«Ο Αλέξης ζήτησε την παραίτησή μου…»

Ο πρωθυπουργός αποσύρεται στο γραφείο του. Λίγα λεπτά αργότερα φθάνει στο Μαξίμου και ο Βαρουφάκης. Μόλις τον βλέπει ένας από τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης σπεύδει να τον συγχαρεί. «Συγχαρητήρια Γιάννη, κερδίσαμε». Ο μέχρι τότε επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου θα του απαντήσει: «Τι κερδίσαμε ρε συ, ο Αλέξης ζήτησε την παραίτησή μου…». Όλοι αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται για αναδίπλωση.

Ο κ. Τσίπρας τηλεφωνεί στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον ενημερώνει πως είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί μια έντιμη συμφωνία. «Σε καταλαβαίνω, αλλά θα πρέπει να υπάρξει ομόφωνη απόφαση των πολιτικών αρχηγών ότι στηρίζουν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη» του απαντά.

Ο πρωθυπουργός πρέπει να κινηθεί γρήγορα. Απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ως εντολή για διαπραγμάτευση και όχι για ρήξη με την Ευρώπη. Οι διαβουλεύσεις για άμεση σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών έχουν ξεκινήσει πριν ανακοινωθεί επίσημα το τελικό αποτέλεσμα.

Στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας όμως, εξελίσσονται άλλα σημαντικά γεγονότα. Ο πρόεδρος του κόμματος Αντώνης Σαμαράς, συζητά με στενούς συνεργάτες του το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος από τη στιγμή που δεν επικρατεί το «ΝΑΙ». Μέσα στη νύχτα οριστικοποιεί την απόφασή του. Θεωρεί ότι ηττήθηκαν οι θέσεις του και παραδίδει την σκυτάλη της προεδρίας προσωρινά, στον Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Ο Μεϊμαράκης ήταν αυτός που είχε εισηγηθεί στο κόμμα του την αποχή από το δημοψήφισμα, αλλά δεν εισακούστηκε. Έτσι, όταν την επόμενη μέρα στις 10:00 το πρωί συγκαλείται το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, στο Προεδρικό Μέγαρο, επιτίθεται φραστικά στον Αλέξη Τσίπρα: «Γιατί έκανες δημοψήφισμα; Πες μας τώρα πώς θα το καταπιείς το αποτέλεσμα» φέρεται να του είπε. Ο πρωθυπουργός ήταν σε κακή κατάσταση εξαιτίας της βαρύτητας των στιγμών.

Το «όχι» που έγινε «ναι»

Η ώρα περνάει. Στην Ευρώπη περιμένουν ένα «Ναι» ή ένα «Όχι» στο σχέδιο σωτηρίας με τα επαχθή οικονομικά μέτρα, που έχει προταθεί. Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ζητά «να φύγουν οι πρακτικογράφοι και να μιλήσουμε καθαρά, η χώρα καταρρέει, πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνουμε στην Ευρώπη». Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος προτείνει «να μπούμε σε ένα αεροπλάνο και να πάμε όλοι μαζί στις Βρυξέλλες», αλλά οι παριστάμενοι δεν δείχνουν να συμμερίζονται μια τέτοια πρόταση. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μιλά με τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ που ξεκαθαρίζει ότι περιμένει μια απάντηση έως τις έξι το απόγευμα για να την μεταφέρει και στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ξεκινά να γράφεται ένα κείμενο που θα είχε τις υπογραφές όλων, εκτός από αυτή του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Στην αρχή πάει να υπαγορεύσει κάτι ο Αλέξης Τσίπρας. Οι υπόλοιποι τον σταματούν. Του εξηγούν πως «εδώ που έχουμε φτάσει, πρέπει να πούμε ένα ξεκάθαρο «Ναι» και όχι μισόλογα». Σε λίγη ώρα θα ήταν έτοιμο το κείμενο των 356 λέξεων που θα έκανε και επισήμως το «Όχι», «Ναι».

Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα τα κόμματα ψηφίζουν στη Βουλή το γενικό πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής των θεσμών, που θα μείνει στην Ιστορία ως «Τρίτο Μνημόνιο». Η κύρωσή του, υπερψηφίστηκε παραμονή της Παναγίας, 14 Αυγούστου 2015 με 222 «ναι», 64 «όχι» και 11 «παρών». Μεταξύ όσων αρνήθηκαν ή απείχαν από τη θετική ψήφο, ήταν και 44 βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος, του ΣΥΡΙΖΑ. Οι 25 εξ αυτών ανεξαρτητοποιούνται για να δημιουργήσουν το αντιμνημονιακό κόμμα «Λαϊκή Ενότητα», γεγονός που προκάλεσε την παραίτηση της κυβέρνησης και την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών για τις 20 Σεπτεμβρίου. Σε αυτές ο ΣΥΡΙΖΑ επανεκλέγεται και συγκυβερνά και πάλι με τους ΑΝΕΛ. Η τυπική έξοδος από τα μνημόνια, θα έρθει τρία χρόνια αργότερα. Το γεγονός θα εορταστεί με ειδική τελετή στο Ζάππειο. Σε αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας θα εμφανιστεί για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός, με γραβάτα.