28.5 C
Athens
Τρίτη, 25 Ιουνίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

ΣΤΟ ΚΟΡΩΠΙ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ 60 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ

Το  Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού  σε  συνεργασία με τον Σύλλογο Κρητών Μεσογείων και την υποστήριξη του ΝΠΔΔ «Σφηττός» πραγματοποίησε αφιέρωμα στον Ν. Καζαντζάκη με αφορμή το 2017 Έτος Ν. Καζαντζάκη, 60 χρόνια από τον θάνατό του.

Στην αρχή ακούστηκαν αποσπάσματα από την μελοποιημένη Οδύσσεια του Ν. Καζαντζάκη και προβλήθηκε η τελευταία του συνέντευξη στο BBC.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε δύο μέρη:

Στο α΄ μέρος η ομάδα εφήβων του ΕΚΤ&Π (αποτελείται από μαθητές των Γενικών Λυκείων Κορωπίου ) και μέλη του Συλλόγου Κρητών Μεσογείων παρουσίασαν τη βιογραφία του Ν. Καζαντζάκη με προβολή αντίστοιχων φωτογραφιών ενώ ενδιάμεσα διαβάστηκαν αποσπάσματα από τα έργα του.

Τον συντονισμό της ομάδας εφήβων έχει η κα Δήμητρα Σπυροπούλου, καθηγήτρια φιλόλογος και μέλος του ΕΚΤ&Π.

Στο β΄ μέρος η κα Κατερίνα Γεωργιλέα, αντιπρόεδρος του Συλλόγου nARTura, μας παρουσίασε την βιογραφία του  Γιώργη Ζορμπά (δηλ. του Αλέξη Ζορμπά) και τη σχέση του με τον Καζαντζάκη στα λιγνιτωρυχεία της Στούπας Μάνης.

Το αφιέρωμα έκλεισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Μεσογείων κ. Γιάννης Βλάσσης ο  οποίος παρουσίασε τους 15 δίσκους γνωστών συνθετών αφιερωμένους στον Ν.Καζαντζάκη ενώ μικρό σύνολο της ορχήστρας του Συλλόγου Κρητών ερμήνευσαν δυο τραγούδια αφιερωμένα στον Καζαντζάκη.

Τον συντονισμό είχε η Βάσω Κιούση

Παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Κρωπίας κ. Δημήτρης Κιούσης με την σύζυγό του, ο αντιδήμαρχος κ. Ανδρέας  Ντούνης, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Σφηττός» κ. Αντώνης Κορωνιάς,ο Δημήτρης Μακρής ερευνητής Τοπικής Ιστορίας Ραφήνας Πικερμίου και πρόεδρος του ΕΚΤ&Π, η κα Αθηνά Κιούση επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Κρωπίας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Άγκη Λειβαδίτου και Αγγελική Μαρκαντώνη, μέλη του Διαλεκτικού Ομίλου κ.α.

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα