19.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΌμικρον – Αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης στην οικογένεια ακόμα και με την αναμνηστική...

Όμικρον – Αυξημένος κίνδυνος μετάδοσης στην οικογένεια ακόμα και με την αναμνηστική δόση

Η αναμνηστική δόση εμβολίου Covid-19 μειώνει τον κίνδυνο ενδοοικογενειακής μετάδοσης της Όμικρον, ακόμα κι έτσι όμως ο κίνδυνος παραμένει μεγαλύτερος από ό,τι στην περίπτωση της παραλλαγής Δέλτα.

Μελέτη του του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Ορολογικού Ινστιτούτου της Δανίας, η οποία δεν έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητο έλεγχο και παρουσιάζεται ως προδημοσίευση, εξετάζει δεδομένα ιχνηλάτησης για κρούσματα κορωνοϊού σε σχεδόν 12.000 νοικοκυριά της Δανίας, από τα οποία τα 2.225 αφορούσαν οικογένειες με κρούσμα Όμικρον.

Αφότου στάθμισαν τα δεδομένα για άλλους παράγοντες κινδύνου, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης σε διπλά εμβολιασμένα μέλη της ίδιας οικογένειας είναι περίπου 2,6 φορές υψηλότερος με την Όμικρον από ό,τι με τη Δέλτα.

Ακόμα και τα άτομα που είχαν λάβει αναμνηστική δόση ήταν 3,7 φορές πιθανότερο να προσβληθούν από την Όμικρον σε σχέση με τη Δέλτα -ένδειξη ότι η αναμνηστική δόση προσφέρει μικρότερη προστασία από την νέα παραλλαγή συγκριτικά με τη Δέλτα.

Ωστόσο στις οικογένειες με κρούσματα Όμικρον τα άτομα που είχαν λάβει αναμνηστική δόση ήταν 56% λιγότερο πιθανό να προσβληθούν, σε σχέση με όσους είχαν λάβει μόνο τις δύο πρώτες δόσεις.

Επιπλέον, όταν το πρώτο κρούσμα εντός της οικογένειας αφορούσε άτομα που είχαν λάβει αναμνηστική δόση, ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλα μέλη της οικογένειας ήταν μικρότερος συγκριτικά με τον κίνδυνο μετάδοσης από άτομα που έμεναν ανεμβολίαστα ή είχαν λάβει μόνο δύο δόσεις.

Τα ευρήματα αυτά αναδεικνύουν τη σημασία του αναμνηστικού εμβολιασμού, λένε οι ερευνητές.

Ωστόσο η ανάλυση οδήγησε και σε ένα άλλο σημαντικό εύρημα: ο κίνδυνος ενδοοικογενειακής μετάδοσης μεταξύ ανεμβολίαστων ήταν σχεδόν ίδιος στις περιπτώσεις της Όμικρον και της Δέλτα.

Αυτό, γράφει η ερευνητική ομάδα, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «η ραγδαία εξάπλωσης της παραλλαγής Δέλτα μπορεί να αποδοθεί κυρίως στη διαφυγή από την ανοσία παρά σε εγγενή αύξηση της μεταδοτικότητας».

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα