17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑNASA: Ο εντυπωσιακός απολογισμός της υπηρεσίας για το 2022 (video)

NASA: Ο εντυπωσιακός απολογισμός της υπηρεσίας για το 2022 (video)

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία καταγράφει σε ένα βίντεο τις σημαντικότερες στιγμές της χρονιάς που φεύγει σε λίγες μέρες.

Μία από τις πιο ισχυρές κρατικές διαστημικές υπηρεσίες στον πλανήτη είναι η NASA. Έχει εμπλακεί είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο στο μεγαλύτερο κομμάτι της δραστηριότητας που εξελίσσεται έξω από τα σύνορα του πλανήτη.

Κάθε χρόνο η διαστημική υπηρεσία συμμετέχει ή οργανώνει εκατοντάδες αποστολές και προγράμματα διαστημικής εξερεύνησης. Η NASA δημιούργησε ένα βίντεο με τις πιο σημαντικές στιγμές που σημάδεψαν το 2022 και φέρουν την υπογραφή της.

Ο απολογισμός της NASA για το 2022

Η στιγμή της εκτόξευσης του Artemis 1

Ο πύραυλος Artemis 1 ύψους 100 μέτρων εκτοξεύτηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι ως μέρος της αποστολής της NASA να πάρει τους αστροναύτες πίσω στον δορυφόρο της Γης.

Ο Χου επισήμανε ότι η παρακολούθηση της απογείωσης του Artemis ήταν ένα «απίστευτο συναίσθημα» και «ένα όνειρο». Εξήγησε επίσης ότι αν η τρέχουσα πτήση του Artemis ήταν επιτυχής, τότε η επόμενη θα γίνει με πλήρωμα και θα ακολουθήσει μια τρίτη, όπου αστροναύτες θα προσγειωθούν ξανά στη Σελήνη για πρώτη φορά μετά το Apollo 17 πριν από 50 χρόνια, τον Δεκέμβριο του 1972.

Μια από τις πιο κρίσιμες φάσεις της αποστολής Artemis I είναι η ασφαλής επιστροφή της μονάδας Orion στη Γη. Θα εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη με ταχύτητα 38.000km/h (24.000mph), δηλαδή 32 φορές την ταχύτητα του ήχου και η ασπίδα στην κάτω πλευρά του θα υποβληθεί σε θερμοκρασίες που θα προσεγγίσουν τους 3.000C.

Μόλις δοκιμαστεί και αποδειχθεί η ασφάλεια των εξαρτημάτων και των συστημάτων του Artemis, ο Χου δήλωσε ότι το σχέδιο είναι να ζουν άνθρωποι στη Σελήνη «μέσα σε αυτή τη δεκαετία».

Λίγα λόγια για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία

Η NASA (National Aeronautics and Space Administration, δηλαδή Εθνική Διοίκηση Αεροναυτικής και Διαστήματος, συχνά γράφεται στα ελληνικά και ως ΝΑΣΑ) είναι κρατικός αμερικανικός οργανισμός που ασχολείται με την εξερεύνηση του διαστήματος, την αεροναυτική και τη μελέτη του περιβάλλοντος της Γης.

Ιδρύθηκε στις 29 Ιουλίου του 1958 με την Πράξη Εθνικής Αεροναυτικής και Διαστήματος. Η έδρα της NASA βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, ενώ όλες οι εκτοξεύσεις των επανδρωμένων και μη επανδρωμένων διαστημοπλοίων της πραγματοποιούνται στο διαστημικό κέντρο Κένεντι.

Το Διαστημικό Λεωφορείο έγινε ο βασικός στόχος της NASA στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στη δεκαετία του 1980, όντας σχεδιασμένο ως ένα συχνά εκτοξεύσιμο και, ως επί το πλείστον, επαναχρησιμοποιούμενο όχημα. το 1985 κατασκευάστηκαν τέσσερα διαστημικά λεωφορεία. Το πρώτο, το «Κολούμπια», εκτοξεύθηκε στις 12 Απριλίου 1981.

Οι συνεχιζόμενες έρευνες της NASA περιλαμβάνουν αναλυτικές μελέτες του Άρη και του Κρόνου, και αναλύσεις της Γης και του Ήλιου. Άλλες διαστημοσυσκευές της NASA βρίσκονται καθ’ οδόν προς τον Ερμή και τον Πλούτωνα. Με αποστολές στο Δία να βρίσκονται στο στάδιο του σχεδιασμού, τα δρομολόγια της NASA καλύπτουν πάνω από το μισό Ηλιακό Σύστημα.

Επίσης, τελείωσε η σχεδίαση των οχημάτων Orion, που θα αντικαταστήσουν τα διαστημικά λεωφορεία. Αυτά αναμένονται να είναι έτοιμα για την πρώτη επανδρωμένη διαστημική αποστολή το νωρίτερο το 2022, ενώ μέχρι το 2024 θα έχουν πραγματοποιήσει επαναπροσέγγιση της Σελήνης μέσω του προγράμματος «Άρτεμις». Σκοπός του προγράμματος είναι να προσεδαφίσει τον επόμενο άνδρα αλλά και την πρώτη γυναίκα στην Σελήνη.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα