17.4 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΕπιστρέφει η Υδρία του Μειδία ως δάνειο στο Μουσείο Ακρόπολης

Επιστρέφει η Υδρία του Μειδία ως δάνειο στο Μουσείο Ακρόπολης

Η αριστουργηματική Υδρία του Μειδία επιστρέφει ως δάνειο στο Μουσείο Ακρόπολης: Εγκαταλείπει για πρώτη φορά ύστερα από 250 χρόνια το Βρετανικό Μουσείο

Στον, γνωστό ως είδηση,  δανεισμό ενός αριστουργηματικού αρχαιοελληνικού αγγείου από το Βρετανικό Μουσείο, στο Μουσείο της Ακρόπολης αναφέρεται η Art Newspaper, επισημαίνοντας ότι αυτό συμβαίνει την ώρα που ο George Osborne, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, ελπίζει να καταλήξει σε φιλικό διακανονισμό με την Ελλάδα για την επιστροφή ορισμένων από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Η Υδρία του Μειδία είναι ένα ζωγραφισμένο ερυθρόμορφο αγγείο που χρονολογείται από το 420 π.Χ. Με ύψος λίγο πάνω από 50 εκατοστά, είναι το αριστούργημα του αγγειογράφου που είναι γνωστός ως ζωγράφος Μειδίας, από την υπογραφή του στο αγγείο του Βρετανικού Μουσείου.

Στο αγγείο εικονίζονται διάφορα θέματα.

Στο επάνω μέρος οι Διόσκουροι αρπάζουν τις Λευκιππίδες, από το τέμενος της θεάς Αφροδίτης. Η θεά στο μέσο της σύνθεσης κάθεται δίπλα στο βωμό της, ενώ λίγο ψηλότερα εικονίζεται μια αρχαιότροπη εικόνα της.

Παράλληλα εικονίζεται και η Χρυσιήδα. Η θεά κοιτάζει δεξιά προς τον Κάστορα, ο οποίος έχει αγκαλιάσει την Εριφύλη και κατευθύνεται προς το τέθριππό του, όπου τον περιμένει ο ηνίοχός του, ο Χρύσιππος. Πάνω και αριστερά από την Αφροδίτη ο Πολυδεύκης με την Ιλάειρα, στο δικό του τέθριππο.

Ο Πολυδεύκης φοράει κοντό χιτώνα και χλαμύδα. Κρατά με το ένα του χέρι τα ηνία και ένα μαστίγιο και με το άλλο αγκαλιάζει σφιχτά την Ιλάειρα. Η Αγαύη και η Πειθώ, φίλες της Εριφύλης απομακρύνονται τρομαγμένες. Η Πειθώ είναι στα δεξιά ενώ η Αγαύη αριστερά, δίπλα στον Δία που παρακολουθεί τη σκηνή, κρατώντας το σκήπτρο του.

Στο κάτω μέρος του αγγείου εικονίζεται ο Ηρακλής στον κήπο των Εσπερίδων, αλλά ο ζωγράφος του Μηδεία έχει απεικονίσει όσους σχετίζονται με την Αθήνα. Στο κέντρο της σύνθεσης το καρποφόρο δέντρο που περιβάλλεται από τις Εσπερίδες. Στον κορμό του είναι τυλιγμένος ο δράκοντας Λάδων, ο φύλακας των κήπων.

Στα αριστερά εικονίζεται η Χρυσόθεμις που απλώνει το χέρι της να πάρει έναν καρπό. Πίσω της η Αστερόπη και στα δεξιά η Λιπάρα, η οποία κρατά ήδη έναν καρπό και στρέφεται προς τον Ηρακλή που κάθεται επάνω στη λεοντή του.

Στην ίδια έκθεση θα εκτεθούν επίσης μοναδικά έργα, όπως η «Συκοφαντία του Απελλή» του Σάντρο Μποτιτσέλι και του εργαστηρίου του, που ανήκει στη συλλογή του μουσείου Ουφίτσι στη Φλωρεντία, «Ο Κρόνος καταβροχθίζει τα παιδιά του» του Π.Π. Ρούμπενς από το Μουσείο του Prado, και το άγαλμα Χίμαιρας του 400 π.Χ. από το Αρχαιολογικό Μουσείο της Φλωρεντίας.

Μετά την παρουσίαση στην Αθήνα, η Υδρία του Μειδία θα μεταβεί στο Παρίσι, σε έκθεση στο Λούβρο.

Πηγή: hellasjournal.com

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα