30.8 C
Athens
Κυριακή, 30 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΑΡΘΡΑΤο περπάτημα βοηθά να υποχωρήσει ο πόνος στη μέση

Το περπάτημα βοηθά να υποχωρήσει ο πόνος στη μέση

Περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως βιώνουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια οσφυαλγίας, αποτελώντας κύρια αιτία αναπηρίας και μειωμένης ποιότητας ζωής

O πόνος στη μέση έρχεται συνήθως απροειδοποίητα και σε καθηλώνει ακόμη και για ημέρες στο κρεβάτι. Και έπειτα, το ίδιο απροειδοποίητα, χτυπά εκ νέου – έπειτα από πολλές εβδομάδες ή μήνες –, με τα επεισόδια αυτά να κάνουν αρκετούς να νιώθουν ανήμποροι. Και δυστυχώς δεν πρόκειται για μία σπάνια ενόχληση. Εκτιμάται ότι περίπου 800 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως βιώνουν πόνο στη μέση, αποτελώντας κύρια αιτία αναπηρίας και μειωμένης ποιότητας ζωής.

Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια οσφυαλγίας είναι επίσης πολύ συνηθισμένα, καθώς 7 στους 10 ανθρώπους που αναρρώνουν από ένα επεισόδιο συνεχίζουν να υποτροπιάζουν μέσα σε έναν χρόνο.

Οσο για τις τρέχουσες πρακτικές για τη διαχείριση και την πρόληψη του πόνου στην πλάτη, εστιάζουν κυρίως σε έναν συνδυασμό άσκησης και εκπαίδευσης. Ωστόσο, το να πηγαίνει κάποιος στο γυμναστήριο ακολουθώντας συγκεκριμένα προγράμματα φυσικής άσκησης δεν αποτελεί πάντα μία προσιτή λύση, λόγω αφενός του υψηλού κόστους και αφετέρου των πιεστικών καθημερινών υποχρεώσεων.

Εξού και η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Macquarie στην Αυστραλία εξέτασε κατά πόσον το περπάτημα θα μπορούσε να αποτελέσει μια αποτελεσματική, οικονομικά αποδοτική και προσιτή παρέμβαση. Και τα συμπεράσματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Η έρευνα

Στη μελέτη συμμετείχαν 701 ενήλικοι που είχαν πρόσφατα αναρρώσει από ένα επεισόδιο οσφυαλγίας. Ορισμένοι από αυτούς εντάχθηκαν στην πρώτη ομάδα, ακολουθώντας ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα περπατήματος και παρακολουθώντας έξι εκπαιδευτικές συνεδρίες με την καθοδήγηση φυσικοθεραπευτή για έξι μήνες. Πιο συγκεκριμένα, κλήθηκαν να περπατούν για 30 λεπτά πέντε φορές την εβδομάδα, χωρίς εντούτοις να υπάρχει περιορισμός στην περίπτωση που είχαν τη δυνατότητα να διαθέσουν ακόμη περισσότερο χρόνο για βόλτες έξω. Οι υπόλοιποι συμπεριλήφθηκαν στην ομάδα ελέγχου.

Επειτα, οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για ένα έως τρία χρόνια, ανάλογα με το πότε εντάχθηκαν, και τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «The Lancet».

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, καθηγητής Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Macquarie, Mark Hancock, σημειώνει πως τα ευρήματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο διαχείρισης του πόνου στη μέση. Και αυτό διότι αφενός όσοι συμμετείχαν στην πρώτη ομάδα είχαν λιγότερα επεισόδια εκδήλωσης πόνου στη μέση, που τους περιόριζε στην καθημερινή τους δραστηριότητα. Και αφετέρου ο διάμεσος μέσος όρος των ημερών που μεσολάβησαν ώστε να νιώσουν και πάλι τον… σουβλερό πόνο της οσφυαλγίας ήταν 208 ημέρες.

Είναι σημαντικό, δε, να σημειωθεί πως για τη δεύτερη ομάδα ο χρόνος προτού υποτροπιάσουν συρρικνωνόταν στις 122 ημέρες.

«Το περπάτημα είναι μια χαμηλού κόστους, ευρέως προσβάσιμη και απλή άσκηση που μπορεί να κάνει σχεδόν ο καθένας, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική θέση, την ηλικία ή την κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί το περπάτημα είναι τόσο καλό για την πρόληψη του πόνου στη μέση, αλλά είναι πιθανό να περιλαμβάνει τον συνδυασμό των ήπιων ταλαντωτικών κινήσεων, της φόρτισης και της ενδυνάμωσης των δομών και των μυών της σπονδυλικής στήλης, της χαλάρωσης και της ανακούφισης από το στρες και της απελευθέρωσης των ενδορφινών που προκαλούν ευεξία», συμπλήρωσε ο Dr. Hancock.

Και συνέχισε: «Και φυσικά, γνωρίζουμε επίσης ότι το περπάτημα συνοδεύεται από πολλά άλλα οφέλη για την υγεία, όπως η καρδιαγγειακή υγεία, η οστική πυκνότητα, το υγιές βάρος και η βελτίωση της ψυχικής υγείας».

Τα οφέλη είναι και… οικονομικά

Εκτός από τα οφέλη για την υγεία, το περπάτημα βοήθησε τους συμμετέχοντες να γλιτώσουν ταλαιπωρία και χρήματα αναζητώντας μέσα πρόληψης αλλά και θεραπείας.

«Το περπάτημα όχι μόνο βελτίωσε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, αλλά μείωσε την ανάγκη τους τόσο για αναζήτηση υγειονομικής υποστήριξης όσο και τον χρόνο που χρειάστηκε να απουσιάσουν από την εργασία τους περίπου κατά το ήμισυ», υπογράμμισε από την πλευρά της η επικεφαλής συγγραφέας Dr. Natasha Pocovi.

«Οι παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με την άσκηση για την πρόληψη του πόνου στη μέση είναι συνήθως ομαδικές και χρειάζονται στενή κλινική επίβλεψη και ακριβό εξοπλισμό, οπότε είναι πολύ λιγότερο προσιτές στην πλειονότητα των ασθενών. Η μελέτη μας έδειξε ότι αυτό το αποτελεσματικό και προσιτό μέσο άσκησης έχει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί με επιτυχία σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα από ό,τι άλλες μορφές άσκησης», τόνισε επίσης.

Το επόμενο ερευνητικό βήμα της ίδιας επιστημονικής ομάδας είναι να διερευνήσει πώς μπορούν να ενσωματώσουν την προληπτική αυτή προσέγγιση στη συνήθη φροντίδα των ασθενών που εμφανίζουν υποτροπιάζοντα πόνο στη μέση.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα