27.7 C
Athens
Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΑκριβό μου (σήμερα) παγωτό ξυλάκι – Πότε πρωτοεμφανίστηκε

Ακριβό μου (σήμερα) παγωτό ξυλάκι – Πότε πρωτοεμφανίστηκε

Εκτοξεύτηκε στα ύψη η τιμή του ταπεινού παγωτού ξυλάκι σύμφωνα με τα τελευταία νέα της αγοράς. Όταν πρωτοεμφανίστηκε ωστόσο αποτελούσε το αγαπημένο, προσιτό και δροσερό γλύκισμα μικρών και μεγάλων.

Το 1936 το παγωτό ξυλάκι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα.
Αυτή η καινοτομία ανήκε σε δύο αδέλφια που είχαν επιστρέψει από την Αμερική, τους αδελφούς Σουραπά, με καταγωγή από τα Βέρβενα Αρκαδίας, οι οποίοι δύο χρόνια νωρίτερα, το 1934, είχαν ιδρύσει την Εθνική Βιομηχανία Γάλακτος (ΕΒΓΑ). Το εργοστάσιο, συνολικής έκτασης 10.000 τ.μ., βρισκόταν στην περιοχή του Βοτανικού, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα.

Το παγωτό στην αρχή είχε μόνο γεύση βανίλια και έκανε θραύση στην αγορά. Λίγο αργότερα παρουσίασε και το παγωτό σε κύπελλο καθώς και το χωνάκι με σοκολάτα και αμύγδαλο.

Το ξυλάκι με επικάλυψη σοκολάτας ήρθε αρκετά αργότερα!

Μέχρι τότε το παγωτό το έβρισκε κανείς μόνο «χύμα», από πλανόδιους παγωτατζήδες που γυρνούσαν στις γειτονιές με τρίκυκλα καρότσια.
Η διαφήμιση ήταν χαρακτηριστική της εποχής, την οποία είχε δημιουργήσει η εταιρία «Αλέκτωρ» του Τάκη Θεοφιλόπουλου. Η αφίσα βρισκόταν στα γαλακτοπωλεία που είχαν ανοίξει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας με την ονομασία «ΕΒΓΑ της γειτονιάς».

Το 1953, η ΕΒΓΑ χρησιμοποίησε πλαστικό για τις συσκευασίες του γιαουρτιού και των παγωτών της, ενώ το 1955 εξελίχθηκε και στη σοκολάτα φέρνοντας εξελιγμένα μηχανήματα τα οποία έφτιαχναν σοκολάτες ελβετικού τύπου γάλακτος, αμυγδάλου κ.ά.

Creative People

Τελευταία Νέα

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα