Συντάκτης: Βαγγέλης Λάσκαρης
Η ρακή ή το ρακί, ένα παραδοσιακό ποτό με έντονο άρωμα και υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, παράγεται και καταναλώνεται σε αρκετές χώρες, κυρίως στα Βαλκάνια, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.
Στην Ελλάδα γνωστή κυρίως ως ρακή ή τσικουδιά στην Κρήτη. Παραδοσιακό απόσταγμα από στέμφυλα (υπολείμματα σταφυλιών). Καταναλώνεται ευρέως ως απεριτίφ ή με μεζέδες. Στην Τουρκία ονομάζεται rakı και είναι διαφορετικό ποτό. Άοσμο απόσταγμα σταφυλιών, αρωματισμένο με γλυκάνισο (μοιάζει με ούζο). Πολύ δημοφιλές, εθνικό ποτό της χώρας, συνοδεύει συχνά μεζέδες.
Στην Αλβανία, τοπική ρακί (rakia) φτιάχνεται από σταφύλια, δαμάσκηνα ή άλλα φρούτα. Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην ύπαιθρο και σε οικογενειακές παραγωγές. Σε Μαυροβούνιο, Σερβία, Βοσνία, ονομάζεται επίσης rakija. Παράγεται κυρίως από δαμάσκηνα (šljivovica), αλλά και από άλλα φρούτα. Στη Βουλγαρία, η rakia είναι εθνικό ποτό, πολύ διαδεδομένο. Παράγεται από σταφύλια, βερίκοκα, δαμάσκηνα και άλλα φρούτα.
Στην Ρουμανία ονομάζεται țuică ή palincă. Παράγεται συνήθως από δαμάσκηνα, αλλά και από άλλα φρούτα. Σε Αρμενία και Γεωργία παρόμοια αποστάγματα φρούτων, συνήθως οικιακής παραγωγής. Οι ονομασίες και οι μέθοδοι παραγωγής διαφέρουν ελαφρώς ανά χώρα. Η κατανάλωση είναι συνυφασμένη με την τοπική κουλτούρα, τη φιλοξενία και τα παραδοσιακά φαγητά.