21.8 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΚλιματική Αλλαγή, ευθύνη της νέας γενιάς

Κλιματική Αλλαγή, ευθύνη της νέας γενιάς

Η παγκόσμια διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα που θα γίνει στη Γλασκώβη το ερχόμενο φθινόπωρο (αρκετά χρόνια μετά από αυτήν του Παρισίου), αλλά και η συζήτηση που θα γίνει νωρίτερα με την κατάθεση και τη ψήφιση στη βουλή του νέου κλιματικού νόμου αποτελούν ουσιαστικά την τελευταία ελπίδα, προκειμένου να προστατεύσουμε το περιβάλλον με συγκεκριμένα μέτρα.

Γράφει ο Νεκτάριος Καλαντζής*

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι το πιο σημαντικό ζήτημα που θα απασχολήσει τον σύγχρονο κόσμο τα επόμενα χρόνια, όπως και την Ελλάδα.

Ο στόχος της Ευρώπης που επιζητεί την κλιματική ουδετερότητα ως το 2050 δεν είναι εύκολος, ενώ οι μεγάλες χώρες όπως, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Ινδία, με τη στάση τους θα κρίνουν αν μπορούμε όντως να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κλιματική αλλαγή απέναντι στα όποια οικονομικά συμφέροντα που ενδεχομένως θίγονται ως αποτέλεσμα του πράσινου μετασχηματισμού των οικονομιών τους.

Ο παρατεταμένος καύσωνας, οι πυρκαγιές και η ξηρασία που υπάρχουν το φετινό καλοκαίρι στην Ελλάδα δε διαφέρουν σε τίποτα με τα αντίστοιχα φαινόμενα σε Πορτογαλία, Ισπανία, Τουρκία, που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Η ανάγκη για επενδύσεις σε πιο πράσινες πηγές ενέργειας, με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αντικαθιστούν τις λιγνιτικές μονάδες, είναι επιβεβλημένη, όπως και οι πράσινες μεταφορές (ηλεκτροκίνητα οχήματα, πράσινα πλοία, τρένα και αεροπλάνα).

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η ρομποτική και η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσουν στην πράσινη μετάβαση, αρκεί να επικεντρωθεί η προσπάθεια στην αλλαγή νοοτροπίας και της κουλτούρας των ίδιων των πολιτών της Ευρώπης.

Η νέα γενιά της Ευρώπης (next generation EU) θα φέρει το βάρος της πράσινης μετάβασης και θα πρέπει να στηριχθεί με μέτρα και πολιτικές που θα βοηθήσουν στην υλοποίηση της κλιματικής ουδετερότητας της ηπείρου μας.

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της νέας γενιάς της Ευρώπης είναι το υψηλό μορφωτικό επίπεδο που έχει, καθώς και η εμπέδωση του βάρους που ΄΄κουβαλά΄΄ απέναντι στην ιστορία των χωρών που εκπροσωπεί. Μπορεί αυτή τη στιγμή η Ευρώπη να έχει μείνει πίσω τεχνολογικά έναντι των ανταγωνιστών της (ΗΠΑ, Κίνα) που διαθέτουν τα ΄΄καλύτερα μυαλά΄΄ της τεχνολογίας, όμως θα πρέπει με συγκεκριμένα μέτρα και οικονομικά οφέλη να επαναπατρίσουν τους νέους ευρωπαίους επιστήμονες, προκειμένου να εργαστούν για την επόμενη μέρα της Ευρώπης.

Η Ευρώπη θα πρέπει να γίνει πρωτοπόρος στις πολιτικές περιβάλλοντος και τη χρησιμοποίηση υψηλής τεχνολογίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με πιο πράσινες πόλεις και περιφέρειες, που θα δημιουργήσουν πολίτες που θα σέβονται το περιβάλλον  και θα ενεργούν καθημερινά με σκοπό την προστασία του.

Το στοίχημα για τον νέο κλιματικό νόμο δεν θα είναι η ψήφισή του, αλλά η ΄΄επικοινωνία΄΄ των διατάξεων του με τους ίδιους τους πολίτες. Πως αυτοί θα γίνουν ΄΄κοινωνοί΄΄ του με τις πράξεις τους για την επόμενη μέρα.

Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ σε όλα τα επίπεδα και είναι ευθύνη της νέας γενιάς να την αντιμετωπίσει επιτυχώς για να παραδώσει ένα καλύτερο περιβάλλον για τις επόμενες.

 

*Ο Νεκτάριος Καλαντζής είναι Πρόεδρος των Ευρωπαίων Νέων Αυτοδιοικητικών (ELL) και Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αυτοδιοικητικών Ελλάδος (ΕΝΑ)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα