23.8 C
Athens
Πέμπτη, 30 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΒΑΜΠΟΥΛΗ

Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΒΑΜΠΟΥΛΗ

Η Ανάσταση του Λαζάρου του Πέτρου Βαμπούλη από την αγιογράφηση του καθολικού της μονής Αγάθωνος στην Υπάτη της Λαμίας με αφορμή τη μεγάλη αναδρομική έκθεση του κορυφαίου μας αγιογράφου «50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑ» που εγκαινιάστηκε σήμερα στις 7 μ.μ. στο Ωδείο Μακτζώρτζ (Ευβοϊκού 35) από το Σύλλογο Φίλων της Μουσικής Ραφήνας.

Η είσοδος στην έκθεση είναι ελεύθερη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 23 Μαΐου και θα λειτουργεί καθημερινά 10-12 & 18-21. Την Κυριακή 8 Μαΐου θα είναι επισκέψιμη από το πρωί μέχρι το μεσημέρι, όπου στις 12 θα δοθεί συναυλία του βιολιστή Αναστάση Μαυρουδή με έργα Μπετόβεν, Μπραμς και Σαινς Σανς, πάντα με ελεύθερη είσοδο.

Η Ανάσταση του Λαζάρου αποτελεί αγιογραφία με παλαιολόγεια αφετηρία, σύμφωνα με τη διδακτορική διατριβή με θέμα Το καλλιτεχνικό έργο του αγιογράφου Πέτρου Βαμπούλη (2005) της Πασχαλιάς Θηλυκού στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εικονίζεται ο Χριστός τη στιγμή του θαύματος, ακολουθούμενος από πέντε αποστόλους. Στα πόδια του οι αδελφές του Λαζάρου, Μαρία και Μάρθα, εκλιπαρώντας και προσφέροντας το ένδυμά τους για να πατήσει ο Χριστός. Δεξιά, από το λαξευμένο στο βράχο τάφο εξέρχεται ο Λάζαρος μισοτυλιγμένος με λωρίδες. Δίπλα του και από τις δυο πλευρές παρευρίσκονται πρόσωπα: το ένα σηκώνει και παραμερίζει την ταφόπλακα, το άλλο ξετυλίγει τα σάβανα ενώ άλλα δυο παρακολουθούν και κλείνουν τη μύτη τους από τη δυσοσμία. Στο βάθος της σύνθεσης πλήθος Ιουδαίων παρακολουθεί έκθαμβο. Στη σύνθεση επικρατούν οι αποχρώσεις του κόκκινου προς πορτοκαλί και κεραμιδί, το γαιώδες καφέ, το πορφυρό προς μενεξεδί και μοβ, το μπλε, το γκρίζο και το πράσινο του αμύγδαλου καθώς και η ώχρα. Οι ψηλόλιγνες μορφές των αποστόλων παραπέμπουν στην περίοδο της Αναγέννησης των Παλαιολόγων και δείχνουν να συγγενεύουν με τις μορφές από το εικονογραφικό πρόγραμμα του ναού της Αγίας Τριάδος στο  Sopocani της Σερβίας (1265), που ο καλλιτέχνης είχε κατά πάσα πιθανότητα κατά νου. Η ζωντάνια και η ρεαλιστική διάθεση είναι έκδηλες στο έργο. (Ο σχολιασμός από τη μελέτη της δρ. Πασχαλιάς Θηλυκού). 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα