26.9 C
Athens
Παρασκευή, 28 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΕπιστήμονες ετοιμάζουν φάρμακο που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξαναβγάλουν...

Επιστήμονες ετοιμάζουν φάρμακο που θα μπορούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξαναβγάλουν δόντια

Πότε θα κυκλοφορήσει

Τα ψεύτικα δόντια μπορεί σύντομα να αποτελέσουν παρελθόν… Σε λίγους μήνες, θα έχουμε μια πιο συγκεκριμένη απάντηση σε ότι αφορά στις έρευνες που κάνουν για αυτό οι επιστήμονες.

Αργότερα φέτος, θα ξεκινήσει η πρώτη στον κόσμο δοκιμή σε ανθρώπους ενός νεοαναπτυχθέντος φαρμάκου που έχει σχεδιαστεί για την ανάπτυξη νέων δοντιών.

Η δοκιμή αυτή ακολουθεί τις επιτυχείς δοκιμές σε ζώα που είχαν διεξαχθεί το 2023. Η δοκιμή θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κιότο από τον Σεπτέμβριο του 2024 έως τον Αύγουστο του 2025, με τη συμμετοχή 30 ανδρών ηλικίας 30 έως 64 ετών, στους οποίους λείπει τουλάχιστον ένας γομφίος.

Πώς λειτουργεί το φάρμακο

Η επικείμενη δοκιμή σε ανθρώπους έχει ως στόχο να δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα αυτής της καινοτόμου θεραπείας στην ανθρώπινη οδοντοστοιχία, βασιζόμενη στα θετικά αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν σε κουνάβια και ποντίκια, τα οποία ανέπτυξαν νέα δόντια χωρίς σημαντικές παρενέργειες.

Ο Katsu Takahashi, επικεφαλής ερευνητής και επικεφαλής της οδοντιατρικής και της στοματικής χειρουργικής στο νοσοκομείο Kitano, μοιράστηκε τους στόχους του προγράμματος. «Θέλουμε να κάνουμε κάτι για να βοηθήσουμε όσους υποφέρουν από απώλεια ή απουσία δοντιών», εξήγησε. «Ενώ δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα καμία θεραπεία που να παρέχει μόνιμη θεραπεία, θεωρούμε ότι οι προσδοκίες των ανθρώπων για την ανάπτυξη δοντιών είναι υψηλές».

Η επιστήμη πίσω από αυτό το πολλά υποσχόμενο φάρμακο είναι περίπλοκη. Το φάρμακο λειτουργεί απενεργοποιώντας την πρωτεΐνη USAG-1 (uterine sensitisation-associated gene-1), η οποία κανονικά καταστέλλει την ανάπτυξη των δοντιών. Μπλοκάροντας την αλληλεπίδραση αυτής της πρωτεΐνης με άλλες πρωτεΐνες, ενεργοποιείται η σηματοδότηση της μορφογενετικής πρωτεΐνης των οστών (BMP), οδηγώντας στη δημιουργία νέου οστού.

Ο Takahashi, ο οποίος εργάζεται για την αναγέννηση των δοντιών εδώ και σχεδόν 20 χρόνια, οραματίζεται ότι αυτή η θεραπεία θα ωφελήσει όχι μόνο όσους πάσχουν από οδοντικές παθήσεις, αλλά και οποιονδήποτε έχει χάσει τα δόντια του, ανεξαρτήτως ηλικίας. Εάν επιτύχει, το φάρμακο αυτό θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην οδοντιατρική περίθαλψη, παρέχοντας μια μόνιμη λύση για την απώλεια δοντιών και καθιστώντας ενδεχομένως τις οδοντοστοιχίες και τα εμφυτεύματα παρωχημένα.

Πότε θα είναι έτοιμο το φάρμακο

Αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το φάρμακο θα μπορούσε να είναι εμπορικά διαθέσιμο μέχρι το 2030 και θα μπορούσαμε να πούμε αντίο στα ψεύτικα δόντια και τις οδοντοστοιχίες για πάντα.

Το πρώτο στάδιο της διαδικασίας θα διαρκέσει 11 μήνες, και μετά από αυτό, οι ερευνητές σκοπεύουν να δοκιμάσουν το φάρμακο σε ασθενείς ηλικίας δύο έως επτά ετών, στους οποίους λείπουν τέσσερα δόντια ή περισσότερα, λόγω συγγενούς έλλειψης δοντιών.

Στη συνέχεια οι ερευνητές θα προχωρήσουν στην επέκταση της δοκιμής σε άτομα με μερική οδοντοφυΐα, άτομα δηλαδή που τους λείπουν ένα έως πέντε δόντια ενηλίκων λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων. Πρόκειται και πάλι για ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά είναι πιο συχνό μεταξύ των ηλικιωμένων ενηλίκων.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα