18.7 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΛύθηκε το μυστήριο της 300 ετών γοργόνας – μούμιας

Λύθηκε το μυστήριο της 300 ετών γοργόνας – μούμιας

Τρίχες θηλαστικών και δέρμα ψαριού κάλυπταν τμήματα των χεριών, των ώμων, του λαιμού και των μάγουλων. Το σαγόνι και τα δόντια της ήταν παρμένα από ένα αρπακτικό ψάρι και τα νύχια της ήταν κατασκευασμένα από κερατίνη.

Επιμέλεια Μαρία Κρουστάλη

Την προέλευση μιας μουμιοποιημένης «γοργόνας» εξέτασαν ερευνητές στην Ιαπωνία και τα ευρήματα τούς άφησαν με το στόμα ανοιχτό. Το πλάσμα, που έχει το πάνω μέρος του σώματος ενός ανθρώπου και το κάτω ενός ψαριού, ανακαλύφθηκε το 2022. Οι επιστήμονες τότε είχαν προβληματιστεί και δεν μπορούσαν να κατηγοριοποιήσουν τη γοργόνα σε κάποιο είδος. Αφού την μελέτησαν για έναν χρόνο ανακάλυψαν την παράξενη ιστορία της και τελικά δεν ήταν αυτό που νόμιζαν.

Θυμίζει το Ningyo

Η γοργόνα – μούμια έχει μήκος περίπου 30,5 εκατοστά, βρέθηκε μέσα σε ένα σφραγισμένο ξύλινο κουτί σε έναν ιαπωνικό ναό, στην επαρχία Οκαγιάμα της Ιαπωνίας. Εκείνη την εποχή, οι ερευνητές πίστευαν ότι επρόκειτο για κούκλα φτιαγμένη από το σώμα και το κεφάλι μιας μαϊμούς, τα οποία είχαν ραφτεί πάνω στην ουρά ενός αποκεφαλισμένου ψαριού.

Το υβρίδιο θυμίζει το Ningyo, το πλάσμα από την ιαπωνική μυθολογία που μοιάζει με ψάρι, έχει ανθρώπινο κεφάλι και, σύμφωνα με τους μύθους, βοηθά στη θεραπεία ασθενειών.

Η γοργόνα είχε προηγουμένως εκτεθεί σε μια γυάλινη βιτρίνα στον ναό για να την προσκυνήσει ο κόσμος, πριν αποθηκευτεί πριν από 40 και πλέον χρόνια. Μια επιστολή που βρέθηκε μέσα στο κουτί με την μούμια αναφέρει ότι την αλίευσε ένας ψαράς μεταξύ 1736 και 1741 αλλά πιθανότατα κατασκευάστηκε δεκαετίες αργότερα για να πουληθεί σε εύπορους ανθρώπους που ήθελαν να βελτιώσουν την υγεία τους ή να ζήσουν περισσότερο.

Ο Kozen Kuida, αρχιερέας του ναού, δήλωσε ότι όντως η μούμια είχε θεωρηθεί ιερή. «Οι γοργόνες στην Ιαπωνία συνοδεύονται από ένα θρύλο. Λένε ότι αν φας τη σάρκα μιας γοργόνας, δεν θα πεθάνεις ποτέ. Υπάρχει μία ιστορία, σύμφωνα με την οποία μια γυναίκα έφαγε κατά λάθος τη σάρκα μιας γοργόνας και έζησε για 800 χρόνια», εξήγησε ο Kuida. 

Από τρίχες θηλαστικών και δέρμα ψαριού

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνών Kurashiki (KUSA) στην Ιαπωνία πήραν στην κατοχή τους τη γοργόνα στις αρχές Φεβρουαρίου του 2022 (με την άδεια των ιερέων του ναού) και άρχισαν να μελετούν το απόκοσμο τεχνούργημα χρησιμοποιώντας μια σειρά από τεχνικές, όπως σάρωση με ακτίνες Χ, αξονική τομογραφία, ραδιοχρονολόγηση, ηλεκτρονική μικροσκοπία και ανάλυση DNA.

Στις 7 Φεβρουαρίου, η ομάδα έδωσε τελικά στη δημοσιότητα τα ευρήματά της. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο κορμός της γοργόνας δεν ανήκε σε μαϊμού, αλλά ήταν κατασκευασμένος κυρίως από ύφασμα, χαρτί και βαμβάκι που συγκρατούνταν από μεταλλικές καρφίτσες, που ξεκινούσαν από το λαιμό και έφταναν μέχρι το κάτω μέρος της πλάτης. Είχε επίσης βαφτεί με μια πάστα από μείγμα άμμου και κάρβουνου.

Ωστόσο, ο κορμός ήταν καλυμμένος με τμήματα από άλλα ζώα. Τρίχες θηλαστικών και δέρμα ψαριού κάλυπταν τμήματα των χεριών, των ώμων, του λαιμού και των μάγουλων. Το σαγόνι και τα δόντια της γοργόνας ήταν επίσης πιθανότατα παρμένα από ένα αρπακτικό ψάρι και τα νύχια της ήταν κατασκευασμένα από κερατίνη, που σημαίνει ότι προέρχονταν από ένα πραγματικό ζώο. 

Το κάτω μέρος της μούμιας προέρχεται όντως από ένα ψάρι, πιθανότατα από ένα είδος με πτερύγια σαν του σαλαχιού. Οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να ταυτοποιήσουν το πλήρες DNA της γοργόνα, αλλά η ραδιοχρονολόγηση των λεπιών έδειξε ότι μπορεί να κατασκευάστηκε στις αρχές του 1800.

Επίσης, η νέα ανάλυση έδειξε ότι η γοργόνα πιθανότατα δημιουργήθηκε για να ξεγελάσει τους ανθρώπους και να τους κάνει να πιστέψουν ότι τα Ningyos είχαν πράγματι θεραπευτικές ικανότητες. Σημειώνεται ότι στην Ιαπωνία έχουν βρεθεί άλλες 14 «γοργόνες» και η ερευνητική ομάδα ελπίζει να τις αναλύσει και να τις συγκρίνει.

Με πληροφορίες από Live Science και The Asahi Shimbun

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα