11.5 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΜύρισε ποπ κόρν και γιασεμί: Τα θερινά σινεμά της Αθήνας είναι το...

Μύρισε ποπ κόρν και γιασεμί: Τα θερινά σινεμά της Αθήνας είναι το απάγκιο του πραγματικού σινεφίλ

Τα θερινά σινεμά της Αθήνας, εκτός από μέρη για να δει κανείς μία παλιά ταινία που πλέον δεν είναι εύκολο να την δει στην μεγάλη οθόνη, είναι και μέρη στα οποία ο κόσμος συνευρίσκεται και κοινωνικοποιείται.

Στέλιος Παπαγρηγορίου – CNN Greece

Αθήνα είναι μία πόλη κινηματογραφική, μία πόλη που μπορεί κανείς να απολαύσει άπειρες θερινές αίθουσες που προσφέρουν προβολές παλαιών αλλά και νέων ταινιών. Κάθε καλοκαίρι και άνοιξη, η Αθήνα είναι η χαρά του γνήσιου σινεφίλ, με δεκάδες αίθουσες να ικανοποιούν κάθε γούστο και περιοχή.

8.jpg
Το Cine Κάρμεν στην Κατεχάκη είναι ανοιχτό από τις 11 Μαΐου

Πολλές δεκαετίες τώρα, η Αθήνα έχει την δική της παράδοση στα θερινά σινεμά και μπορούμε άνετα να πούμε πως είναι από τις πόλεις της Ευρώπης που διαθέτουν ίσως τις περισσότερες ανοιχτές αίθουσες το καλοκαίρι και την άνοιξη. Ναι, το σινεμά στην Αθήνα είναι απόλαυση με τον καλό καιρό και αυτό θα πρέπει να μας κάνει χαρούμενους μιας και ζούμε σε αυτή την πόλη.

9.jpg
Το cine Κάρμεν / Νίκος Ράζης, CNN Greece

Κάθε χρόνο είναι ένα σημαντικό ζήτημα για όλους τους σινεφίλ της Αθήνας (και όχι μόνο) το πότε θα ανοίξουν οι θερινές αίθουσες στην πόλη. Είναι πολλοί εκείνοι που περιμένουν πως και πως να δουν τις αγαπημένες τους παλιές ταινίες στα πολύ όμορφα θερινά σινεμά της Αθήνας.

5.jpg
To Cine Θησείον είναι ένα απο τα πιο ιστορικά σινεμά της Αθήνας. Λειτουργεί από την δεκαετία του 1930.

Αλλά όμως μπορεί κανείς να δει φυσικά και καινούριες κυκλοφορίες σε μία θερινή αίθουσα. Και πιστέψτε με, η Αθήνα έχει πολλές από αυτές, αίθουσες που μπορούν να καλύψουν όλα τα γούστα και όλες τις περιοχές της πόλης.

6.jpg
Το σινέ Θησείον / Νίκος Ράζης, CNN Greece

Να υπενθυμίσουμε πως πολλές από τις αίθουσες θερινών σινεμά της Αθήνας είναι κάτι σαν μνημεία κι έχουν κηρυχθεί διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Το CNN Greece έκανε την καθιερωμένη μας βόλτα στην Αθήνα και ανακαλύψαμε πολλά. Πότε ανοίγουν οι θερινές αίθουσες, τι έχουν να πουν οι αιθουσάρχες για τη θερινή σεζόν και φυσικά πήραμε μία γεύση για το τι θα ακολουθήσει αυτό το καλοκαίρι στα σινεμά της Αθήνας.

10.jpg
Το “Μίμης Φωτόπουλος” είναι μία θερινή αίθουσα στο Μαρούσι όπου μπορεί κανείς να δει μία ταινία με αρκετά χαμηλό εισιτήριο / Νίκος Ράζης, CNN Greece

Βρεθήκαμε πρώτα σε έναν από τους πιο κλασικούς θερινούς κινηματογράφους της Αθήνα, στο κέντρο της πόλης, στο σινέ Θησείον. Εκεί βρήκαμε τον ιδιοκτήτη του σινεμά, κ. Θωμά Μανιάκη, ο οποίος μας μίλησε λίγο για την κατάσταση και το πως νιώθει με τις νέες ταινίες που παίζονται σήμερα στις αίθουσες.

«Το cine Θησείον είναι ίσως ένας από τους πιο παλιούς και σημαντικούς κινηματογράφους του κέντρου της Αθήνας. Εδώ παίζονται ταινίες κάθε καλοκαίρι από το 1935. Από τότε ο κινηματογράφος αυτός παραμένει ακμαιότατος μέχρι και σήμερα. Περνάμε όμως κρίση όσο αφορά τις καλές ταινίες. Πλέον πάνε σινεμά οι άνθρωποι ίσα, ίσα για να φάνε ποπ κορν και να πιουν το αναψυκτικό τους. Παλιότερα ο κόσμος έβλεπε πραγματικά σημαντικές ταινίες. Έτσι εδώ στο σινέ Θησείον έχουμε μάθει τους πελάτες μας να βλέπουν κλασικό, καλό κινηματογράφο. Εδώ θα βρει κανείς σίγουρα κάθε καλοκαίρι πολλές ταινίες του Χίτσκοκ και γενικότερα από το παλιό Χόλιγουντ» δήλωσε ο κ. Θωμάς Μανιάκης, ιδιοκτήτης του cine Θησείον.

Η αίθουσα είναι ανοιχτή από τις 4 Μαΐου.

Τα θερινά σινεμά της Αθήνας, εκτός από μέρη για να δει κανείς μία παλιά ταινία που πλέον δεν είναι εύκολο να την δει στην μεγάλη οθόνη, είναι και μέρη στα οποία ο κόσμος συνευρίσκεται και κοινωνικοποιείται. Αυτό κάνει τα θερινά σινεμά μέρη και τόπους πολύ σημαντικούς για την ιστορία της πόλης αλλά και την εξέλιξη της μέσα στο χρόνο. Καθώς κάναμε τη βόλτα μας σε όλες τις αίθουσες της Αθήνας, μιλήσαμε με τον κ. Τάκη Μαστροκωστόπουλο, ιδιοκτήτη του επίσης ιστορικού θερινού σινεμά «Μίμης Φωτόπουλος».

12.jpg
Το θερινό «Μίμης Φωτόπουλος» / Νίκος Ράζης, CNN Greece

«Η αίθουσα ιδρύθηκε το 1995, και πήρε το όνομα από τον γνωστό ηθοποιό. ο οποίος έμενε χρόνια στο Μαρούσι. Είναι ένας δημοτικός, θερινός κινηματογράφος. Η αίθουσα έχει αναβαθμιστεί πρόσφατα και προσπαθούμε να κρατάμε χαμηλά την τιμή του εισιτηρίου έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί να έχει μία φτηνή διέξοδο. Παίζουμε κυρίως ταινίες Α΄ προβολής, περισσότερο εμπορικές. Έχουμε μία ιδιαίτερη αδυναμία σε ταινίες από το μοντέρνο Γαλλικό σινεμά, κυρίως κωμωδίες.
Επίσης φέρνουμε αρκετές νέες ισπανικές ταινίες και λιγότερο Χόλιγουντ. Φυσικά φέρνουμε και Αμερικάνικες περιπέτειες και μεγάλες παραγωγές. Ο κόσμος που έρχεται στο σινεμά είναι πολύ σινεφίλ κι έτσι έχουμε αποφασίσει να δώσουμε βάρος περισσότερο στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο. Την εποχή μέχρι και λίγο πριν τον Covid πηγαίναμε πολύ καλά. Μετά ήρθε η σκληρή διετία με την καραντίνα που ήταν πολύ δύσκολη.
Όμως το παλέψαμε. Το κρατήσαμε όρθιο. Καταφέραμε να επιβιώσουμε με πολύ λιγότερες θέσεις, λόγω ασφάλειας για τον ιό. Τώρα ο κόσμος έρχεται και πάλι να δει ταινίες. Οπότε εμείς φροντίζουμε πάντα να έχουμε την αίθουσα σε άριστη κατάσταση» είπε ο κ. Τάκης Μαστροκωστόπουλος, ιδιοκτήτης του σινέ «Μίμης Φωτόπουλος».

Συνεχίζοντας τη βόλτα μας στα ιστορικά θερινά σινεμά της Αθήνας φτιάξαμε μία λίστα με τις ημερομηνίες έναρξης των θερινών αιθουσών:

Το cine Αττικόν, το cine Θησείον, το cine Αλεξάνδρας και το Φλερύ στην Καλλιθέα, είναι ανοιχτά από τις 4 Μαΐου. Από τις 11 Μαΐου έχει ανοίξει το cine Αβάνα, το cine Ανεσις στους Αμπελόκηπους, το Μίμης Φωτόπουλος στο Μαρούσι, το cine Πολεμικό Μουσείο που άνοιξε μόλις πέρσι, το Εκράν, το Ηλέκτρα στην Πατησίων, το Στέλλα στην Κυψέλη, το Αμίκο ατο Χαλάνδρι και το cine Αθηναία στο Κολωνάκι, το Κάρμεν στην Κατεχάκη.

Από τις 18 Μαΐου έχουν ανοίξει το cine Γαλάτσι στο Άλσος Βεΐκου και το cine Φιλοθέη. 24 Μαΐου ανοίγει η ιστορική Ριβιέρα στα Εξάρχεια, όπως και το Vox στην ίδια περιοχή. Επίσης επανέρχεται το ιστορικό (και πολύ ρομαντικό) θερινό σινεμά cine Paris στην Πλάκα αλλά αναμένεται να ανοίξει λίγο πιο αργά, μάλλον τέλος Ιουνίου.

Φωτογραφίες: Νίκος Ράζης, CNN Greece

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα