26.2 C
Athens
Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 2024

ΑρχικήFEATUREDΜπαντγκίρ: Πώς λειτουργούν τα παραδοσιακά περσικά “κλιματιστικά”;

Μπαντγκίρ: Πώς λειτουργούν τα παραδοσιακά περσικά “κλιματιστικά”;

Μια παραδοσιακή αρχιτεκτονική πατέντα που δουλεύει μέχρι σήμερα

Η Γιαζντ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στο Ιράν, θεωρείται το κέντρο του Ζωροαστρικού πολιτισμού. Είναι χτισμένη ανάμεσα σε δύο ερήμους,όποτε οι θερμοκρασίες της περιοχής είναι αρκετά ψηλές. Η Γιαζντ είναι γενικά γνωστή για την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική, με αυτά τα κτίρια που είναι φτιαγμένα από λάσπη και τούβλα για να ανταποκρίνονται στις συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον της περιοχής.

Ένα όμως από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία αυτής της αρχιτεκτονικής είναι τα “μπαντγκίρ”, αυτοί οι μικροί πύργοι που παγιδεύουν τον άνεμο και τον κατευθύνουν μέσα στο σπίτι για να έχει καλύτερο, φυσικό κλιματισμό!

Πολλές φορές μάλιστα οι ανεμόπυργοι φτιάχνονταν έτσι ώστε να συνδέονται με τους υπόγειους αγωγούς ύδρευσης (τα κανάτ), για να οδηγούν τον ζεστό αέρα κάτω από το έδαφος, να έρχεται σε επαφή με το τρεχούμενο νεράκι, να κρυώνει και να ανεβαίνει μετά δροσερός-δροσερός στο εσωτερικό του κτιρίου.

Με αυτή τη διαδικασία η εσωτερική θερμοκρασία μπορεί να πέσει μέχρι και 15°C!  Θερμοκρασίες πιο χαμηλές και από τα κλιματιστικά ρεύματος!

Μπαντγκίρ

Πηγή φωτογραφίας & κειμένου

Creative People

Τελευταία Νέα

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα