Γαλλία, το Βέλγιο και τη Βρετανία. Υπάρχει δε, και ένας εν δυνάμει αγοραστής που έχει βάλει χρήματα -καπάρο, για να κρατήσει την αγορά του.

Το Salto de Castro κατασκευάστηκε από την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Iberduero για να στεγάσει οικογένειες των εργαζομένων στη δεξαμενή δίπλα από το χωριό, στις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Όμως οι κάτοικοι έφυγαν μετά την ολοκλήρωσή του έργου και το χωριό εγκαταλείφθηκε ολοκληρωτικά στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

Η περιοχή που το περιβάλλει είναι μέρος αυτού που πλέον ονομάζεται «άδεια Ισπανία». Αραιοκατοικημένες δηλαδή αγροτικές περιοχές που στερούνται πολλές από τις υπηρεσίες που υπάρχουν σε πόλεις.

Το Salto de Castro έχει βγει προς πώληση και στο παρελθόν, έναντι τότε όμως, 6,5 εκατ. ευρώ. Αλλά χωρίς κάποιος να ενδιαφέρεται να το αγοράσει και με τα κτίρια να καταρρέουν λόγω έλλειψης συντήρησης, η τιμή του έπεσε κατακόρυφα.

Πλέον η τιμή του είναι στα 260.000 €, κάτι που αναλογικά αντιστοιχεί σε μία γκαρσονιέρα ή ένα δυάρι σε μία καλή περιοχή της Μαδρίτης ή της Βαρκελώνης.

Πωλείται ισπανικό χωριό έναντι 260.000 ευρώΩστόσο ο νέος ιδιοκτήτης του Salto de Castro θα χρειαστεί επιπλέον χρήματα για να στηρίξει τις υποδομές και να να προσελκύσει επισκέπτες.

Σύμφωνα με το Idealista, συνολικά η επένδυση που απαιτείται για να γίνει το χωριό 100% λειτουργικό και κερδοφόρο μπορεί να φτάσει τα 2 εκ. ευρώ.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα