17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΈρευνα: Το 43% δουλεύει για να πληρώσει το κολέγιο - Αγώνας για...

Έρευνα: Το 43% δουλεύει για να πληρώσει το κολέγιο – Αγώνας για σπουδές «εντός έδρας»

Πρόκειται για συνολικά περίπου 20.000 νέους που σπουδάζουν στα ιδιωτικά κολέγια

Παιδιά από χαμηλά οικονομικά στρώματα, που δεν τα κατάφεραν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα δημόσια ΑΕΙ ή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος σπουδών μακριά από το πατρικό τους, εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους.

Έτσι, σκιαγραφείται το προφίλ των φοιτητών που επιλέγουν για σπουδές ιδιωτικό κολέγιο κυρίως σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», πρόκειται για συνολικά περίπου 20.000 νέους που σπουδάζουν στα ιδιωτικά κολέγια.

Το κόστος των προπτυχιακών προγραμμάτων κυμαίνεται από 3.000 έως 9.200 ευρώ ετησίως και των μεταπτυχιακών από 4.000 έως 15.000 ευρώ.

«Τα κολέγια δεν αποτελούν κυρίαρχη επιλογή για τα παιδιά οικογενειών με υψηλά εισοδήματα, όπως είναι το στερεότυπο». Αυτό καταδεικνύει έρευνα, σε φοιτητές και διδάσκοντες κολεγίων, του κ. Γιάννη Κιουβρέκη, αναπληρωτή καθηγητή στο Παν. Θεσσαλίας και του κ. Γεώργιου Ανδρικόπουλου, επιστημονικού συνεργάτη στο ίδιο ίδρυμα.

Ως προς τους φοιτητές, οι επτά στους δέκα (68%) δήλωσαν ότι δεν είχαν ως πρώτη τους επιλογή το κολέγιο, σε αντίθεση με το υπόλοιπο 32%. Ο ένας στους δύο (54%) διάλεξε να σπουδάσει σε κολέγιο επειδή δεν εισήχθη μέσω των Πανελλαδικών στη σχολή ελληνικού ΑΕΙ που ήθελε. Το κόστος ενός φοιτητικού σπιτιού είναι απαγορευτικό για πολλές οικογένειες.

Σπουδές… εντός έδρας

Αιτιολογώντας την επιλογή για το κολέγιο, το 43% ανέφερε ότι ήθελε να σπουδάσει κοντά στο πατρικό του. Στις ερωτήσεις για την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, το 13% ανέφερε ότι η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του δεν είναι καλή, το 24% ότι είναι μέτρια, το 32% σταθερή, το 27% σταθερά καλή και το 4% ότι είναι πολύ καλή. Μάλιστα, 43% των φοιτητών δήλωσαν ότι δουλεύουν για να καταφέρουν να σπουδάζουν.

Ως προς τους καθηγητές στα κολέγια, στην ερώτηση τι θα διάλεγαν ανάμεσα σε κολέγιο ή δημόσιο ΑΕΙ για να διδάσκουν, το 41,2% απάντησε ΑΕΙ, το 43,3% κολέγιο και το 15,5% και τα δύο ή ανάλογα με τις συνθήκες. Από όσους θα διάλεγαν κολέγιο, το 75% αιτιολογεί την επιλογή του αναφέροντας τα πιο αξιοκρατικά κριτήρια στην επιλογή του προσωπικού, τη συνεχή αξιολόγηση, την αξιοκρατική αντιμετώπιση του προσωπικού κ.ά.

Ενδιαφέρον πάντως εύρημα της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στην ετήσια επιστημονική επιθεώρηση για ανθρωπιστικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και πολιτιστικές επιστήμες Signum, είναι ότι το 68% των καθηγητών κολεγίων έχει διδακτορικό τίτλο, απαραίτητη προϋπόθεση για διορισμό στα δημόσια ΑΕΙ.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα