14.2 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΟ δρόμος με τις 30 συνεχόμενες στροφές βρίσκεται στην Ελλάδα

Ο δρόμος με τις 30 συνεχόμενες στροφές βρίσκεται στην Ελλάδα

Κάποτε αποτελούσε την μοναδική επικοινωνία με την κεντρική Πελοπόννησο

Παλαιότερα αποτελούσε την μοναδική διαδρομή για να φτάσει κανείς στην κεντρική Πελοπόννησο. Η παλαιά εθνική οδός Άργους – Τρίπολης  κατασκευάστηκε με 30 συνεχόμενες στροφές, γεγονός που καθιστούσε το πέρασμά της έργο δυσβάσταχτο για τους οδηγούς. Πρόκειται για τον λεγόμενο «Κωλοσούρτη».

Σημειώνεται πως «κωλοσούρτης» αποκαλούνταν από τον λαό ένα βαγόνι που το έσερναν άλογα με αρκετή δυσκολία, την ίδια που περνούσαν οχήματα και οδηγοί την διαδρομή με τις απανωτές και απότομες στροφές. Τα μοτέρ των αυτοκινήτων και τα φρένα έφταναν στα όριά τους σε ορισμένα σημεία, τρομάζοντας τους οδηγούς.

Στην αρχική του σχεδίαση ήταν πολύ στενός, ο γκρεμός ήταν μόνιμος συνοδηγός του ταξιδιώτη ενώ η σήμανση ήταν ελλιπής.

Για καλή τύχη του ντόπιου πλυθησμού και όχι μόνο, η κίνηση στον Κωλοσούρτη κόπασε με το άνοιγμα της σήραγγας του Αρτεμισίου το 1989. Τα ατυχήματα μειώθηκαν σημαντικά και ο χρόνος ταξιδιού για όσους ήθελαν να πάνε στη Νότια Πελοπόννησο έπεσε κοντά στο μισό.

Πλέον, ο Κωλοσούρτης διαθέτει μεγαλύτερο πλάτος, σωστές κλίσεις, καλύτερο οδόστρωμα και ο οδηγός μπορεί να χαρεί την διαδρομή και τη θέα προς τον αργολικό κάμπο και το Ναύπλιο.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα