23.8 C
Athens
Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΤελευταία τους ελπίδα ο Πρωθυπουργός για να φτιάξουν τα καμένα σπίτια τους...

Τελευταία τους ελπίδα ο Πρωθυπουργός για να φτιάξουν τα καμένα σπίτια τους από την τραγωδία στο Μάτι

Αποκλειστικά στο in.gr, όλα τα στοιχεία που επικαλούνται οι κάτοικοι στον Προβάλινθο των οποίων κάηκαν τα σπίτια στην καταστροφική φωτιά της 23ης Ιουλίου 2018, στην περιοχή του Ματίου.

Χρήστος Ράπτης in.gr

Οι κάτοικοι του Πυρόπληκτου Οικισμού Προβάλινθου που συνορεύει με το Μάτι όπου κάηκε σχεδόν το σύνολο των σπιτιών, εκπέμπει SOS καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τα κατεστραμμένα σπίτια να μην ξαναφτιαχθούν ποτέ πια και οι κόποι μιας ολόκληρης ζωής να πάνε χαμένοι. Μα πάνω από όλα και πάνω από τα καμένα σπίτια, η αγάπη του κόσμου, που πάλεψε με τις φλόγες εκείνη την τραγική μέρα της 23ης Ιουλίου 2018, να ξαναζωντανέψουν την περιοχή που ποτέ δεν εγκατέλειψαν και ποτέ δεν λησμόνησαν.

Η μοίρα τους αναφορικά με το μέλλον των σπιτιών τους, κυριολεκτικά είναι στα χέρια του Πρωθυπουργού που καλείται να ενεργήσει «πάνω» από δασικούς χάρτες και πολεοδομικούς σχεδιασμούς και να απλώσει υπερβατικά το χέρι του βοηθώντας τους ταλαιπωρημένους ανθρώπους στον Προβάλινθο.

Στο in.gr αποκλειστικά όλα τα επιχειρήματα των κατοίκων του Προβάλινθου:

«Με τους δασικούς χάρτες που εκδόθηκαν μετά την πυρκαγιά στο Μάτι, ο οικισμός του Προβάλινθου χαρακτηρίζεται ως δασική έκταση. Τον ίδιο χαρακτηρισμό υιοθετεί για τον Προβάλινθο το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι, με αποτέλεσμα να επιβάλλεται στις περιουσίες μας η εγκατάλειψη και η «φυσική δάσωσή» τους. 

Η μεταχείριση αυτή είναι άδικη και εσφαλμένη. Διότι:

(α.) ο Προβάλινθος διαθέτει τα ίδια (αν όχι ηπιότερα) φυσικά χαρακτηριστικά με τους υπόλοιπους οικισμούς του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του περιβάλλεται από τη Λεωφόρο Μαραθώνος και από τους εντός σχεδίου οικισμούς του Νέου Βουτζά και της Αγίας Μαρίνας. Υπέρ του μη δασικού χαρακτήρα συνηγορούν: αποφάσεις Επιτροπών Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων (1988-89), πράξεις απαλλοτρίωσης ακινήτων του Προβάλινθου για διαπλάτυνση της Λεωφ. Μαραθώνος (2007) και το γεγονός ότι, σύμφωνα με την εισήγηση του Δασαρχείου Πεντέλης (2020), η έκταση απέκτησε δασικό χαρακτήρα πρόσφατα («Α/Δ»).

(β.) οι όποιες αμφισβητήσεις ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς του Προβάλινθου έχουν επιλυθεί με αποφάσεις του Αρείου Πάγου: αρχικά η έκταση αγοράστηκε από την Ι.Μ. Πεντέλης με το 9786/1954 συμβόλαιο του Συμβολαιογράφου Αθηνών Αντωνίου Μελανίτη, εν συνεχεία κατατμήθηκε και, μετά την εκπόνηση ρυμοτομικού σχεδίου από το γραφείο Δοξιάδη διανεμήθηκε με νέο συμβόλαιο. Για την κατάρτιση των συμβολαίων ελήφθησαν προηγουμένως όλες οι διοικητικές εγκρίσεις που προβλέπονταν στο τότε ισχύον νομικό πλαίσιο (βλ. τις με αριθμ. 115711/8-8-1952, 63455/11-4-1953, 104122/1876/21-1-1961 αποφάσεις του Υπουργού Γεωργίας και την με αριθμ. 26725/23-3-1953 απόφαση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων),

(γ.) Ο Προβάλινθος έχει εμβαδό 750 στρέμματα και διαθέτει ήδη από το 1962 πρότυπο ρυμοτομικό σχέδιο με 240 στρέμματα κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων (30% της έκτασης είναι δρόμοι, πλατείες, χώροι αθλοπαιδιών, εκκλησία, πυροσταθμός εθελοντών). Διαθέτει δρόμους πλάτους 12-14 μ. και κοινωφελή δίκτυα, τα οποία από παλαιά διαχειρίζεται και συντηρεί ο Δήμος Μαραθώνα. Το ρυμοτομικό σχέδιο έχει λάβει την με αριθμ. 350/29-2-1969 έγκριση του Συμβουλίου Δημοσίων Έργων, ενώ το 2008 ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας πρότεινε την πολεοδόμηση του οικισμού στην βάση του υφιστάμενου ρυμοτομικού σχεδίου. 

Ο οικισμός αποτελείται σήμερα από 500 οικογένειες, ενώ στην έκταση του υπάρχουν 166 κατοικίες, εκ των οποίων οι 120 έχουν κατακαεί από την πυρκαγιά του 2018. Όλες οι κατοικίες είτε διέθεταν νόμιμη άδεια πριν την κατασκευή τους είτε τακτοποιήθηκαν εκ των υστέρων δυνάμει ειδικών διατάξεων. Υπό το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί, ήδη εδώ και τέσσερα χρόνια είναι αδύνατη η επισκευή ακόμη και των κατεστραμμένων κατοικιών μας, αφού δεν μας επιτρέπεται ούτε να εκδώσουμε άδειες επισκευών ούτε και να λάβουμε κρατική αρωγή.

Η αδικία που υφιστάμεθα θα είχε αποτραπεί εάν είχε περιληφθεί και ο Προβάλινθος στην διάταξη της παρ. 6 του άρθρου 102 του ν. 4685/2020 (τ. Α’ 92/7-5-2020).

Παρακαλούμε για την άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού προκειμένου να αρθεί η άδικη μεταχείριση του Προβάλινθου σε σχέση με τους υπόλοιπους πυρόπληκτους οικισμούς της περιοχής του Ματιού». 

Creative People

Τελευταία Νέα

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα