19.4 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΜάρτιν Λούθερ Κινγκ: I HAVE A DREAM (σχολιάζει ο Π. Κουρουμπλής)

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: I HAVE A DREAM (σχολιάζει ο Π. Κουρουμπλής)

Γράφει ο Παναγιώτης Κουρουμπλής:

Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ο σύγχρονος προφήτης. 28η Αυγούστου 1963. Γεννιέται ένα κίνημα που συμπυκνώνει πλήθος αξιών και ιδεών. Ο προφήτης που μίλησε για το πώς η αξία της ειρήνης αποκτά περιεχόμενο για την ζωή των ανθρώπων.
Ο άνθρωπος που ανέδειξε την ουσία της ανθρώπινης συνύπαρξης στα πλαίσια της ειρήνης. Ένα κίνημα που έφερε στην επιφάνεια την καταπίεση και την εξαθλίωση του περιθωρίου. Μια προσπάθεια που δίδαξε στην ανθρωπότητα το ποιο πρέπει να είναι το πραγματικό περιεχόμενο της έννοιας «ελευθερία» . Η μέχρι τότε ξεχασμένη, για το πολιτισμένο κόσμο, αξία της διαφορετικότητας, αποκτά πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο, στοχεύοντας στην απελευθέρωση εκατομμυρίων ανθρώπων από την μάστιγα του ρατσισμού.
Οι προσπάθειες ενός εμπνευσμένου ανθρώπου επιχειρούν να προσδώσουν στον θεσμό της δημοκρατίας το πραγματικό της περιεχόμενο, δηλαδή την δημιουργία της κοινωνίας των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων, μιας κοινωνίας βιοκεντρικής, χωρίς ρατσισμούς και αποκλεισμούς. Το κίνημα εκείνο επιχειρεί να μπολιάσει τους ξεχασμένους και τους κολασμένους του περιθωρίου, ζητώντας τους οι ίδιοι να απαλλαγούν από το αίσθημα της κατωτερότητας του εαυτού τους, της υποτίμησης των δικαιωμάτων τους και να αναζητήσουν οι ίδιοι την αυγή της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Το υπερβατικό μήνυμα, του να μπορεί κάποιος άνθρωπος να απαλλαγεί από την μισαλλόδοξη στάση ενός άλλου ανθρώπου αντιμετωπίζοντας τον με αγάπη μέσα από την οποία μπορεί να κεντρίσει κάποια ψήγματα απαλλαγής του από αυτά που τον χαρακτηρίζουν. Σήμερα 60 περίπου χρόνια μετά, η μεγάλη χώρα του κόσμου οι ΗΠΑ και η προβεβλημένη “δημοκρατία” της, αποδεικνύονται θεσμοί χωρίς αξία. Ο κοινωνικός αναβρασμός, που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα, ξεσκεπάζει την χύτρα του κοινωνικού της υποστρώματος, αναδεικνύοντας τις εκρηκτικές οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, αποκαλύπτοντας τους χωρίς κοινωνικές σάρκες θεσμούς της κι έτσι προβάλλει το φάντασμα του διχασμού.
Η σημερινή αμερικανική δημοκρατία μετατρέπεται σε κατ΄ επίφαση δημοκρατία, σε μια χωρίς πρόσωπο δημοκρατία. Το κτήνος του ρατσισμού φωλιάζει στην ψυχή των ανθρώπων, το σύστημα δεν μπόρεσε να ξεριζώσει το απεχθές βλέμμα του. Μια παγκόσμια κοινωνία, που συνεισέφερε για την οικονομική και την τεχνολογική εξέλιξη, δεν μπορεί στα πλαίσια των πολύμορφων αποκλεισμών να γευτεί την ομορφιά της πολυποικιλότητας, της ιδιαιτερότητας, της σκέψης, των νοοτροπιών και των ιδεών.
Ο προφήτης και σήμερα φωνάζει από εκεί που είναι… από -ενοχοποιήστε τις σχέσεις των ανθρώπων, ο άνθρωπος αποκτά αξία όταν οι σχέσεις του αμοιβαίου σεβασμού διακατέχουν τον τρόπο ζωής του και δίνουν το δικαίωμα σε κάθε άνθρωπο να ονειρεύεται.

https://www.newsit.gr/opinion/I-have-a-dream/3092733/

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα