31.4 C
Athens
Σάββατο, 22 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑΡΒΑΝΙΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΣΤΟ ΠΙΚΕΡΜΙ ΜΕ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΥΜΠΑΡΟ

ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΟΣ ΓΑΜΟΣ ΣΤΟ ΠΙΚΕΡΜΙ ΜΕ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΥΜΠΑΡΟ

Κάποιοι πολιτιστικοί σύλλογοι είναι ίσως πολύ πιο ευφάνταστοι από άλλους, ωστόσο ο Πολιτιστικός σύλλογος Πικερμίου  ως “Δεινοθήριο” που είναι ξαφνιάζει ευχάριστα άλλη μια φορά, αφού δεν αρκείται στην αναβίωση ενός παραδοσιακού γάμου όπως κάνουν πολλοί σύλλογοι της ευρύτερης περιοχής, αλλά πραγματοποιεί ένα κανονικό γάμο, με γαμπρό – νύφη – παπά και κουμπάρο, με στεφάνωμα στον Άγιο Χριστόφορο του Πικερμίου με τα πατροπαράδοτα όμως ήθη και έθιμα των Αρβανιτών που χάθηκαν με το πέρασμα του χρόνου.

Όπως λέει ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πικερμίου “Το Δεινοθήριο”:

Αρβανίτικος Γάμος:  Ήθη και έθιμα που χάνονται στο χρόνο. Ρίζες του πολιτισμού μας που δεν ποτίζονται πλέον.

Κάλεσμα προέδρου,

την φετινή χρονιά θα προσπαθήσουμε να αναβιώσουμε ένα έθιμο που χάνεται στον προηγούμενο αιώνα για το Πικέρμι μας και δεν είναι υπερβολή. Έχοντας την γνώση από τα λαογραφικά βιβλία του τόπου μας, και δυστυχώς λίγες μαρτυρίες από τους επιζώντες συγχωριανούς μας. Ένα έθιμο ιδιαίτερης σημασίας, ένα κοινωνικό γεγονός. Ο θεσμός του γάμου ήταν που καθόριζε την αποδοχή και την κοινωνική καταξίωση των νέων αφού θα δημιουργούσαν το βασικό κύτταρο της κοινωνίας μας, την οικογένεια, σημαντικό όχι μόνο για τα Μεσόγεια και τους αρβανίτες αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα.

Σκοπός και στόχος μας είναι να μετέχουν βιωματικά όλα τα μέλη και φίλοι του Συλλόγου μας καθώς και η νέα γενιά να αποκτήσει τη δική της ανάμνηση μέσα από την συμμετοχή της.

Χαρά μας και επιθυμία μας είναι να έχουμε δίπλα μας όλους τους φίλους και συνδημότες μας, συμμετέχοντας μαζί μας στην χαρά δυο νέων που δέχθηκαν να αφιερώσουν την σπουδαιότερη στιγμή της ζωής τους, όχι μόνο στο Πολιτιστικό Σύλλογο του Πικερμίου αλλά στον Ελληνικό πολιτισμό, στην Εθνική μας παράδοση. Γιατί αυτό που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 18 Ιουνίου 2017,ώρα 19:00, στον I.N. Αγίου Χριστοφόρου δεν είναι μια “αναβίωση” παραδοσιακού γάμου, αλλά πραγματικός παραδοσιακός γάμος, με όλο το “λειτουργικό” και εθιμικό του πρωτόκολλο.

Καλούμε λοιπόν όλους τους δημότες και απανταχού φίλους της παράδοσης να έρθετε σε μια πραγματική χαρά, να δείτε τις κουλούρες, να φτιάξουμε το “γιούκο”, να ασημώσουμε το νυφικό, να ξυρίσουμε τον γαμπρό, να τραγουδήσουμε μαζί στην πατινάδα, να ευχηθούμε τους νεόνυμφους και να χορέψουμε όπως προστάζει το έθιμο.

Η ώρα η καλή και καλά στέφανα!

Ο πρόεδρος,

Αλέξανδρος Καφφέζας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΕΛΕΣΗΣ ΕΘΙΜΟΥ

ΗΜΕΡΑ

ΩΡΑ

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Πέμπτη 15/6

18:00 – 20:00

Ψήνουμε στο φούρνο τις κουλούρες, και τα τουρτουλάκια του γάμου

Σάββατο 17/6

10:00-13:00

Κέρασμα στο στολισμένο σπίτι της νύφης.

 

18:00-21:00

Ανοιχτό κι επισκέψιμο.

Κυριακή 18/6

16:00

Ξύρισμα του γαμπρού (σπίτι γαμπρού),

 

16:00

Στόλισμα νύφης, φόρτωμα προικιών (σπίτι νύφης)

 

18:00

Αναχώρηση πομπής γαμπρού για το σπίτι της νύφης

 

18:30

Αναχώρηση πομπής για εκκλησία, πατινάδα

 

19:00

Τελετή Γάμου (Ι.Ν. Αγίου Χριστοφόρου Πικερμίου)

 

20:00-21:00

Χοροί από τα Τμήματα Παραδοσιακών χορών του ΠΣΠ. (Πλατεία Πικερμίου)

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα