14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΕπιτυχημένοι ενήλικες: 4 φράσεις που οι γονείς τους δεν τους είπαν ποτέ

Επιτυχημένοι ενήλικες: 4 φράσεις που οι γονείς τους δεν τους είπαν ποτέ

Ως έρευνα για το βιβλίο της «Ανατρέφοντας έναν επιχειρηματία», η Margot Machol Bisnow, η οποία είναι συγγραφέας, μαμά και ειδικός σε θέματα γονέων, πήρε συνεντεύξεις από 70 γονείς

Κάθε γονιός διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στην ανατροφή ενός παιδιού και στη δύναμη του χαρακτήρα του.  Ακολουθούν τέσσερις φράσεις που οι γονείς ισορροπημένων παιδιών δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ:

1. «Δεν σε εμπιστεύομαι, γι’ αυτό εξέτασα τις εργασίες σου και διόρθωσα τα λάθη για σένα»

Ένα από τα μεγαλύτερα μαθήματα που πρέπει να μάθει ένας γονέας είναι να αφήνει το παιδί να κάνει λάθη και να μαθαίνει από αυτά για να γίνει ένας πιο υπεύθυνος ενήλικας. Η Bisnow περιγράφει την περίπτωση του John Arrow της Mutual Mobile, μιας εταιρείας τεχνολογίας που έχει δημιουργήσει έσοδα άνω των 200 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όταν ήταν στην πέμπτη δημοτικού, ο ίδιος και οι φίλοι του έγραψαν μια επιτυχημένη σχολική εφημερίδα, αλλά απέτυχαν να κάνουν τον έλεγχο των γεγονότων. Ενώ ο διευθυντής και οι άλλοι γονείς ήταν έξαλλοι, οι γονείς του John γέλασαν και του είπαν να διορθώσει τα λάθη του.

«Το γεγονός ότι ήξερα ότι οι γονείς μου θα με υποστήριζαν, ακόμη και όταν το σχολείο ήταν εναντίον μου, με έκανε να διπλασιάσω τις προσπάθειές μου και να δουλέψω σκληρότερα για να τους δείξω ότι είχαν δίκιο που πίστευαν σε μένα» δήλωσε ο John.

2. «Αυξάνουμε το χαρτζιλίκι σου για να μπορείς να αγοράζεις ό,τι θέλεις»

Οι 70 γονείς που συμμετείχαν στη συνέντευξη της Bisnow προέρχονταν από ένα ευρύ φάσμα κοινωνικοοικονομικών καταβολών και όλοι δίδαξαν στα παιδιά τους την αξία του χρήματος.

Για τη Nyla Rodgers, ιδρύτρια του Mama Hope, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που χρηματοδοτεί και υποστηρίζει κοινοτικές οργανώσεις, η σπίθα του επιχειρηματικού της ταξιδιού ξεκίνησε όταν η μητέρα της πλήρωσε μόνο το μισό κόστος για ένα ταξίδι στο εξωτερικό, στο λύκειο, και της είπε ότι έπρεπε να κερδίσει το υπόλοιπο μισό του κόστους του ταξιδιού.

Έτσι, έκανε μπέιμπι σίτινγκ, κούρευε γκαζόν, έβγαζε βόλτα σκύλους, δίδασκε κολύμπι και έκανε εισαγωγή δεδομένων. «Δούλευα 15 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα για να συγκεντρώσω τα χρήματα. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, είχα συγκεντρώσει αρκετά για να πάω. Έτσι ξεκίνησε το επιχειρηματικό μου ταξίδι» είπε.

3. «Όχι εξωσχολικές δραστηριότητες μέχρι να βελτιωθούν οι βαθμοί σου»

Μερικά παιδιά μπορούν να καταφέρουν να ακολουθήσουν το πάθος τους με τα ακαδημαϊκά μαθήματα, ενώ άλλα μπορεί να επενδύουν όλο το χρόνο τους σε κάποιο εξωσχολικό πάθος. Ο Jon Chu, σκηνοθέτης του «Crazy Rich Asians» είχε πάθος για τη δημιουργία ταινιών από τη δευτέρα δημοτικού. Οι μετανάστες γονείς του ήλπιζαν ότι θα πετύχαινε το αμερικανικό όνειρο δουλεύοντας σκληρά, αλλά ποτέ δεν πίστευαν ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει στη βιομηχανία του κινηματογράφου.

Στο λύκειο, η μητέρα του Jon αναστατώθηκε όταν τον βρήκε να δουλεύει σε ένα βίντεο αντί να κάνει τα μαθήματά του. Αυτός άρχισε να κλαίει: «Μα αυτό είναι που αγαπώ! Θέλω να το κάνω όλη μου τη ζωή». Έτσι, όταν τον πήρε από το σχολείο την επόμενη μέρα, του έδωσε μερικά βιβλία κινηματογράφου από τη βιβλιοθήκη. «Αν θέλεις να το κάνεις αυτό, μελέτησε το και γίνε ο καλύτερος σε αυτό» του είπε.

4. «Θα σου δώσω χρήματα αν πάρεις καλούς βαθμούς»

Ενώ είναι σημαντικό για τους νέους να γνωρίζουν την αξία του χρήματος, μπορεί να μην είναι η πιο αποτελεσματική προσέγγιση για να τρέξουν πίσω από τα χρήματα. Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν με μια αίσθηση σκοπού και θέλοντας να κάνουν τη διαφορά στον κόσμο, να εμπιστεύονται ότι τα χρήματα θα έρθουν στην πορεία.

Ο πρώτος βαθμός μάθησης ενός παιδιού είναι το σπίτι του και μαθαίνει τα περισσότερα από τους γονείς του και το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει. Έρευνες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι οι γονείς που ενδιαφέρονται έντονα για την εκπαίδευση των παιδιών τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν επιτυχημένους ενήλικες.

Η ευθύνη της ανατροφής των παιδιών ώστε να γίνουν επιτυχημένοι ενήλικες μπορεί να φαίνεται σαν ένα τρομακτικό έργο. Ωστόσο, με μια προσεκτική και στοργική προσέγγιση, οι γονείς μπορούν να αναδείξουν τον καλύτερο εαυτό των παιδιών τους, βοηθώντας τα απλώς να ανακαλύψουν τις προσωπικές τους δεξιότητες, ικανότητες, ενδιαφέροντα, δυνάμεις και αδυναμίες.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα