17.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΑποκατάσταση Μπρεξίζας ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ απ’ την Κυβέρνηση

Αποκατάσταση Μπρεξίζας ζητούν βουλευτές του ΚΚΕ απ’ την Κυβέρνηση

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα: την ανάγκη αποκατάστασης του προστατευόμενου χώρου Μπρεξίζα της Νέας Μάκρης, κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ όπως πιο κάτω ακολουθεί:

Έντονη ανησυχία και αντιδράσεις από σωματεία, μαζικούς φορείς της περιοχής του Μαραθώνα και της Νέας Μάκρης έχει προκαλέσει η λειτουργία του ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων) και οι όροι αποκατάστασής του στην θέση Μπρεξίζα.

Ο χώρος της Μπρεξίζας Νέας Μάκρης είναι υγρότοπος, που δημιουργείται από πηγή, στο ύψος της σημερινής Λεωφόρου Μαραθώνος. Εντός του χώρου υπάρχουν σημαντικές αρχαιότητες, όπως ιερό Αιγυπτίων θεών, λουτρό (βαλανείο) και ενυδρείο.

Επίσης έχει κηρυχθεί υγρότοπος Α’ προτεραιότητας με το Νέο Χωροταξικό Ν.4277/2014 (σελ.4968), καθώς συμπληρωματικά στην ιστορική αξία του χώρου αναγνωρίζεται από το ελληνικό κράτος η χαρακτηριστική ιδιαιτερότητα της φύσης, της μορφολογίας και της σύστασης του εδάφους του χώρου.

Σημειώνουμε ακόμη ότι στη θέση «Μπρεξίζα», όπου ο λειτουργεί ομώνυμος ΧΑΔΑ, βρίσκεται η ομώνυμη, επίσης, ακτή κολύμβησης.

Ο χώρος αυτός, από το 2004 έως σήμερα, έχει μετατραπεί σταδιακά σε μια ακόμα ανεξέλεγκτη χωματερή της Ανατολικής Αττικής. Μέχρι σήμερα έχουν συγκεντρωθεί, όπως εκτιμάται, περί τα 55.000 κ.μ. αποβλήτων, κοινών απορριμμάτων, ογκωδών και αδρανών. Όπως δε προκύπτει από τη Μελέτη του ΥΠΕΝ «1η Αναθεώρηση ΣΔΛΑΠ ΥΔ Αττικής – Παραδοτέο Π5: Ανάλυση ανθρωπογενών πιέσεων και των επιπτώσεων τους στα επιφανειακά και στα υπόγεια υδατικά συστήματα – Απρίλιος 2017», κεφ. «3.7 Διαρροές από ΧΑΔΑ και ΧΥΤΑ», τα ανάμεικτα αυτά προς απομάκρυνση απόβλητα, τα οποία απαιτούν διακριτή διαχείριση ανάλογα με την υφή τους, καλύπτουν μια συνολική έκταση 158 στρ.

Οι ενέργειες, όμως, που έχουν γίνει από το Δήμο και  οι μελέτες που έχουν εκπονηθεί στην ουσία οδηγούν σε μια, υποτυπώδη αποκατάσταση του χώρου και στη διατήρηση του ΧΑΔΑ, καθώς προβλέπεται να γίνει απομάκρυνση μόνο 400 κ.μ. από τα εναποτεθειμένα απορρίμματα. Είναι προφανές ότι ο υψηλής αρχαιολογικής και περιβαλλοντικής αξίας υπόψη χώρος, παρόλο που εμπίπτει σε δύο καθεστώτα προστασίας, διατηρείται διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις ως ρυπαίνων ΧΑΔΑ σε αναμονή- προσθέτουμε εμείς- μελλοντικού ξεπουλήματος του μεγαλύτερου μέρους του, ως «φιλέτου σε εφεδρεία» .

 

Ύστερα από τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, εάν προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση τα οφειλόμενα μέτρα για να αποκατασταθεί η περιοχή της Μπρεξίζας ως χώρος με υψηλή αρχαιολογική και οικολογική αξία με επαναφορά του εδαφικού αναγλύφου στη φυσική του κατάσταση και με δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης της λαϊκής οικογένειας στην παρακείμενη παραλία, μακριά από κάθε είδους εμπορευματοποίηση στοιχείων της υπόψη περιοχής.

 

Οι Βουλευτές

Γκιόκας Γιάννης

Κανέλλη Λιάνα

Κατσώτης Χρήστος

Μανωλάκου Διαμάντω

 

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα