18.1 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΟ Magic Alex ή αλλιώς ο «Έλληνας Beatle» έζησε πολλές ζωές

Ο Magic Alex ή αλλιώς ο «Έλληνας Beatle» έζησε πολλές ζωές

Ο Γιάννης Αλέξης Μάρδας, πιο γνωστός ως Magic Alex, έγινε στενός φίλος των Beatles στα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Έφη Αλεβίζου

«…και μετά έφερα τον Magic Alex και τα πράγματα πήγαν από το κακό στο χειρότερο» – Τζον Λένον.

Ο Αλέξης Μάρδας γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1942 στην Αθήνα. Πρώην έφηβος-θαύμα της επιστήμης, μετακόμισε από την Ελλάδα στην Αγγλία στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και γνώρισε τον Μπράιαν Τζόουνς των Rolling Stones γύρω στο 1963. Το συγκρότημα του ανέθεσε να σχεδιάσει έναν τρόπο σύνδεσης των ήχων με τα φώτα για τις ζωντανές εμφανίσεις του συγκροτήματος.

Έγινε φίλος με τον Τζον Ντάνμπαρ, ιδιοκτήτη της γκαλερί τέχνης Indica στο Λονδίνο, και οι δυο τους μοιράστηκαν ένα διαμέρισμα στην οδό Bentinck Street. Εκεί, το 1966, ο Μάρδας συνάντησε για πρώτη φορά τον Τζον Λένον.

Ο Λένον του έδωσε το παρατσούκλι Magic Alex λόγω των εντυπωσιακών τεχνολογικών και επιστημονικών του γνώσεων, ενώ τον αποκαλούσε συχνά «γκουρού» του και έγινε μέλος της διευρυμένης συνοδείας των Beatles μετά τη διακοπή των περιοδειών τους.

«Επειδή ο Τζον τον είχε συστήσει ως γκουρού, υπήρχε ίσως ένα μικρό άγχος από την μεριά του να προσπαθήσει να συμπεριφερθεί ως γκουρού. Εγώ δεν τον αντιμετώπισα με αυτόν τον τρόπο, πίστευα ότι ήταν απλώς ένας τύπος με ενδιαφέρουσες ιδέες» – Πολ Μακ Κάρτνεϊ.

Το 1967 οι Beatles σκέφτηκαν για λίγο να αγοράσουν ένα ελληνικό νησί για να ξεφύγουν από την πίεση της φήμης και ως ένα μέρος όπου θα μπορούσαν να παίρνουν ανενόχλητοι ναρκωτικά. Όπως φαίνεται αγνοούσαν ότι η Ελλάδα είχε πρόσφατα καταληφθεί από μια στρατιωτική χούντα.

Photo: YouTube

Ο Μάρδας θα έκανε τον «λιεζόν»

Ο Magic Alex υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει τις οικογενειακές του διασυνδέσεις για να βοηθήσει στη διαμεσολάβηση για τη συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. Επέλεξαν ένα νησί – που συχνά αναφέρεται ως «Λέσλο», αν και υπάρχει νησί με αυτό το όνομα – στο οποίο θα χτιζόταν μια σειρά από σπίτια για τους Beatles και τους στενούς συνεργάτες τους, που θα συνδέονταν μεταξύ τους με μια σειρά από σήραγγες.

Ο βοηθός του συγκροτήματος Άλιστερ Τέιλορ ανέλαβε να αγοράσει τη γη από την ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, οι Beatles σύντομα έχασαν το ενδιαφέρον τους για την ιδέα ενός νησιωτικού καταφυγίου, αν και έβγαλαν κέρδος από την αποτυχημένη συμφωνία, το οποίο υπολογίζεται σε 11.400 λίρες.

«Ήταν η μοναδική φορά που οι Beatles έβγαλαν χρήματα από ένα επιχειρηματικό εγχείρημα. Για να κάνουμε την αγορά, αλλάζαμε τα χρήματα σε διεθνή δολάρια ή σε κάποιο άλλο νόμισμα. Στη συνέχεια, όταν άλλαξαν τα χρήματα πίσω, η συναλλαγματική ισοτιμία είχε ανέβει και έτσι βγάλαμε περίπου 20 σελίνια ή κάτι τέτοιο» -Τζορτζ Χάρισον.

Πώς πάει ο υπερβατικός διαλογισμός;

Ο Magic Alex εμφανίστηκε για λίγο στην ταινία «Magical Mystery Tour» και πήγε με τους Beatles στην Ινδία για να μελετήσει τον υπερβατικό διαλογισμό με τον Μαχαρίσι Μαχές Γιόγκι. Έχει υποστηριχθεί ότι αυτό έγινε επειδή έβλεπε την επιρροή του στο συγκρότημα να μειώνεται υπέρ του Μαχαρίσι.

Ο Μάρδας ήταν αυτός που φέρεται να είπε στον Λένον και τον Χάρισον ότι ο Μαχαρίσι είχε προσεγγίσει τη Μία Φάροου, γεγονός που οδήγησε στην αναχώρησή τους από την Ινδία.

«Ο Magic Alex ήταν αυτός που έκανε την αρχική κατηγορία και πιστεύω ότι ήταν εντελώς αναληθής» – Πολ Μακ Κάρτνεϊ

Οι διακοπές στην Ελλάδα

Μετά την επιστροφή τους στην Αγγλία, η σύζυγος του Τζον Λένον, Σύνθια, πήγε με τον Μάρδας, τη συγκάτοικό του Τζένι Μπόιντ (αδελφή της Πάτι Χάρισον) και τον τραγουδιστή Ντόνοβαν, για διακοπές στην Ελλάδα. Όταν η Σύνθια επέστρεψε στο σπίτι των Λένον στο Γουέιμπριτζ, βρήκε τον Τζον να τρώει πρωινό με τη Γιόκο Όνο να φοράει το μπουρνούζι της -το ζευγάρι είχε σαφώς ξεκινήσει ήδη τη σχέση του.

Η Σύνθια έφυγε από το σπίτι με τον Μάρδα και την Μπόιντ. Εκείνος λέγεται ότι μέθυσε τη Σύνθια και προσπάθησε να την πείσει να το σκάσουν μαζί. Η Σύνθια αισθάνθηκε δυσφορία, πήγε στο μπάνιο και μετά αποφάσισε να κοιμηθεί στο εφεδρικό δωμάτιο, αλλά ο Μάρδας την συνάντησε και προσπάθησε να τη φιλήσει μέχρι που εκείνη τον έσπρωξε μακριά.

Το 1968 παντρεύεται την Ευφροσύνη Δοξιάδη, κόρη του σπουδαίου αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη / Photo: YouTube

Οι διακοπές στην Ιταλία

Την επόμενη μέρα η Σύνθια επέστρεψε στο σπίτι της και ο Λένον εμφανίστηκε εντελώς φυσιολογικός. Αμέσως μετά ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη με τον Πολ Μακ Κάρτνεϊ και η Σύνθια πήγε διακοπές με τη μητέρα της στην Ιταλία.

Κατά τη διάρκεια των ιταλικών διακοπών εμφανίστηκε απροσδόκητα ο Μάρδας και είπε στη Σύνθια ότι ο Λένον της έκανε αγωγή διαζυγίου και ζητούσε την αποκλειστική επιμέλεια του γιου τους Τζούλιαν.

«Και μόνο το γεγονός ότι ο «Magic Alex» έφτασε στην Ιταλία στη μέση της νύχτας χωρίς να γνωρίζει εκ των προτέρων πού έμενα, με έκανε εξαιρετικά καχύποπτη. Με είχαν εξαναγκάσει να διευκολύνω τον Λένον και τη Γιόκο ώστε να μην φαίνονται τόσο κακοί» – Σύνθια Λένον

«Ο Λένον δεν είχε ανάγκη από μία γυναίκα. Είχε ανάγκη από έναν φίλο που θα ήταν ο κολλητός του, θα ήταν ο πατέρας του, ο φίλος του, θα ήταν ο αδελφός του, όλα μαζί. Χρειαζόταν προστασία σε καθημερινή βάση. Μεγάλωσε κάτω από δύσκολες συνθήκες χωρίς πατέρα με πολλά προβλήματα. Ζούσε απομονωμένος πάντα, δεν είχε την ευκαιρία να γνωρίσει πολλές γυναίκες. Οι Beatles έτρεμαν τις νεαρές θαυμάστριες τους και είχαν μόνιμα μανία καταδίωξης», είχε δηλώσει ο Αλέξης Μάρδας πριν μερικά χρόνια στην εκπομπή «Αργά».

Οι γάμοι του Magic Alex

Το 1968 παντρεύεται την Ευφροσύνη Δοξιάδη, κόρη του σπουδαίου αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δοξιάδη με κουμπάρο τον Τζον Λένον που για χάρη του φόρεσε ξανά γραβάτα.

Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα μοίραζε τον χρόνο του ανάμεσα στην Αθήνα και την Ύδρα που λάτρευε. Εκεί είχε μια πολυτελή βίλα όπου είχε φιλοξενήσει τα μεγαλύτερα ονόματα του Χόλιγουντ. Το 1993 αποφασίζει να ξαναπαντρευτεί, αυτή τη φορά την ηθοποιό Τάνια Τρύπη και αποκτούν μια κόρη.

Ο γάμος τους ήταν το event της χρονιάς και συζητήθηκε πολύ και λίγα χρόνια αργότερα πήραν διαζύγιο.

Ο Αλέξης Μάρδας πέθανε στις 13 Ιανουαρίου του 2017 στο σπίτι του στο Κολωνάκι, σε ηλικία 74 ετών, όταν ο θυρωρός της πολυκατοικίας ενημέρωσε την οικογένειά του ότι έχει μέρες να τον δει. Μπαίνουν στο διαμέρισμα και τον βρίσκουν νεκρό.

*Με στοιχεία από webgrafikk.com

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα