17.5 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΞύπνησε ο Βεζούβιος!

Ξύπνησε ο Βεζούβιος!

Ο σεισμός στο τρομερό ηφαίστειο τρόμαξε τη Νάπολη και όλη την περιοχή, αλλά οι σεισμολόγοι το θεωρούν μεμονωμένο και σπάνιο γεγονός…

Το μέγεθος μικρό. «Μόλις» τρία ρίχτερ. Κι όμως εδώ και λίγες ώρες οι σεισμολόγοι στην Ιταλία ανησυχούν. Ο σεισμός στον Βεζούβιο είναι πάντα ένα τρομακτικό γεγονός. Όπως μετέδωσαν τα ιταλικά ΜΜΕ είναι ένα σπάνιο σοκ που αντιπροσωπεύει μια «μεμονωμένη περίπτωση» και που, σε αντίθεση με τους πιο συνηθισμένους σεισμούς, «μπορεί να συμβεί έξω από τον άξονα του κρατήρα, σε μεγαλύτερα βάθη».

Έτσι εξηγεί το INGV (Ιταλικό Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας) το σεισμικό συμβάν μεγέθους 3 ρίχτερ το οποίο στις 19:08 τοπική ώρα, την περασμένη Δευτέρα επηρέασε περιοχή βορειοδυτικά του κρατήρα του Βεζούβιου, κοντά στην Pollena Trocchia. Ήταν σοκ. Σεισμός που έγινε αισθητός στην περιοχή αλλά και σε κάποιες γειτονιές της Νάπολης.

Το ξύπνημα του Εγκέλαδου προκάλεσε μεγάλη ανησυχία αλλά όχι ζημιές, τα σχολεία στην περιοχή του Βεζούβιου άνοιξαν κανονικά μετά από επιθεωρήσεις και ελέγχους που έγιναν στα κτίρια. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι μελετητές επαναλαμβάνουν: «Δεν υπάρχει καμία σχέση με αυτό που συμβαίνει στο Campi Flegrei, καμία άμεση σχέση». Ωστόσο, χθες η Ingv εξέδωσε μια δήλωση επίσης για να προσφέρει ένα στοιχείο ερμηνείας ενός «εκκεντρικού» σεισμού, δηλαδή σε απόσταση από το ηφαιστειακό οικοδόμημα του Βεζούβιου. Το Ingv ανέφερε: «Τα σεισμικά γεγονότα όπως αυτό που συνέβη το βράδυ της 11ης Μαρτίου 2024, είναι πολύ πιο σπάνια και γενικά αντιπροσωπεύουν μεμονωμένες περιπτώσεις που, σε αντίθεση με τα πιο συνηθισμένα, μπορούν να συμβούν έξω από τον άξονα του κρατήρα και σε μεγαλύτερα βάθη, πιθανώς σχετικές στη μερική και τοπική επανενεργοποίηση ρηγμάτων που επηρεάζουν τη βάση του ηφαιστειογενούς οικοδομήματος».

Σε κάθε περίπτωση όλοι ένα πράγμα πρέπει να θυμούνται:

«Ο Βεζούβιος είναι ένα ενεργό ηφαίστειο – συνεχίζει το δελτίο τύπου – και, όπως όλα τα ενεργά ηφαίστεια, έχει τη χαρακτηριστική του σεισμικότητα, που συνδέεται με την κανονική εξέλιξη του ηφαιστείου σε μια περίοδο ηρεμίας όπως η σημερινή. Η σεισμικότητα του Βεζούβιου είναι εντελώς ανεξάρτητη από αυτή που εμφανίζεται στο Campi Flegrei, η οποία συνδέεται με μια διαφορετική δυναμική. Εκατοντάδες σεισμικά γεγονότα καταγράφονται αυτή τη στιγμή στον Βεζούβιο, γενικά πολύ χαμηλού μεγέθους και δεν γίνονται αισθητά από τον πληθυσμό, τα οποία περιοδικά διανθίζονται με γεγονότα μεγαλύτερης ενέργειας, όπως αυτό που συνέβη στις αρχές του Μάρτη, που έφτασε το μέγεθος των 2,8 βαθμών. Ο ισχυρότερος σεισμός που καταγράφηκε στην περιοχή του Βεζούβιου, από το 1944 έως σήμερα, ήταν αυτός που σημειώθηκε το 1999 και ήταν μεγέθους 3,6».

Ως μεμονωμένα γεγονότα, αυτοί οι σεισμοί δεν δίνουν ιδιαίτερες πληροφορίες για τη δραστηριότητα του ηφαιστείου – συνεχίζει το Ingv – αλλά, φυσικά, όλα τα συστήματα επιτήρησης του, τα οποία παρακολουθούν όλες τις φυσικές και χημικές παραμέτρους που χαρακτηρίζουν τον Βεζούβιο, είναι συνεχώς ενεργά για να τονίσουν άμεσα οποιαδήποτε παραλλαγή που μπορεί να δώσει ενδείξεις για την κατάσταση του ηφαιστειακού συστήματος. Μέχρι σήμερα, το πολυπαραμετρικό δίκτυο παρακολούθησης Vesuvius του INGV Vesuvian Observatory δεν έχει καταγράψει ανωμαλίες που να αποδίδονται σε διακυμάνσεις στη δυναμική κατάσταση του ηφαιστείου και ως εκ τούτου το τρέχον επίπεδο συναγερμού είναι πράσινο».

Η τοπική «Giornale» έγραψε: «Υπάρχει τόσος φόβος εκ μέρους των πολιτών θεωρώντας ότι ο Βεζούβιος είναι ένα από τα δύο ενεργά ηφαίστεια της ηπειρωτικής Ευρώπης καθώς και ένα από τα πιο μελετημένα και επικίνδυνα στον κόσμο λόγω του μεγάλου πληθυσμού των γύρω περιοχών και των εκρηκτικών χαρακτηριστικών του. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή φόβου λαμβάνοντας υπόψη τις εξηγήσεις και τις διαβεβαιώσεις που ελήφθησαν από τους ειδικούς του Εθνικού Ινστιτούτου Ηφαιστειολογίας (INGV), οι οποίοι υπογράμμισαν «σπάνιο και μεμονωμένο γεγονός», προσθέτοντας ότι «δεν θα υπάρξει άμεση σχέση με τους Campi Flegrei. Ο συναγερμός ακυρώθηκε άμεσα αφού είναι μεμονωμένη περίπτωση και μπορεί να εμφανιστεί έξω από τον άξονα του κρατήρα, σε μεγαλύτερα βάθη».

Τα λόγια των ειδικών της INGV: «Πολύ σπάνιο γεγονός», η αλήθεια είναι ότι υποβάθμισαν τον σεισμό. Κανείς όμως στη Νάπολι και τη γύρω περιοχή δεν ησύχασαν. Όταν ζεις κάτω από ένα ηφαίστειο τόσο ενεργό όσο ο Βεζούβιος με τόσες και τόσες εκρήξεις και που έχει μείνει στην ιστορία για τη καταστροφή της Πομπηίας και του Ερκουλάνεουμ (έστω κι αν αυτό έγινε πριν από δυο χιλιάδες χρόνια) μόνο ήρεμος δεν μπορείς να είσαι όταν νιώσεις τη γη να κινείται.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα