18.1 C
Athens
Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣH ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ & H ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΡΟΥΣΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

H ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ & H ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΡΟΥΣΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ

Το 2004 στην Εναλλακτική Κοινότητα ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ προέκυψε μια ιδιαίτερη – ως προς το περιεχόμενο της – δημιουργική ομάδα: αυτή των «Μουσικών οργάνων». Βασική της αποστολή είναι η κατασκευή παραδοσιακών κρουστών μουσικών οργάνων. Στη συγκεκριμένη ομάδα, καταλύτης στη διαδικασία απεξάρτησης είναι τα ίδια τα μουσικά όργανα και κατ’ επέκταση η μουσική. Η μουσική εκφράζει με τους ήχους συναισθήματα, εμπειρίες και σκέψεις. Τα συναισθήματα, μέσα από την κατασκευή, γίνονται έκφραση και παίρνουν μορφή. Η φαντασία και η όρεξη για δημιουργία καταλήγει σε ένα αποτέλεσμα το οποίο εκφράζει τον νέο τρόπο ζωής μας.

Το να είσαι μέλος της ομάδας «Μουσικών οργάνων» αποτελεί ένα άγνωστο ξεκίνημα, που σίγουρα – στην αρχή τουλάχιστον – προκαλεί και μια δυσκολία. Η υπέρβαση της δυσκολίας αυτής παραλληλίζεται με την υπέρβαση της δυσκολίας που απαιτεί ο αγώνας μας για μια καθαρή ζωή. Το μεράκι και η φροντίδα που απαιτεί ένα μουσικό όργανο για την κατασκευή του μάς βοηθάει να γνωρίσουμε τον εαυτό μας και να τον φροντίσουμε με αγάπη και ενδιαφέρον. Η αλλαγή και η μεταμόρφωση ακατέργαστων απλών υλικών σε ένα ολοκληρωμένο μουσικό όργανο με άρτιο και σωστό ήχο, δείχνει τη δύναμη της δημιουργίας και της αλλαγής. Ανάλογη αλλαγή κάνουμε κι εμείς όταν ερχόμαστε στο Πρόγραμμα και προσπαθούμε να δώσουμε μορφή και νόημα σε ακατέργαστες σκέψεις και συναισθήματά, βασιζόμενοι σε καθαρές αξίες.

Συμμετέχοντας στην ομάδα «Μουσικών οργάνων» προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τα δημιουργικά κομμάτια του εαυτού μας: δουλεύουμε με συνέπεια και ομαδικότητα φροντίζοντας τόσο για την ομάδα, όσο και για τον εαυτό μας.

Η μεγαλύτερη ανταμοιβή έρχεται βλέποντας τον θαυμασμό, τη συγκίνηση και την έκπληξη του κόσμου όταν βλέπουν για πρώτη φορά στις εκθέσεις ένα από τα κρουστά της ομάδας. Αυτά τα ιδιαίτερα χειροποίητα μουσικά όργανα είναι: το μπεντίρ (bendir), το νταούλι, ο βροχοποιός και το χειροτύμπανο. Πριν τρία χρόνια προστέθηκαν και δύο καινούργια μουσικά όργανα: το τύμπανο του ωκεανού (ocean drum) και το ηπειρώτικο ντέφι.

Η κατασκευή μουσικών οργάνων, εκτός από τη μεγάλη αξία της στη διαδικασία απεξάρτησης, προσθέτει συγχρόνως σημαντικά εφόδια και τεχνικές γνώσεις, μιας και όσοι συμμετέχουμε στην ομάδα δεν είχαμε ασχοληθεί ποτέ με κάτι τέτοιο στο παρελθόν. Πολλές φορές, αποτελεί και ένα σημαντικό επαγγελματικό εφόδιο σε μια τέχνη που συγκαταλέγεται στα παραδοσιακά επαγγέλματα, για όσους σκεφτόμαστε – κατά την κοινωνική μας επανένταξη – να δραστηριοποιηθούμε σε αυτόν τον τομέα.

Τα κρουστά που κατασκευάζονται από την ομάδα «Μουσικών Οργάνων» της Εναλλακτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ εκτίθενται: στο Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, στο Μουσείο Ελληνικών και Παραδοσιακών Οργάνων, στο Μουσείο Μπενάκη, στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης και στο κτίριο της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ραφήνας. Μπορεί κανείς να επισκεφθεί την ιστοσελίδα του ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ www.kethea-paremvasi.gr για περισσότερες πληροφορίες.

Ομάδα άρθρου της Εναλλακτικής Κοινότητας ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Τηλέφωνο επικοινωνίας

Συμβουλευτικό Κέντρο ΚΕΘΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

2294079900

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα