36.3 C
Athens
Παρασκευή, 12 Ιουλίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΣυμπτώσεις ή πραγματικές παρενέργειες; – Πόσο ασφαλή ήταν τελικά τα εμβόλια κατά...

Συμπτώσεις ή πραγματικές παρενέργειες; – Πόσο ασφαλή ήταν τελικά τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, εκτιμάται ότι απέτρεψαν εκατομμύρια νοσηλείες και θανάτους. Ωστόσο, ακόμη και τα καλύτερα εμβόλια προκαλούν σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες

Μέσα σε λίγα λεπτά από τη λήψη του εμβολίου της Johnson & Johnson για τον κορωνοϊό, η Michelle Zimmerman ένιωσε πόνο από το αριστερό της χέρι μέχρι το αυτί και μέχρι τα δάχτυλά της. Μέσα σε λίγες μέρες, ήταν αφόρητα ευαίσθητη στο φως και πάλευε να θυμηθεί απλά γεγονότα.

Ήταν 37 ετών, με Ph.D. στη νευροεπιστήμη, και μέχρι τότε μπορούσε να ασκηθεί και να κάνει δεκάδες πράγματα μέσα στην μέρα. Τώρα, περισσότερα από τρία χρόνια μετά, ζει με τους γονείς της. Τελικά διαγνώστηκε με εγκεφαλική βλάβη, δεν μπορεί να εργαστεί, να οδηγήσει ή ακόμα και να σταθεί όρθια για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

«Όταν αφήνω τον εαυτό μου να σκεφτεί την καταστροφή του τι έχει κάνει αυτό στη ζωή μου και πόσα πολλά έχω χάσει, μερικές φορές μου φαίνεται πολύ δύσκολο να το καταλάβω», είπε η Δρ Zimmerman, η οποία πιστεύει ότι ο τραυματισμός της οφείλεται σε μολυσμένη παρτίδα εμβολίου.

Ωστόσο, ακόμη και τα καλύτερα εμβόλια προκαλούν σπάνιες αλλά σοβαρές παρενέργειες, σύμφωνα με τους New York Times. Η Δρ Zimmerman είναι μια από τους πολλούς που πιστεύουν ότι  υπέστησαν σοβαρές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού.

Από τον Απρίλιο, λίγο περισσότερες από 13.000 αιτήσεις για αποζημιώσεις για παρενέργειες από το εμβόλιο έχουν κατατεθεί στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση — αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Μόνο το 19% έχει εγκριθεί και μόνο το 47% από αυτές κρίθηκαν δεκτές για αποζημίωση και μόνο το 12% έχουν πληρωθεί, κατά μέσο όρο περίπου 3.600$.

Ορισμένοι επιστήμονες φοβούνται ότι οι ασθενείς με πραγματικούς τραυματισμούς στερούνται βοήθειας και πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αποσαφηνιστούν οι πιθανοί κίνδυνοι. Οι ασθενείς που πιστεύουν ότι παρουσίασαν σοβαρές παρενέργειες λένε ότι έχουν λάβει μικρή υποστήριξη ή ότι ακούγονται.

«Είναι απλώς σύμπτωση»

Ο 54χρονος Shaun Barcavage, νοσηλευτής στη Νέα Υόρκη που έχει εργαστεί σε κλινικές δοκιμές για τον ιό HIV και τον Covid, είπε ότι από την πρώτη δόση του εμβολίου, όταν στεκόταν όρθιος είχε ταχυπαλμίες- ένα σύμπτωμα που υποδηλώνει σύνδρομο ορθοστατικής ταχυκαρδίας, μια νευρολογική διαταραχή που ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει τόσο με τον κορωνοϊό όσο και με τον εμβολιασμό.

Ένιωσε επίσης τσούξιμο πόνο στα μάτια, το στόμα και τα γεννητικά του όργανα, ο οποίος έχει υποχωρήσει, και εμβοές που δεν έχουν υποχωρήσει. «Δεν μπορώ να κάνω την κυβέρνηση να με βοηθήσει», είπε ο Barcavage για τις άκαρπες εκκλήσεις του προς τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους. «Μου λένε ότι δεν είναι αλήθεια. Μου λένε ότι είναι σπάνιο. Μου λένε ότι είναι απλώς μια σύμπτωση».

Παράλυση Μπελ

Η Ρενέ Φρανς, 49 ετών, φυσιοθεραπεύτρια στο Σιάτλ, εμφάνισε παράλυση Μπελ – μια μορφή παράλυσης του προσώπου, συνήθως προσωρινή – και ένα δραματικό εξάνθημα στο πρόσωπό της. Η παράλυση Μπελ είναι μια γνωστή παρενέργεια άλλων εμβολίων και έχει συνδεθεί με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού σε ορισμένες μελέτες.

Αλλά η κ. France είπε ότι οι γιατροί απορρίπτουν οποιαδήποτε σχέση με τα εμβόλια Covid, αλλά ένας έρπητας ζωστήρας που εμφάνισε, την εξασθένησε για τρεις εβδομάδες και για τον λόγο αυτό το ανέφερε στις ομοσπονδιακές βάσεις δεδομένων. «Σκέφτηκα ότι σίγουρα κάποιος θα επικοινωνούσε μαζί μου, αλλά κανείς δεν το έκανε ποτέ», είπε.

Η πιο συχνή παρενέργεια

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει συνδέσει τα εμβόλια Pfizer και Moderna με την παράλυση του προσώπου, το μυρμήγκιασμα και το μούδιασμα. Ο EMA υπολογίζει επίσης τις εμβοές ως παρενέργεια του εμβολίου Johnson & Johnson, αν και οι αμερικανικές υπηρεσίες υγείας δεν το κάνουν. Υπάρχουν περισσότερες από 17.000 αναφορές εμβοών μετά από εμβολιασμό κατά του Covid στο VAERS.

Ένας στους τέσσερις ενήλικες έχει κάποια μορφή εμβοών. Το άγχος, η θλίψη και η γήρανση μπορούν να οδηγήσουν στην πάθηση, όπως και λοιμώξεις όπως ο ίδιος ο Covid και η γρίπη. Δεν υπάρχει κανένα τεστ ή σάρωση για τις εμβοές και οι επιστήμονες δεν μπορούν εύκολα να το μελετήσουν επειδή το εσωτερικό αυτί είναι μικροσκοπικό, ευαίσθητο και εγκλωβισμένο σε οστά, δήλωσε η Δρ Κωνσταντίνα Στάνκοβιτς, ωτορινολαρυγγολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Ωστόσο, μια ανάλυση των αρχείων υγείας από σχεδόν 2,6 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες διαπίστωσε ότι περίπου το 0,04 τοις εκατό , ή περίπου 1.000, διαγνώστηκαν με εμβοές μέσα σε τρεις εβδομάδες από την πρώτη τους λήψη mRNA.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα