15.9 C
Athens
Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΝόμιζε ότι κρύωσε, αλλά κόλλησε στρεπτόκοκκο – Της ακρωτηρίασαν τα άκρα

Νόμιζε ότι κρύωσε, αλλά κόλλησε στρεπτόκοκκο – Της ακρωτηρίασαν τα άκρα

Τα πόδια της ακρωτηριάστηκαν κάτω από το γόνατο και τα χέρια της κάτω από τους αγκώνες.

Μια 51χρονη καθηγήτρια νόμιζε πως είχε αρπάξει κάποιο κρύωμα, όταν τελικά κατέληξε στο νοσοκομείο με υψηλό πυρετό και οι γιατροί αναγκάστηκαν να της κόψουν τα άκρα για να τη σώσουν, λόγω του στρεπτόκοκκου. Ως καθηγήτρια η Sherri Moody από το Τέξας των ΗΠΑ, είχε συνηθίσει να κρυολογεί μία φορά το χρόνο. Έτσι, όταν άρχισε να αισθάνεται άρρωστη σε μια εκδρομή με τους μαθητές της, δεν έδωσε σημασία.

Αλλά μέσα σε λίγες ημέρες, τα συμπτώματα που έμοιαζαν με αυτά της γρίπης, χειροτέρεψαν. Η γυναίκα ήταν ληθαργική και είχε υψηλό πυρετό. Έκανε εμετό και είχε δυσκολία στην αναπνοή. Τελικά, ξύπνησε τον σύζυγό της στη μέση της νύχτας και του είπε ότι έπρεπε να την πάει στο νοσοκομείο. «Δεν είχα πάει ποτέ στη ζωή μου στα επείγοντα περιστατικά» δήλωσε η 51χρονη στο Today. «Ήμουν πολύ υγιής και σε φόρμα. Έτρωγα σωστά και γυμναζόμουν».

«Το απόλυτο σοκ»

Τα πόδια της ακρωτηριάστηκαν κάτω από το γόνατο και τα χέρια της κάτω από τους αγκώνες

Ο σύζυγός της, David, θυμάται ακόμα το «απόλυτο σοκ» όταν οι γιατροί του είπαν ότι είχε διπλή πνευμονία που προκλήθηκε από βακτήρια στρεπτόκοκκου. Το σώμα της είχε πάθει σηπτικό σοκ, μια απειλητική για τη ζωή αντίδραση του οργανισμού στη μόλυνση. «Έπρεπε να ψάξω στο Google τι είναι η σήψη. Δεν είχα ιδέα. Είμαστε αρκετά υγιείς» είπε ο 53χρονος David στο Today. «Αμέσως κατάλαβα ότι βρισκόμασταν σε μια σοβαρή κατάσταση. Φοβήθηκα πάρα πολύ» .

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν εάν η Sherri μολύνθηκε από στρεπτόκοκκο κατά τη διάρκεια εκείνης της εκδρομής σε ένα λούνα παρκ τον Απρίλιο του 2023, ή αν η χρονική στιγμή ήταν απλώς μια σύμπτωση, λέει το ζευγάρι. Δύο μέρες αφότου πήγε στα επείγοντα, τα νεφρά και οι πνεύμονές της άρχισαν να καταρρέουν, μια επιπλοκή του σηπτικού σοκ.

Τα πράγματα χειροτέρεψε η φαρμακευτική αγωγή που έπαιρνε η Sherri για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα πριν πάει στο νοσοκομείο. Το φάρμακο ανακουφίζει τα συμπτώματα της αυτοάνοσης διαταραχής καταστέλλοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που μπορεί να μειώσει την ικανότητα του ατόμου να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Η Sherri το αποκαλεί «την τέλεια καταιγίδα». «Ήταν σαν τυφώνας κατηγορίας 5 που ερχόταν» πρόσθεσε ο άντρας της. «Δεν είχε τίποτα για να πολεμήσει. Ήταν σαν να πήγε στον πόλεμο χωρίς στρατιώτες».

Οι γιατροί τότε, έθεσαν την καθηγήτρια σε τεχνητό κώμα και της χορήγησαν ισχυρά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων αγγειοσυσπαστικών, τα οποία χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της επικίνδυνα χαμηλής αρτηριακής πίεσης. Αλλά όταν τα φάρμακα αυτά έσπρωχναν το αίμα στα ζωτικά της όργανα, αυτό γινόταν εις βάρος της κυκλοφορίας στα άκρα της. Μέσα σε λίγες ημέρες, τα άκρα της άρχισαν να αλλάζουν χρώμα, θυμάται ο σύζυγός της. «Είδα κυριολεκτικά, τα πόδια και τα χέρια της γυναίκας μου να πεθαίνουν. Ήταν μαύρα και είχαν μουμιοποιηθεί».

«Είδα κυριολεκτικά, τα πόδια και τα χέρια της γυναίκας μου να πεθαίνουν. Ήταν μαύρα», τόνισε ο σύζυγος της 51χρονης

Όταν η καθηγήτρια βγήκε από το κώμα, της είπε ότι οι γιατροί της έσωσαν τη ζωή, αλλά δεν μπόρεσαν να σώσουν τα άκρα της. Εκείνος έκλαιγε, αλλά εκείνη ένιωθε ήρεμη. Τα πόδια της τελικά ακρωτηριάστηκαν κάτω από το γόνατο τον Ιούνιο του 2023 και τα χέρια της κάτω από τους αγκώνες της τον επόμενο μήνα. Πήγε σπίτι της τον Αύγουστο, αφού πέρασε 4 μήνες στο νοσοκομείο και ένα μήνα σε κέντρο αποκατάστασης.

«Επιλέγω να είμαι ευτυχισμένη»

Υπήρξαν πολλές επιπλοκές και επακόλουθες επεμβάσεις που καθυστερούν τη δυνατότητα να αποκτήσει προσθετικά άκρα. Προς το παρόν, η καθηγήτρια χρησιμοποιεί ένα ηλεκτρικό αναπηρικό αμαξίδιο για να μετακινείται ενώ χρησιμοποιεί μια ζώνη στο χέρι της για να τοποθετεί ένα πιρούνι ώστε να μπορεί να τρώει. Είναι απογοητευμένη που χάνει την ανεξαρτησία της καθώς και τις μικρές της απολαύσεις, όπως το ψήσιμο, αλλά εστιάζει στο να παραμένει θετική.

Η Sherri Moody με τον σύζυγό της

«Είμαι πολύ δυνατή ψυχικά», λέει η Sherri Moody. «Απλά επιλέγω να είμαι ευτυχισμένη. … Δεν σημαίνει ότι δεν παθαίνω νευρικό κλονισμό κάθε τόσο και κλαίω λίγο. Αλλά δεν το αφήνω να κρατήσει πολύ». «Είναι απλά καταπληκτική. Εγώ είχα περισσότερες δυσκολίες», σημειώνει ο David Moody. «Αυτό είναι το πιο δύσκολο πράγμα που έχω περάσει ποτέ στη ζωή μου». Το επόμενο βήμα είναι μια πολύπλοκη χειρουργική επέμβαση που αποσκοπεί στην αποκατάσταση των παρατεταμένων προβλημάτων γάγγραινας στα γόνατά της. Αν δεν πετύχει, οι γιατροί θα πρέπει να ακρωτηριάσουν τα πόδια της πάνω από τα γόνατά της, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες να μπορέσει να περπατήσει με προσθετικά.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα