24.9 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΜΑΓΕΙΟΥ ΟΣΙΡΙΔΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΜΠΡΕΞΙΖΑ

ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΜΑΓΕΙΟΥ ΟΣΙΡΙΔΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΜΠΡΕΞΙΖΑ

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση του εκμαγείου όρθιου μαρμάρινου γλυπτού του Οσίριδος στον βόρειο πυλώνα του ιερού των Αιγυπτίων θεών στο Μικρό Έλος – Μπρέξιζα. Πρόκειται για το πρώτο εκμαγείο που ολοκληρώνεται στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής για την αποκατάσταση των εκμαγείων που είναι στημένα στους πυλώνες του ιερού των ρωμαϊκών χρόνων, μετά τις εκτεταμένες φθορές που άγνωστοι επέφεραν την περασμένη άνοιξη.

Τα πρωτότυπα μαρμάρινα γλυπτά Οσίριδος και Ίσιδος εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνος.

Το ιερό, που ήταν αφιερωμένο στη λατρεία των Αιγυπτίων θεών, ίδρυσε ο Ηρώδης Αττικός λίγο μετά τα μέσα του 2ου αι. μ.Χ. στον τόπο καταγωγής και γενέτειρά του, τον Μαραθώνα, πιθανότατα σε μίμηση του Σαραπείου στο Δέλτα του Νείλου. Από τον Φιλόστρατο, βιογράφο του σημαντικού αυτού ρήτορα των ρωμαϊκών χρόνων, το ιερό αυτό του Μαραθώνα αναφέρεται ως ιερό του Κανώβου.

Ο Κάνωβος (α–Car), δεύτερος λαμπρότερος αστέρας μετά τον Σείριο – και πολύτιμος για την ναυσιπλοϊα ως δείκτης του Νότου -, συνδεόταν με τη λατρεία του Οσίριδος συμβολίζοντας το πλοιάριο του Αιγυπτιακού θεού αυτού του Κάτω Κόσμου. Ο αστέρας θα ήταν ακόμη ορατός στον νυχτερινό ορίζοντα του ιερού του Μαραθώνα τον 2ο αιώνα μ.Χ.

Η λατρεία των Αιγυπτίων θεών, όπως ο Όσιρις-Σάραπις, η Ίσις και ο γιος τους Ώρος, γνώρισαν ευρύτατη διάδοση στον ελληνορωμαϊκό κόσμο, σε πολλές περιπτώσεις με συγκρητισμό και αφομοίωση χαρακτηριστικών άλλων κυρίαρχων θεοτήτων, όπως ο Διόνυσος και ο Πλούτων, για τον Όσιρι-Σάραπι, ή η Δήμητρα και η Αφροδίτη, για την Ίσιδα.

Creative People

Τελευταία Νέα

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα