21.4 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑυτό το σημείο σημαδεύτηκε από έναν μυστηριώδη σκελετό – Τελικά έκρυβε μια...

Αυτό το σημείο σημαδεύτηκε από έναν μυστηριώδη σκελετό – Τελικά έκρυβε μια εκπληκτική ανακάλυψη που ξαναγράφει την ιστορία

Μπροστά σε μία εκπληκτική ανακάλυψη βρέθηκαν οι επιστήμονες στην κεντρική Νορβηγία. Ερευνούσαν έναν ταφικό τύμβο στο Leka στο Trøndelag και έκαναν μια ανακάλυψη που προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό και ξαναγράφει την ιστορία.

Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε την παλαιότερη γνωστή ταφή πλοίου της Σκανδιναβίας. Οι επιστήμονες πήραν δείγματα από το ξύλο γύρω από τα καρφιά στο πλοίο για να χρονολογήσουν το ναυάγιο που βρέθηκε στο ταφικό τύμβο του Herlaugshaugen, Το Rogaland έχει το μεγαλύτερο «νεκροταφείο» αρχαίων πλοίων που χρονολογείται από τα τέλη του 7ου αιώνα. Ωστόσο αυτό το πλοίο είναι παλαιότερο.

Το πλοίο στην ανήκει στην Μεροβίγγεια περίοδο (550-800 μ.Χ.). Ο Geir Grønnesby, επικεφαλής του έργου από το Μουσείο Επιστημών του Πανεπιστημίου Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας (NTNU), είπε στο NRK ότι το πλοίο είναι πριν τη εποχή των Βίκινγκ και η ύπαρξη του αμφισβητεί τις υπάρχουσες πεποιθήσεις σχετικά με τη θαλάσσια και εμπορική ιστορία της περιοχής.

Ο σκελετός σε καθιστή θέση και ο χαμένος βασιλιάς

Οι ταφές πλοίων στην Νορβηγία γίνονταν όταν πέθαινε κάποιος άνθρωπος καθώς ο λαός πίστευε ότι το πλοίο θα του προσφέρει ασφαλή διέλευσης στον άλλο κόσμο. Το πλοίο δεν είναι το μοναδικό μεγάλο εύρημα στον Herlaugshaugen. Ο ταφικός τύμβος είναι πάνω από 60 μέτρα και εκεί έχουν πραγματοποιηθεί πολλές ανασκαφές από τον 18ο αιώνα.

Στην ίδια περιοχή οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ένα χάλκινο καζάνι, κόκκαλα ζώων και έναν σκελετό σε καθιστή θέση με το σπαθί του. Οι θρύλοι της Νορβηγίας αναφέρουν ότι σε εκείνο το σημείο μπορεί να έχει ταφεί ο βασιλιάς των Βίκινγκ, Herlaug. Ο σκελετός που βρέθηκε εκτέθηκε σε ένα μουσείο όπως του Herlaug αλλά στην πορεία τα ίχνη του χάθηκαν. Άλλα αντικείμενα από τον τύμβο εξαφανίστηκαν επίσης στις αρχές της δεκαετίας του 1920.

Τι δείχνει η ανακάλυψη

Η εκπληκτική ανακάλυψη δείχνει ότι η παράδοση ταφής των πλοίων είναι αρκετά παλαιότερη από αυτή που πίστευαν οι επιστήμονες. Επίσης προσφέρει στοιχεία ότι η περιοχή είχε προηγμένες θαλάσσιες δυνατότητες πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε.

Προφανώς, οι άνθρωποι από εκείνα τα μέρη ήρθαν σε επαφή με κόσμο από ξένα μέρη του κόσμου πολύ νωρίτερα από ό,τι περίμενε κανείς. «Επειδή όταν κάποιος κατασκευάζει κάπως μεγάλα πλοία, είναι συνήθως επειδή πρόκειται να διανύσει μια απόσταση με αυτά», ανέφερε ο Grønnesby.

Είναι γνωστό ότι από τα μέσα του 7ου αιώνα, άνθρωποι από το Trøndelag έκαναν εμπόριο. Αυτή η μεταφορά εμπορευμάτων είναι κεντρική για την κατανόηση της εποχής των Βίκινγκ και της ανάπτυξης των πλοίων πριν από την εποχή των Βίκινγκ.
Υπάρχουν λίγα αρχαιολογικά ευρήματα από την Μεροβίγγεια εποχή στη Σκανδιναβία, γεγονός που εξηγεί γιατί υπάρχουν ελάχιστες ιστορικές γνώσεις για αυτήν την περίοδο. Έχουν υπάρξει κάποιες ενδιαφέρουσες ανακαλύψεις, όπως πρώιμες ταφές σκαφών στο Vendel και το Valsgärde της Σουηδίας. Ωστόσο είναι λίγα τα ευρήματα μέχρι στιγμής.

Υπάρχει, όμως, ένα μέρος στην Νορβηγία όπου οι αρχαιολόγοι αναμένουν να έχουν περισσότερα ευρήματα από αυτή την περίοδο. Η περιοχή που είναι γνωστή ως Namndalen.

«Στην πραγματικότητα, περίπου το 10% των μεγάλων ταφικών τύμβων στη Νορβηγία βρίσκονται στο Namdalen. Πρόκειται για σωρούς διαμέτρου άνω των 37 μέτρων και είναι σχεδόν ανεξήγητο πώς ένας δρόμος μίας κοιλάδας στη Νορβηγία φαίνεται να είναι κεντρικός για την κατασκευή μεγάλων σωρών», είπε ο Λαρς Φόρσεθ από τον δήμο της κομητείας Trøndelag.

Προς το παρόν είναι άγνωστο τι περιέχουν αυτοί οι μεγάλοι σωροί και πιθανότατα υπάρχει σύνδεση με παρόμοιους τάφους στην Ουψάλα της Σουηδίας και στο Σάφολκ στην Αγγλία. Οι μελλοντικές αρχαιολογικές ανασκαφές μπορεί να ανοίξουν ένα ακόμη κεφάλαιο στα βιβλία ιστορίας.

Πηγή: FOXreport.gr

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα