17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΜπορεί να συνυπάρξει το περιβάλλον με μια αειφόρα ανάπτυξη στη Ραφήνα;

Μπορεί να συνυπάρξει το περιβάλλον με μια αειφόρα ανάπτυξη στη Ραφήνα;

Ένα μεγάλο αλμυρίκι που κατόρθωσε να επιζήσει απ’ την φονική φωτιά του 2018, έγινε σημείο αναφοράς χτες Κυριακή 5 Δεκεμβρίου όταν κάτοικοι της περιοχής με πρωτεργάτες την νομικό Ντέτα Πετρόγλου και τον Γιώργο Αποστολόπουλο, σε μια συμβολική κίνηση το στόλισαν με χριστουγεννιάτικα στολίδια, επιδιώκοντας να το σώσουν απ’ την μπουλντόζα του εργολάβου.

Μια κίνηση συμβολική που θέλει να τονίσει ότι το περιβάλλον, σε μια περιοχή όπως η Ραφήνα, μπορεί κι επιβάλλεται να συνυπάρχει με την αειφόρο ανάπτυξη που τόσο έχουν ανάγκη οι άνθρωποι, που πασχίζουν να ισορροπήσουν μεταξύ τσιμέντου και πρασίνου, μεταξύ ανάπτυξης του τόπου που ζουν και της διατήρησης ενός περιβάλλοντος στο οποίο δεν θα κυριαρχεί το γκρι, αλλά το πράσινο.

Αυτό που προσπαθούν εδώ, στο Μπλε Λιμανάκι, δεν είναι η επιδίωξη να σταματήσουν έναν πεζόδρομο – ποδηλατόδρομο, αλλά να εμποδίσουν τον τσιμεντένιο αυτοκινητόδρομο που κατασκευάζεται με τις ευλογίες μιας δημοτικής αρχής μη ικανής ν’ αντιληφθεί ότι το να γεμίζεις μπετόν μια πανέμορφη φύση, δολοφονείς την καλλονή του τοπίου.

Οι μηνύσεις που κατατέθηκαν απ’ τους κατοίκους, αλλά κι απ’ το Λιμεναρχείο Ραφήνας κι απ’ τον ΟΛΡ, επειδή ο εργολάβος εισέβαλε στην χερσαία ζώνη με σκοπό την «κατάληψη» του Μπλε με τσιμεντένιο δρόμο πρόσβασης στη θάλασσα, χωρίς τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις κι επιπλέον με βίαια εισβολή αλλοίωσης του φυσικού τοπίου, δεν γίνεται ανεκτή.

Χτες Κυριακή στο Μπλε Λιμανάκι συναντήθηκαν η κα Πετρόγλου, με τον πρόεδρο του ΟΛΡ κο Χρυσοφώτη, με τον οποίο πάλεψαν σκληρά ως νομικοί στο δικαστήριο εναντίον των παραλήψεων ή των ελλείψεων προαπαιτούμενων βάση κείμενης νομοθεσίας, με αποτέλεσμα τη διακοπή των εργασιών.

Χτες Κυριακή στο Μπλε Λιμανάκι παρών κι ο Ανδρέας Βασιλόπουλος, ο μόνος δημοτικός σύμβουλος που παραβρέθηκε σε μια διαμαρτυρία κατοίκων που, σύμφωνα με πληροφορίες μας, δεν τον γνώριζαν καν. Κι όμως ήταν εκεί διακινδυνεύοντας να δεχτεί την αγανάκτηση των πολιτών γι’ αυτή τη δημοτική αρχή, στην οποία δεν συμμετέχει πλέον.

Για την ιστορία ν’ αναφερθεί ότι ο κος Βασιλόπουλος σε συνεδρίαση του Σώματος επί του επίμαχου θέματος είχε αναφέρει την αντίθεση των κατοίκων για τον ξεριζωμό 36 θάμνων και δέντρων κατά την διάνοιξη του παράλιου δρόμου, χωρίς βέβαια να ιδρώσει το αυτί των συμβούλων της δημοτικής αρχής Μπουρνούς.

Ίσως εκεί στο Μπλε Λιμανάκι ο αέρας που περνούσε παιχνιδιάρικα ανάμεσα στα κλαδιά του στολισμένου αλμυρικιού να του ψιθύριζε «Ναι! Υπάρχει ελπίδα να συνυπάρξει το περιβάλλον με την αειφόρο ανάπτυξη στη Ραφήνα…»

ΥΓ. Άραγε με τον μανιασμένο νοτιά που φύσηξε σήμερα θα έχει μείνει κάποιο στολίδι στα κλαδιά του μοναχικού αλμυρικιού;

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα