22.1 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΗ γυναίκα που φτιάχνει ηλεκτρικές κιθάρες από... μανιτάρια

Η γυναίκα που φτιάχνει ηλεκτρικές κιθάρες από… μανιτάρια

Η κατασκευάστρια κιθάρας και κορυφαία τεχνίτης Rachel Rosenkrantz πιστεύει ότι έχει πετύχει τη σωστή νότα δημιουργώντας ειδικά όργανα από βιοϋλικά.

Όταν σκέφτεστε μια κιθάρα, τι σας έρχεται στο μυαλό; Ίσως είναι μια απλή ακουστική κιθάρα σφενδάμου, το είδος που παίζεται από αμέτρητους τραγουδιστές-τραγουδοποιούς όλα αυτά τα χρόνια, ή ίσως μία ηλεκτρική από μαόνι με διπλό λαιμό, που προτιμάται περισσότερο από τους θεούς της ροκ.

Ενώ αυτές οι κλασικές κιθάρες θα έχουν πάντα μια σταθερή θέση στις λίστες αναπαραγωγής μας, υπάρχουν μερικά νέα κατασκευαστικά σχέδια που προκαλούν πάταγο αξιοποιώντας περίεργα υλικά.

Η κατασκευάστρια κιθάρας και κορυφαία τεχνίτης Rachel Rosenkrantz πιστεύει ότι έχει πετύχει τη σωστή νότα δημιουργώντας ειδικά όργανα από βιοϋλικά. Από γιουκαλίλι με μανιτάρια και κιθάρες από αληθινές κυψέλες μέχρι μπάντζο από δέρμα κομπούχα, η ίδια έχει συγκεντρώσει μια περίεργη συλλογή βιοδιασπώμενων οργάνων.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 2000, όταν η Rosenkrantz ήταν μία 21χρονη φοιτήτρια στο Παρίσι που διχαζόταν ανάμεσα στο να γίνει μουσικός ή εικαστικός. Η κατασκευή κιθάρας συνδύαζε τα δύο της πάθη – αλλά οι ντόπιοι τεχνίτες είπαν ότι ήταν πολύ μεγάλη για να ξεκινήσει ακόμα και σε αυτή τη νεαρή ηλικία – έτσι έμεινε στο σχέδιο.

Στις αρχές της καριέρας της στην κατασκευή κιθάρας, η Rosenkrantz αμφισβήτησε τι μπορούσε να γίνει μόνο με ξύλο και πλαστικό. Από το παρελθόν της στο σχεδιασμό, είδε ότι τα βιοϋλικά χρησιμοποιούνταν σε οτιδήποτε, από αυτοκίνητα BMW μέχρι αθλητικά παπούτσια.

Το σήμα κατατεθέν της ήταν η αντικατάσταση του πλαστικού με δέρμα ψαριού, το οποίο προμηθεύεται από έναν πωλητή στη Βραζιλία που φτιάχνει δέρμα τιλάπιας από απορρίμματα ιχθυοτροφείων. «Είναι [το δέρμα του ψαριού] πιο ισχυρό από το πλαστικό, πιο εύκαμπτο από το πλαστικό», είπε. «Ότι πρέπει για το pick guard που προστατεύει το όργανο από το ξύσιμο κι ακολουθεί την κίνηση του ξύλου».

Οι ιδιόρρυθμες δημιουργίες της Rosenkrantz ακούγονται ελαφρώς διαφορετικές από τις συμβατικές κιθάρες, ανάλογα με το βιοϋλικό από το οποίο κατασκευάζονται. Η «Mycocaster» έχει έναν έντονο και ρινικό τόνο. «Δεν ήξερα ότι θα είχε αυτή τη χροιά», είπε. Ωστόσο, την έκανε να σκεφτεί ότι αυτά τα όργανα θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν εξειδικευμένα και ίσως νέα είδη μουσικής.

«Αν θέλουμε να δημιουργήσουμε νέους ήχους, ίσως πρέπει να αναζητήσουμε νέα υλικά», πρόσθεσε η Rosenkrantz.

Ωστόσο, αυτές οι κιθάρες κατά παραγγελία δεν είναι φθηνές. Η Mycocaster της Rosenkrantz κοστίζει επί του παρόντος 4.000 δολάρια και έχει μόνο τρεις παραγγελίες στα σκαριά. Θα ήθελε να μειώσει περαιτέρω το κόστος, αλλά παραδέχεται ότι θα χρειαζόταν βοήθεια από έναν μεγαλύτερο κατασκευαστή.

«Θα ήθελα πολύ να είναι 50 δολάρια και κάθε μουσικός να μπορεί να αντέξει οικονομικά μία τέτοια κιθάρα», είπε η Rosenkrantz. Α«Έχω πίστη στο μέλλον», πρόσθεσε. «Αυτό που μπορεί να θεωρηθεί παράξενο σήμερα μπορεί να μην είναι παράξενο αύριο».

Sound of the underground: This guitar maker finds music in mushrooms

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα