16.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ«ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ, Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ» ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

«ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ, Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ» ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ, Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ» που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Μαρτίου στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι Εκδόσεις ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ και οι συγγραφείς Κωνσταντίνος Λαγός και Φώτης Καρυανός, οι παραβρισκόμενοι ενημερώθηκαν για το συγκεκριμένο βιβλίο που αποτελεί αποτέλεσμα της πολυετούς έρευνας των δύο συγγραφέων και στο οποίο αποκαλύπτονται για πρώτη φορά κρίσιμα συμβάντα της μάχης του Μαραθώνα που σηματοδοτεί μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ιστορίας, αφού υπήρξε καταλυτικός παράγοντας στη δημιουργία του Δυτικού Πολιτισμού. Ταυτόχρονα, δημοσιεύεται η πλέον πρωτότυπη αναπαράστασή της μάχης και παρουσιάζεται ο ακριβής τρόπος με τον οποίο επιτεύχθηκε η νίκη των Ελλήνων. Αυτό που καθιστά ξεχωριστή την εν λόγω έκδοση είναι ότι για πρώτη φορά παρουσιάζονται η ακριβής θέση του αθηναϊκού στρατοπέδου και της ελληνικής παράταξης, καθώς και η σύνθεση των δυνάμεών της και ο ακριβής χρόνος στον οποίο διεξάχθηκε η περίφημη μάχη. Επίσης, οι συγγραφείς αποκαλύπτουν με ποιον τρόπο το γεγονός αυτό δημιούργησε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα μετά το 490 π.Χ. επιφέροντας την ενδυνάμωση της πρώτης Δημοκρατίας στον κόσμο.

Στη σύντομη ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε τη μεγάλη αξία και σημασία της συγκεκριμένης έκδοσης, η οποία «συμβάλλει στη γνώση της ιστορίας του τόπου μας και καταδεικνύει τι σήμαινε για τον αρχαίο και τον νεώτερο κόσμο η ιστορική Μάχη του Μαραθώνα». Με αφορμή δε την έκδοση του βιβλίου αυτού, ο κ. Φιλίππου επαναδιατύπωσε την πρότασή του για συνολική πολυεπίπεδη ανάδειξη του Μαραθώνα τόσο από αρχαιολογικής και ιστορικής πλευράς όσο και σε σχέση με το περιβάλλον και τον πρωτογενή τομέα, αλλά και ως προορισμό αναψυχής, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην τουριστική αξιοποίηση της περιοχής.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα