16.8 C
Athens
Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

ΑρχικήFEATURED«Ο Δομήνικος από την Κρήτη» της Ραφηνιώτισσας Δανάης Μπασαντή

«Ο Δομήνικος από την Κρήτη» της Ραφηνιώτισσας Δανάης Μπασαντή

Αγγελική Ραγκούση: Αφιερώνω αυτό το άρθρο στην υπέροχη συγγραφέα Δανάη Μπασαντή και στην οικογένειά της, που ανέθρεψε μια τόσο γενναία κι ευγενική νεαρή γυναίκα.

Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή να παρουσιάσω την Δανάη ως συγγραφέα του παιδικού βιβλίου «Ο Δομήνικος από την Κρήτη». Λόγοι ανωτέρας βίας δεν μου επέτρεψαν να παραβρεθώ χθες Κυριακή 26/11 στην βιβλιοπαρουσίαση του Λυκείου των Ελληνίδων παράρτημα Ραφήνας, οπότε αφιερώνω αυτό το άρθρο στην υπέροχη συγγραφέα και στην οικογένειά της, που ανέθρεψε μια τόσο γενναία κι ευγενική νεαρή γυναίκα.

Είχα τη μεγάλη τιμή να γνωρίσω τη Δανάη, θυγατέρα της Άντας Σκαμάγκα και του Διαμαντή Μπασαντή, όντας φοιτήτρια αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ. Θαύμασα αυτή τη νεαρή γυναίκα για το πάθος της στη ζωή και την εκπαίδευση. Θαύμασα εξ’ ίσου την μητέρα της – μηχανικό στην τεχνική υπηρεσία του δήμου Ραφήνας-Πικερμίου – που την συνόδευε παντού, δίνοντάς της την ευκαιρία να κάνει πραγματικότητα τα οράματά της και την δημιουργική ιδιοσυγκρασία της. Από κοντά κι ο πατέρας Διαμαντής γνωστός δημοσιογράφος που ενέπνευσε στη Δανάη την αγάπη στη συγγραφή. Θαύμασα αυτή την τρίτεκνη οικογένεια για τη συνοχή, την αγάπη και τον αλληλοσεβασμό τους ενός προς τους άλλους.

Σήμερα αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που παρουσιάζω το συγγραφικό έργο της Δανάης, αφήνοντας την ίδια να σας μιλήσει:

Είμαι η Δανάη Μπασαντή*.

Γεννήθηκα στην Αθήνα και τελείωσα το σχολείο στη Ραφήνα, μια παραθαλάσσια πόλη της Ανατολικής Αττικής. Η αγάπη μου προς την Τέχνη και την Ιστορία με ώθησαν να σπουδάσω Αρχαιολογία με εμβάθυνση στην Ιστορία της Τέχνης στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όταν έκανα μια έρευνα το 2015 για την πτυχιακή μου εργασία στη σχολή με θέμα την Κρητική Σχολή Ζωγραφικής, δεν φανταζόμουν πως μετά από χρόνια, αυτή η εργασία θα μετουσιωνόταν κατά τη διάρκεια της καραντίνας του κορωνοϊού σε ένα παραμύθι.

Το αφήγημά μου, συνδέει την εικόνα του Δομήνικου «Η Προσκύνηση των μάγων» με την Ιστορία της Κρήτης και την τέχνη της εποχής. Τα έργα που δημιούργησε ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος στη Δύση είναι αναγνωρίσιμα παγκοσμίως, όμως το ξεκίνημα αυτής της σπουδαίας προσωπικότητας έγινε μαθητεύοντας στον ανατολικό τρόπο εικονογράφησης στην βενετοκρατούμενη Κρήτη, κάτι που ήταν καθοριστικό για τη διαμόρφωση του προσωπικού του ιδιώματος. Τα έργα του Θεοτοκόπουλου που αναδεικνύονται μέσα από τη πλοκή του βιβλίου ανήκουν στην Κρητική Σχολή Ζωγραφικής. Το πρώτο, «Η Προσκύνηση των μάγων» εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα ενώ το δεύτερο, η εικόνα της «Κοίμησης της Θεοτόκου» βρίσκεται στην Παναγία των Ψαριανών στην Ερμούπολη της Σύρου.

Όσο ζούσε στην Κρήτη ο Δομήνικος απέκτησε μεγάλη μόρφωση και καλλιέργεια. Κατά την μαθητεία του σε Κρητικό Εργαστήριο, είχε συνοδοιπόρους επιφανείς ζωγράφους της Κρητικής Σχολής, όπως ο Μιχαήλ Δαμασκηνός και ο Γεώργιος Κλόντζας. Η Κρητική Σχολή είναι ένα ιδιαίτερο ζωγραφικό ύφος που αναπτύχθηκε στη Βενετοκρατούμενη Κρήτη και έχει ως χαρακτηριστικό το συνδυασμό δύο ζωγραφικών παραδόσεων, της Βυζαντινής και της Δυτικής – Αναγεννησιακής Τέχνης.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ξεκίνησε από την κατακτημένη στους Βενετούς Κρήτη και κατάφερε να ξεπεράσει τους πιο διάσημους από τους σύγχρονούς του στις μεγάλες πολιτείες της Δύσης, μένοντας γνωστός παγκοσμίως με το προσωνύμιο «Ελ Γκρέκο» που στη βενετική διάλεκτο σημαίνει «Ο Έλληνας».

https://www.youtube.com/watch?v=laMlzCv2e6M

«Ο Δομήνικος από την Κρήτη»,                                                                    κυκλοφορεί από τις εκδόσεις 24 γράμματα εξιστορεί με άμεσο και προσιτό λόγο, σε παιδιά από 8 ετών και πάνω, τα νεανικά χρόνια του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου στην πόλη του Χάνδακα, το σημερινό Ηράκλειο της Κρήτης. Κεντρικός αφηγητής της ιστορίας είναι ο παππούς Θεόφιλος, που ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής του Δομήνικου στον εγγονό του, Σήφη, με την θαλπωρή και την αγάπη ενός παλιού παραμυθά.

*Η Δανάη Α. Μπασαντή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1993. Σπούδασε Αρχαιολογία, με ειδίκευση στην Ιστορία της Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ. Εχει δημοσιεύσεις στο λογοτεχνικό περιοδικό «(δε)κατά», συμμετείχε στο βιβλίο «Ανδρος 200 χρόνια» (2021 Εκδ. Νέα Διάσταση – Εν Ανδρω) και σε λεύκωμα της Ζωής Τηγανούρια «Η Μέρα του Ξεριζωμού» (2022). Είναι στη συντακτική ομάδα της ιστοσελίδας Frapress και διατηρεί δικό της blog το skepsuto.blogspot.gr. Συνεργάζεται ως επίτιμο μέλος με το Λύκειο παράρτημα Ραφήνας και ως εθελόντρια και ερμηνεύτρια με το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο.

Σετικά άρθρα
Creative People

Τελευταία Νέα