20.5 C
Athens
Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ«ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

«ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΕΝΤΕΛΙΚΟΥ ΒΟΥΝΟΥ

«Από χέρι Πρόσφυγα σε χέρι Σαρακατσάνου στη λογική της συμβίωσης όλων αυτών των ετών» είπε ο δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου Βασίλης Πιστικίδης απόγονος των μικρασιατικών προσφύγων υποδεχόμενος το συνάδελφό του δήμαρχο Πεντέλης Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη δωρίζοντάς του ένα γλυπτό κλαδάκι ελιάς. Ένα δώρο συμβολικό δώρο που έφερε σε αμηχανία τον φιλοξενούμενο δήμαρχο που δεν είχε προνοήσει ώστε να το ανταποδώσει. Εν τούτοις η ανταπόδοση ήρθε με το κάλεσμα του κ. Πιστικίδη στο καθιερωμένο ετήσιο Αντάμωμα των Σαρακατσαναίων του Πεντελικού Βουνού, την πρώτη Κυριακή του Ιουνίου, στους Αγ. Ασωμάτους. Μόνο που τότε σύμφωνα με τη προεκλογική συμφωνία ανάμεσα στις δύο παρατάξεις που συνέπραξαν, ο κ. Πιστικίδης θα έχει παραδώσει τη σκυτάλη της Δημαρχίας.

Κι όλα αυτά συνέβησαν τη Κυριακή 20 Νοεμβρίου στην ημερίδα που   πραγματοποιήθηκε από το «Λύκειον των Ελληνίδων» (Παράρτημα Ραφήνας) με θέμα: «ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΙ – ΠΟΙΜΕΝΕΣ – ΣΚΗΝΙΤΕΣ», όπου ο κ. Στεργίου Πρόεδρος επίσης των Σαρακατσαναίων Πεντελικού Βουνού ως αυτόχθονας Σαρακατσάνος μίλησε για τους ανυπότακτους «Μαύρους Φυγάδες» της Πεντέλης και την ιστορία τους μέσα στο χρόνο.

Η εισήγησή του που αποτελεί μνημείο ιστορικής παράθεσης της ζωής, των ηθών και των εθίμων της ανυπότακτης νομαδικής φυλής των Σαρακατσαναίων, επισυνάπτεται με PDF για όσους θέλουν να εντρυφήσουν στην ιστορία του τόπου που ζουν. 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα